Türkiye’de bir ilk: Uluslararası satranç turnuvası

Türkiye Satranç Federasyonu ve Başkent Üniversitesi’nin işbirliğiyle Ankara’ya uluslararası bir satranç turnuvası kazandırılacak. İki kurumun imzaladığı işbirliği protokolüne göre Türkiye’de ilk defa bir üniversite bünyesinde uluslararası satranç turnuvası gerçekleşecek. Başkent Üniversitesi bünyesinde yapılacak olan turnuva her yıl Temmuz ayında yapılacak.

türkiyede ilk uluslararası satranç turnuvası tsf federasyonu başkent üniversitesi

Türkiye Satranç Federasyonu ve Başkent Üniversitesi, “şansa ve bahaneye yer vermeyen” tek spor olan satranç için işbirliği protokolü imzaladı. İmzalanan protokole göre, Türkiye’de bir üniversite bünyesinde ilk kez bir uluslararası satranç turnuvası yapılacak. Her yıl Ankara’da Temmuz ayında yapılacak turnuvaya dünyanın birçok ülkesinden satranç sporcuları katılacak. Başkent Üniversitesi’nde satranç sporunun yaygınlaştırılması ve öğrencilere sevdirilmesi için çalışmalar yapılmasını da içeren protokole göre, Başkent Üniversitesi’nin tesislerinde satranç milli kampları yapılacak. Ayrıca satrançta derece elde eden sporculara üniversite bünyesinde burs imkanı sağlanacak.

Geniş katılımla imzalandı

İki kurum arasındaki işbirliği protokolünün imza töreni, 19 Ocak’ta Başkent Üniversitesi’nde yapıldı. Törene Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Başkent Üniversitesi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM) Müdürü Prof. Dr. Ali Halıcı, Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Vekili Aşkın Keleş, Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreteri M. Sedat Fırat’ın yanı sıra, Türkiye Satranç Federasyonu Ankara İl Temsilcisi Uluslararası Kadın Usta (WIM) Nilüfer Çınar Çorlulu, Antrenör Aylin İbişoğlu, Başkent Üniversitesi satranç takımı sporcuları, öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı.


başkent üniversitesi tsf türkiye satranç federasyonu imza töreni
Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay

Satranç sporunun yayılması için üniversitelere büyük görev düşüyor

İmza töreninde bir konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Satrancı büyülü, zeka ve bilgelik dolu bir dünyası var. Bu dünyaya giren herkesin hayatını pozitif olarak etkiliyor” diyerek Türkiye’de 7’den 70’e her yaştan insana satrancı sevdirmek için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Üniversitelerin de bu konuda önemli bir rolü olduğunu söyleyen Tulay, şunları söyledi:

“Ülkemizin en saygın eğitim kurumlarından Başkent Üniversitesi ile diğer üniversitelerimize örnek olmasını arzu ettiğimiz bir işbirliğine imza atıyoruz. Başkentimize ve Türk satrancına yeni bir uluslararası turnuva kazandırılması yönünde sunduğu katkı ve satranç sporuna verdiği değerli destek için rektörümüze ve Başkent Üniversitesi yönetimine teşekkür ediyorum.”

Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal da satranç sporunun önemine dikkat çekerken; turnuvanın hem Türkiye’ye hem de Başkent Üniversitesi’ne büyük katkısı olacağını ifade etti. Satrancın yaygınlaştırılmasından ve üniversitelerinin buna destek vermesinden büyük mutluluk duyduklarını belirten Haberal, başarılı çalışmaları nedeniyle Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu’nu da tebrik etti.

Başkent Üniversitesi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM) Müdürü Prof. Dr. Ali Halıcı, Türkiye Satranç Federasyonu Başkan Vekili Aşkın Keleş, Türkiye Satranç Federasyonu Genel Sekreteri M. Sedat Fırat'ın yanı sıra, Türkiye Satranç Federasyonu Ankara İl Temsilcisi Uluslararası Kadın Usta (WIM) Nilüfer Çınar Çorlulu, Antrenör Aylin İbişoğlu, Başkent Üniversitesi satranç takımı sporcuları, öğretim üyeleri ve öğrenciler

“İlkleri gerçekleştiriyoruz”

Başkent Üniversitesi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri Merkezi (BEDAM) Müdürü Prof. Dr. Ali Halıcı da üniversite olarak daima ilkleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkent Üniversitesi bünyesinde gerçekleşecek turnuvanın kısa sürede önemli turnuvalardan biri olacağına inandıklarını söyleyen Halıcı, “Turnuvamız birçok ilkleri bünyesinde barındıracak ve başkente yaraşır bir organizasyon olacak” dedi. Konuşmaların ardından Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Tulay, Rektör Haberal’a bir satranç takımı hediye etti. İmza törenine katılan sporcu ve öğretmenlere de günün anısı olarak birer satranç takımı hediye edildi.

İlgili yazılar


Antalya’da 7’den 70’e dev satranç şöleni

Kitap okumayı sevdirecek 9 kısa kitap önerisi

Avrupa Spor Haftası: Aktif Ol!

Zeka mı Akıl mı? Zeki ve Akıllı Olmak İçin Ne Gerekir?


Eğitim: Dahi Çocuk Yetiştirme Programı

Antalya’da 7’den 70’e dev satranç şöleni


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.