Türkiye, TSF’nin “Okullarda Satranç Projeleri” ile Avrupa Parlamentosu’nda örnek ülke oldu. Türkiye’nin 81 ilinde 15 bin okul, 2,5 milyon çocuk satranç sporu ile tanıştı.
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), lisanslı sporcu sayısı ve okullarda sürdürdüğü satranç projeleri ile Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Avrupa Parlamentosu Eğitim Komisyonu ve Avrupa Satranç Birliği (ECU) tarafından Brüksel’de düzenlenen “Okulda Satranç Konferansı”nda, okullarda satranç sporunun yaygınlaştırılması konusunda sunum yapan TSF, başarılı ve farkındalık oluşturan projeleri ile Avrupa’da örnek oluşturdu.
Avrupa Birliği ülkelerinde satranç sporunun yaygınlaştırılması amacıyla 2011 yılından bu yana okullarda yürütülen örnek uygulamaların paylaşıldığı “Okulda Satranç Konferansı”nda Türkiye’de yürüttükleri projeleri aktardıklarını ve Avrupa Parlamentosu’nun takdirini kazandıklarını belirten TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Son yıllarda Türkiye’de satranç sporunun yaygınlaştırılmasında çok başarılı sonuçlara ulaştık. Özellikle okullarda yürüttüğümüz projeler ve ulaştığımız sonuçlarla Türkiye’nin Avrupa ülkelerinin önüne geçtiğini gördük” dedi.
Tulay, “TSF olarak 15 bin okulu ve 2,5 milyon çocuğumuzu satranç sporu ile tanıştırdık. Avrupa Parlamentosu çatısı altında çocuklara ve gençlere yönelik projelerimizi anlattık. Bizimle birlikte Macaristan, Fransa, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, İngiltere ve Gürcistan’ın ulusal federasyonları da sunum yaptı. Konferansa katılanların TSF’nin okullarda satrancın yaygınlaştırılması için yürüttüğü çalışmaların Avrupa’da örnek alınabilecek bir ‘başarı modeli’ oluşturduğunu ifade etmeleri ülkemiz adına bizi onurlandırdı. Daha güzel projelere imza atmak, daha çok çocuğa ulaşmak yola devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Hedef Avrupa’da satranca ilgiyi artırmak
Avrupa’da satranç sporu ile ilgili farkındalığın artırılması, yaygınlaştırılması ve Avrupa Birliği (AB) kurumlarından finansal destek alınması gibi hedeflerle gerçekleştirilen “Okulda Satranç Konferansı” 24 Şubat 2016 tarihinde Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda yapıldı. Konferansa Avrupa Birliği yetkilileri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, Dünya Satranç Federasyonu (FIDE), ECU ve ulusal federasyon temsilcileri katıldı. Konferansta Türkiye’yi TSF Başkanı Gülkız Tulay ile TSF Yönetim Kurulu Üyesi ve ECU Eğitim Komisyonu Üyesi Kasım Yekeler temsil etti. Türkiye’nin yanı sıra Macaristan, Fransa, İtalya, Romanya, İspanya, İsveç, İngiltere, Gürcistan satranç federasyonu temsilcileri ülkelerinde okullarda satrancın gelişmesine yönelik yaptıkları çalışmaları aktardı.
15 bin okulda 2,5 milyon çocuğa ulaşıldı
Türkiye’de son yıllarda yapılan çalışmalarla 639 bin 503 lisanslı sporcuya ulaşarak futbol dahil tüm spor branşlarının önüne geçtiklerini belirten TSF Başkanı Gülkız Tulay, lisanslı sporcu sayısında dünyanın üst sıralarında olduklarına dikkat çekti. Okullarda yürüttükleri satranç projeleri ile Türkiye’nin 81 ilinden ulusal ve uluslararası turnuvalara katılabilecek satranç sporcusunun yetiştiğini vurgulayan Tulay, Brüksel’de ilgiyle karşılanan ve Avrupa’ya örnek oluşturan projeleri ise şöyle anlattı:
“TSF’nin ana sponsoru olan Türkiye İş Bankası ve Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliğiyle yaptığımız ‘Satranç Sınıfları Projesi” ile ülkemizin dört bir köşesinde 15 bin okulda satranç sınıfı açıldı. Belediyelerle birlikte ilköğretim birinci sınıf öğrencilerine yönelik yürüttüğümüz ‘Doğru Hamlede Buluşalım Projesi” ile 110 bin çocuğa satranç takımları ve eğitim kitapları dağıtıldı. Spor Toto Teşkilatı sponsorluğunda, okul öncesi çocukların ve öğretmenlerin satranç eğitimi almalarını ve çeşitli seminerlerin düzenlenmesini içeren “Satrançla Büyüyorum Projesi” kapsamında 14 ilde bin okulda satranç sınıfı açıldı, 300 adet büyük bahçe satranç takımı kuruldu ve 20 bin çocuğa ulaşıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile imzalanan protokolle ‘Sevgi Evleri’nde 305 satranç sınıfı açıldı ve öğretmenlere satranç eğitimi verildi. Adalet Bakanlığı’yla imzaladığımız protokolle ‘Islah Evleri’nde satranç sınıfları kuruldu ve 3 bin 500 çocuğa satranç seti gönderildi. Bu projelerle 15 bin okulu, 2.5 milyon çocuğumuzu satrancın büyülü dünyasının içine kattık. İlköğretim, ana sınıfı projelerinin yanı sıra satrancı üniversitelere de sokuyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde satranç öğretmenliği bölümü açılacak. Başkent Üniversitesi’nde satranç dersleri veriliyor. Ocak ayında Antalya’da Türkiye Küçükler, Yıldızlar ve Emektarlar Şampiyonalarını düzenlemiştik. Türkiye’nin 81 ilinden gelen 2 bin 236 sporcu ve yaklaşık 2 bin 650 veli ile birlikte yaklaşık 5 bin kişinin rekor katılımı ile gerçekleştirdiğimiz bu organizasyon, Türkiye’nin en büyük turnuvası olarak tarihe geçerken, dünyanın en büyüklerinden biri olma özelliğine de sahip oldu. Satranç sporunun ülkenin her köşesine ulaştığının simgesi olan bu satranç şölenimiz Brüksel’deki toplantıda da çok ilgi çekti.”
İlgili yazılar
Türkiye’de bir ilk: Uluslararası satranç turnuvası
Antalya’da 7’den 70’e dev satranç şöleni