Antalya’da 7’den 70’e dev satranç şöleni

Türkiye Satranç Federasyonu tarafından 23-29 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek ve 81 ilden toplam 2 bin 278 sporcunun yarışacağı dev organizasyonla Antalya’da satranç şöleni yaşanacak.

antalya satranç turnuvası (2)

Antalya Manavgat’ta yapılacak, Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası 7’den 77’ye her yaş grubundan satranççıyı buluşturacak. Şampiyonalara sporcular ve aileleriyle birlikte yaklaşık 5 bin kişi katılacak.

7’den 70’e 2 binden fazla satranççı, kazanmak için Antalya’da hamle yapacak

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından düzenlenen Türkiye Küçükler Şampiyonası, Türkiye Yıldızlar Şampiyonası ve Türkiye Emektarlar Şampiyonası, 23 Ocak Cumartesi günü Antalyada başlıyor. Manavgat Starlight Otel’de 7’den 77’ye her yaş grubundan toplam 2 bin 278 oyuncuyu buluşturacak satranç şöleni, unutulmaz başarı hikâyelerinin de buluşma noktası olacak.


Şırnak’tan Adıyaman’a, Düzce’den Mardin’e, İstanbul’dan Mersin’e, Gaziantep’ten Artvin’e, Hatay’dan Bursa’ya, Diyarbakır’dan Tekirdağ’a, Tunceli’ye, Siirt’e, Batman’a kadar Türkiye’nin dört bir yanından gelen çocukları, gençleri ve emektar sporcuları bir araya getirecek bu dev organizasyon yaklaşık 5 bin kişiyi ağırlayacak. Türkiye’nin 81 ilinden gelen 2009 doğumlu küçüklerden 1938 doğumlu emektarlara kadar geniş bir yaş yelpazesinde yarışacak satranççıların ve onları yalnız bırakmayan ailelerin heyecanı, hırsları ve coşkuları ise şampiyonalara ayrı bir renk katacak.

Şampiyonalar 24 Ocak Pazar günü açılış töreni ile başlayacak ve 9 turluk zorlu, heyecanlı mücadelelerin ardından 29 Ocak Cuma günü kapanış töreni ile sona erecek.

antalya satranç turnuvası

Spor birleştirir

“Sporun birleştirici, bütünleştirici gücünü, güzelliğini dev satranç şölenimizde görmek mümkün“ diyen TSF Başkanı Gülkız Tulay, “Şampiyonalarımıza Türkiye’nin 81 ilinden katılım var. Siirt’ten Batman’a, Muğla’dan Kocaeli’ye, Tekirdağ’dan Bitlis’e kadar Türkiye’nin her köşesinden gelen çocuklarımız, gençlerimiz Antalya’da buluşacak. Kıyasıya bir mücadele yaşanacak gözüküyor. Doğru hamleler başarıyı getirecek. Satranç taşına değen eller, bu büyülü, stratejik yolculuğa çıkan zihinler çok büyük gelecek hamlelerine ve başarılara imza atıyorlar. Türkiye’de herkes satranç oynamalı ve öğrenmeli” şeklinde konuştu.

antalya satranç turnuvası

Antalya’da satranç rüzgarı

Antalya’daki şampiyonalar, satrançla daha disiplinli çalışmayı, doğru zaman yönetmeyi, analitik ve stratejik düşünmeyi küçük yaşlardan itibaren öğrenen çocukların ve gençlerin madalya kazanma mücadelesine sahne olacak.

Küçükler Şampiyonası’nda 7 ile 12 yaşlar arasındaki minik sporcular, genel ve kızlar olmak üzere iki ayrı kategoride yarışacak. Yıldızlar Şampiyonası’nda ise 13 ile 18 yaşlar arasında genç sporcular, genel ve kızlar olmak üzere yine iki ayrı kategoride yarışacak. Her yaş grubunda birinci olan sporculara şampiyonluk beratı, ilk 3 dereceye giren sporculara kupa, Ulusal Takım havuzuna girmeye hak kazananlara madalya, bütün sporculara ise katılım belgesi verilecek.

Türkiye Emektarlar Şampiyonası ise 2 kategoriye ayrılarak; Emektarlar Kategorisi (50 yaş ve üstü) ve Kıdemli Emektarlar Kategorisi (65 yaş ve üstü) şeklinde olacak. Şampiyonada her kategoride ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ilk beş dereceye giren sporculara madalya ve tüm katılımcılara katılım belgesi verilecek.

Satrançta başarı hikayesi

Türkiye TSF öncülüğünde son yıllarda çok büyük başarılara imza attı. Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) ELO listesine göre, Türkiye’de 8 Büyük Usta(GM), 3 Kadın Büyük Usta(WGM), 18 Uluslararası Usta(IM), 3 Kadın Uluslararası Usta(WIM), 48 FIDE Ustası(FM), 7 Kadın FIDE Ustası(WFM) 15 Usta adayı(CM), 21 Kadın Usta adayı(WCM) olmak üzere 123 ünvanlı sporcu yer alıyor. TSF’nin 2005 yılında ünvanlı sporcu sayısı ise 6 idi.

Son 10 yılda satranç alanında ülkemize 15’i Dünya, 44’ü Avrupa Şampiyonluğu olmak üzere toplam 59 altın madalya kazandırıldı. Türkiye, TSF’nin girişimleriyle 1 Satranç Olimpiyatı, 21 Dünya Şampiyonası, 9 Avrupa Şampiyonası, 2 Akdeniz Şampiyonası, 3 Grand Prix’e ev sahipliği yaptı.

Tulay son yıllarda satranç camiası olarak çok güzel hamlelere imza attıklarını kaydederek, “Bu başarı yolculuğu devam ediyor. Sporcularımız gurur duyduğumuz başarılara imza atıyor. Uluslararası Ustamız Cemil Can Ali Marandi Avrupa Yaş Grupları Şampiyonasında 10, 12, 14, 16 ve 18 yaş kategorilerinde şampiyon olarak kırılması zor bir rekora imza attı. 25 sporcuyla katıldığımız 2015 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası’ndan 5 madalya ile döndük. Spora yatırım geleceğe yatırımdır. Satranç sporuna yatırım ise bu ülkenin sağlıklı, stratejik düşünen genç beyinlerine yatırımdır. Başarılı, güçlü, düşünen, üreten nesillere yatırımdır. Bugün ile gelecek arasında sağlam köprü kurabilmektir. Özgüveni yüksek nesillerin oluşması için ışık olmaktır” şeklinde konuştu.


Satranç, futbolla yarışıyor

Lisanslı sporcu sayısı bakımından, Türkiye Futbol Federasyonu ile yarışan TSF, Türkiye Taekwon-do Federasyonu, Türkiye Basketbol Federasyonu, Türkiye Voleybol Federasyonu’nu geride bıraktı. TSF, 2005 yılında 30 bin lisanslı sporcuya sahipken bugün bu oran 653 bin 503’e ulaşmış durumda. TSF’nin hedefi ise 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşmak.

On binlerce satranç çocuğu var

satranç çocuk turnuvasıMilli Eğitim Bakanlığı’nın ve Ana Sponsoru Türkiye İş Bankası’nın destekleriyle önemli başarılara imza atan TSF, Türkiye’nin farklı köşelerinde satranç sınıfları açılarak on binlerce çocuğun hayatına dokunuyor.

TSF, küçükleri ve gençleri stratejiyle, analitik düşünceyle, disiplinli çalışmayla tanıştırarak, kadınları, emektarları, Türkiye’nin en iyilerini büyük bir titizlikle düzenledikleri Türkiye Şampiyonalarında bir araya getiriyor.

Sürekli yeni projelerle satranç sporunun yaygınlaştırılması için çaba harcayan TSF, “Sokakta Satranç Var” projesi ile satrancı dört duvar arasından sokaklara taşıyor. Belediyelerle işbirliği yaparak gerçekleştirdikleri “Doğru Hamlede Buluşalım” projesi ile ise öğrencileri, öğretmenleri ve aileleri satrançla tanıştırmaya devam ediyorlar. ”Satrançla Büyüyorum” Projesinin hedefi ise ana sınıflarından itibaren çocukları satrançla tanıştırmak.

Satranç şampiyonaları

Türkiye Küçükler Şampiyonası: 1733 sporcunun katılacağı Türkiye Küçükler Şampiyonası’nda 7 – 12 her yaş grubunda sporcular, genel ve kızlar olmak üzere iki ayrı kategoride yarışacak. Her yaş grubunda ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ulusal takım havuzuna girmeye hak kazananlara madalya, bütün sporculara katılım belgesi, birinci sporculara şampiyonluk beratı verilecek.

Türkiye Yıldızlar Şampiyonası: 499 sporcunun katılacağı Türkiye Yıldızlar Şampiyonası’nda 13 – 18 her yaş grubunda sporcular, genel ve kızlar olmak üzere iki ayrı kategoride yarışacak. Her yaş grubunda ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ulusal takım havuzuna girmeye hak kazananlara madalya, bütün sporculara katılım belgesi, birinci sporculara şampiyonluk beratı verilecek.

Türkiye Emektarlar Şampiyonası: 46 sporcunun katılacağı Türkiye Emektarlar Şampiyonası 2 kategoriden oluşacak; Emektarlar Kategorisi (50 yaş ve üstü) ve Kıdemli Emektarlar Kategorisi (65 yaş ve üstü). Her kategoride ilk 3 dereceyi alan sporculara kupa, ilk beş dereceyi alan sporculara madalya ve tüm katılımcılara katılım belgesi verilecek.

İlgili yazılar

Satrancı Urefa: Ariflerin Satrancı

Kitap okumayı sevdirecek 9 kısa kitap önerisi


Yıldızı Parlayan Oyun: Mangala

Sporcunun Gereksinimi – Yaratıcı Düşünme


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.