Üniversite mezunu Suriye uyruklu adaylar iş arıyor

Yüzde 60’ı üniversite mezunu olan Suriye uyruklu adaylar inşaattan eğitime her alanda iş arıyor. Suriyeli adaylar en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki ilanlara başvuruyor.

Üniversite mezunu Suriye uyruklu adaylar iş arıyor

Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmeliğin geçtiğimiz günlerde yayınlanmasının ardından, Suriye uyruklu mültecilerin Türkiye’de yasal olarak çalışmalarının da önü açılmış oldu. Türkiye’de bulunan 2 milyon 400 bini aşkın Suriyelinin işgücüne ne şekilde katılacağını düzenleyen yönetmeliğe göre, Suriye uyruklular, geçici koruma kayıt tarihinin üzerinden altı ay geçtikten sonra çalışma izni almak için başvuruda bulunabilecekler.

İş yerlerine Suriyeli kotası

Kanunlarda yalnızca Türk vatandaşları tarafından icrasına izin verilen iş ve meslekler dışında her alanda çalışabilecek olan Suriyelilere çalışma iznine başvuru hakkı verilmesinde, kalmalarına izin verilen iller esas alınacak. Yönetmelik, Suriyeli mülteciler için istihdam kotası da getiriyor ve belirlenen hükümler saklı kalmak üzere, çalışma iznine başvurulan işyerinde çalışan geçici korumalı yabancı sayısının, işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde onunu geçemeyeceği belirtiliyor. Toplam çalışan sayısının ondan az olduğu işyerlerinde ise en fazla bir Suriyelinin çalışmasına izin veriliyor. Yönetmelik ayrıca, işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşının bulunmaması durumunda, kota açısından istisnai durumların uygulanabileceğini belirtiyor.


Tüm bunlara ek olarak, söz konusu yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyeceğinin de ifade edildiği yönetmelik ile birlikte hem kayıt dışı çalışanlarının sayısının azalacağı hem de çalışma koşullarının iyileşeceği öngörülüyor.

54 binden fazla başvuru yaptılar

Mavi yaka ve ara kademe pozisyonlarda lider insan kaynakları platformu Eleman.net’in verilerine göre, 2 bin 898 Suriye uyruklu adayın son altı aylık dönemde yayınlanan iş ilanlarına yaptıkları başvuru sayısı 54 bini aştı.

Konu ile ilgili bilgi veren Eleman.net Murahhas Üyesi Savaş Ünsal, Suriye uyruklu adayların eğitim durumlarına bakıldığında, yüzde 60’a yaklaşan oran ile üniversite mezunlarının çoğunlukta olduğunu söyledi. Yüzde 67’si İstanbul’da ikamet eden adayların en çok inşaat, eğitim ve turizm sektörlerindeki iş ilanlarına başvuru yaptıklarına dikkat çeken Ünsal, “Mimarlık ve dış ticaret sektörlerinin de ilk beşte yer alması, Suriye uyruklu adayların eğitim durumlarının yüksekliğini doğrular nitelikte. İlanlara şirketlerin departmanları bazında baktığımızda ise satış, eğitim ve inşaat departmanlarının ilk üçte yer aldığını görüyoruz” dedi.


Uzmanlar, Suriyeli adayların birçoğunun Türkçe okuyup yazamadıkları için internetten iş aramakta zorlandıklarına dikkat çekiyor. Adaylara çalışma izni verilmesinin gündeme gelmesiyle birlikte, Eleman.net üyesi birçok firma da Suriye uyruklu aday istihdam etmek üzere harekete geçti. Eleman.net, bu talebe yanıt verebilmek amacıyla Arapça dil desteğine sahip bir alt site hazırlamaya başladı. Çalışma ile birlikte, çok sayıda Suriye uyruklu adayın kolay ve hızlı bir şekilde özgeçmiş oluşturarak iş başvurusu yapması planlanıyor. Bu uygulama kapsamında Arapça bilmeyen firma yetkililerinin iş başvurusu yapan adayların özgeçmiş bilgilerini Türkçe olarak görüntüleyebilmeleri de sağlanacak.

Eleman.net verilerine göre Suriye uyruklu adaylar

Kayıtlı Suriye Uyruklu Aday Sayısı 2.898
Suriye Uyruklu Adayların Toplam Başvuru Sayısı 54.138

 

Cinsiyet Yüzde (%)
Erkek 91,72
Kadın 8,28
Yaş Yüzde (%)
26-30 34,15
20-25 31,05
31-35 17,81
18-20 6,42
36-40 5,59
41 ve üzeri 4,77
18’den küçük 0,21
Eğitim Durumu Yüzde (%)
Lisans (Üniversite) 59,80
Lise 23,66
Ön Lisans (Yüksekokul) 6,36
Yüksek Lisans (Master) 6,36
İlköğretim 3,31
Doktora (PHD) 0,51

 

En Çok Başvuru Yapılan Sektörler Yüzde (%)
İnşaat 9,27
Eğitim 7,69
Turizm 7,01
Mimarlık 4,48
Dış Ticaret 4,01
Gıda 3,92
Bilgisayar / BT / Internet 3,73
İmalat 3,67
Tekstil 3,57
Gayrimenkul 3,43

 

En Çok Başvuru Yapılan Bölümler Yüzde (%)
Satış 12,27
Eğitim 5,23
İnşaat 5,12
Dış Ticaret / İhracat 3,49
Pazarlama 3,36
Çağrı Merkezi 2,60
Muhasebe 2,31
Tasarım 2,27
Grafik 2,26
Gıda 1,77

İlgili yazılar

Türkiye’de en çok hangi sektörler kaç kişi arıyor?

Suriyeli bilim adamı Türkiye’yi bırakıp ABD’ye göç etti


Suriyeli Mülteciler ve Türkiye


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.