Suriyeli bilim adamı Türkiye’yi bırakıp ABD’ye göç etti

Düşünün ki bir bilim adamı ülkesinde çıkan iç savaşta eşini ve ailesini kaybediyor. Kendisi gibi 2 milyondan fazla göçmene kapılarını açan Türkiye’ye sığınıyor ama dünyada ses getirecek projelere, hayat kurtaracak buluşlara imza atma fırsatı tanınmıyor. Hasta oluyor ve en son çareyi ABD’ye sığınmakta buluyor. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, Suriyeli bilim adamının hikayesinden etkilenerek Facebook’ta “Yeni evinize hoş geldiniz” diyor. Kim bilir, belki de şimdi okuyacağınız hikaye, Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de yaşadığı binlerce dramdan yalnızca biri…

suriyeli bilim adami abd amerika obama edward norton gocmenler multeciler drami turkiye sahip cikmiyor

Suriye’de ailesinden eşi dahil 7 kişiyi bombardımanda kaybedip Türkiye’ye sığınan Suriyeli bilim adamı, Türkiye’de çalışmasına izin verilmeyince ABD’ye gitti.

Projesini kendi çizdiği evi, füzeyle yerle bir oldu. Eşi dahil ailesinden 7 kişi hayatını kaybedince Türkiye’ye sığındı. Ancak 2 yıldır yaşadığı İstanbul’da kirasını bile ödeyemedi. Yazdığı kitap üniversitede okutuluyor, Türk mimarlara projeler çiziyor ama çalışma izni olmadı. ABD, iltica başvurusu yapan bilim adamını keşfetti ve Obama ‘Yeni evinize hoş geldiniz’ dedi.

Humans of New York internet sitesi, ABD’ye sığınma hakkı kazanan 10 Suriyeli aile ile Amerika’ya seyahatlerinden önce İstanbul’da bir araya geldi. Bu buluşma, adı açıklanmayan Suriyeli bilim adamının yaşadığı dramı da gözler önüne serdi. Ailesinin 7 üyesini kaybettikten sonra hayatta kalan kızı ve oğluyla 2 yıldır İstanbul’da yaşayan Suriyeli bilim adamı, hikayesini şöyle anlattı:


“Babam çiftçi, annem ev hanımıydı. Suriye genelinde 3’üncü olarak liseden mezun oldum. Üniversitede eğitim masraflarımı karşılamak için inşaatlarda çalıştım. Sınıf birincisi olarak mezun oldum. Doktora için tam burs kazandım. Büyük bir bilim adamı olup insanlığa katkı sağlamak istiyordum. Ama tasarımını kendim yapıp inşa ettiğim eve isabet eden füze tüm bu hayallerimi ve ailemi yok etti.”

obama-nin-facebook-ta-paylastigi-suriyeli-bilim-adami

Türkiye’de emeğe değer yok, sadece para önemseniyor!

“2 yıldır İstanbul’dayım, şu evin kirasını bile ödeyemiyorum. Hayatım, saygınlığım yok oldu. Doktoram var ama çalışmama izin verilmiyor. İstanbul’da bir üniversitede benim yazdığım kitap okutuluyor, ama orada ders veremiyorum. Geçinebilmek için tasarımlar yapıp Türklere veriyorum. Onlar da kendi isimleriyle kullanıyorlar. 270 konutluk bir projenin çizimlerini yaptım. Ama bir Türk mimarın kazanacağının yüzde 1’ini bile alamadım. Türkiye’de emeğe değer yok, sadece para önemseniyor!

Mide kanseri oldum. Sigortam olmadığı için tedavi göremiyorum. ABD’deki arkadaşlarım basit bir ameliyatla kurtulabileceğimi söyleyince ABD’ye iltica başvurusunda bulundum ve kabul edildim.”

Suriyeli bilim adamının hikayesi ABD Başkanı Obama’yı etkiledi. Obama, Facebook’ta yayınlanan haberin altına şu sözlerle yorum yaptı:

“Bir baba ve eş olarak kaybettiklerinizi hayal bile edemiyorum… Siz ve aileniz bize ilham verdiniz. Michigan’ın güzel insanlarının sizi merhametle kucaklayacağına ve gereken desteği vereceklerine eminim. Evet hala dünyada bir fark yaratabilirsiniz ve hayallerinize ABD’de ulaşmaya çalışacak olmanızdan dolayı gurur duyuyoruz. Yeni evinize hoş geldiniz. Amerika’yı büyük ülke yapan nedenlerin siz de bir parçası oldunuz.”

suriyeli bilim adamı ABD amerikan başkanı obama çağırdı
Suriyeli bilim adamı, ABD Başkanı Obama tarafından sığınmacı statüsüyle Amerika’ya davet edildi. Obama, Facebook’tan yayınladığı mesajda “Yeni evinize hoş geldiniz” dedi.

Bombardımandan sadece kızı ve oğlu kurtulmuş

Suriyeli bilim adamı, o korkunç günü şu sözlerle anlatıyor: “Ben o sıra bir inşaat projesi için dışarıdaydım. Saldırıdan sadece kızım ve oğlum sağ kurtuldu. Atılan füzenin içinde 116 tane ufak bomba, onların içinde de çiviler vardı. Tüm ailemiz yok oldu. 14 yaşındaki oğlum annesinin parçalanmış bedenini dışarıya taşımak zorunda kaldı. O günden beri bunun psikolojik travmasını atlatamadı. Kızım ise hala boynunda şarapnel parçasıyla yaşıyor. Her şeyimiz gitti.”

suriyeli bilim adamı ABD amerikan başkanı obama çağırdı

Hayat kurtaracak buluşları hayata geçirebilir

ABD’ye kabul edildiğini duyduktan sonra Suriyeli bilim adamı projelerini Humans of New York sitesine şu şekilde ifade etti:


“Hala dünyada fark yaratabileceğimi düşünüyorum. Patent almayı ümit ettiğim icatlarım var. Metroda hareket eden trenden elektrik enerjisi üretmek için kullanılan bir icadım var. 48 saat yakıtsız uçabilecek bir uçak tasarımım var.

Depremleri önceden haber verecek bir makine geliştirmek için fikirlerim var. Sadece araştırma yapabileceğim bir yere ihtiyacım var. Bugün ABD’ye kabul edildiğimi ve çocuklarımla Michigan’a yerleşeceğimizi öğrendim. Yeniden insan olmak, yeniden çalışmak istiyorum. Dünya benim bittiğimi sanmasın. Ben hala buradayım…”

Edward Norton Suriyeli bilim adamı için bağış topluyor

Suriyeli bilim adamının hayatı ve dramı Amerika’nın gündeminde. Suriyeli bilim adamının mide kanserinin tedavisi için birçok kişi seferber oldu. Aktör Edward Norton, CrowdRise sitesinde bağış toplanması için hızlı bir girişimde bulundu. An itibariyle bağış miktarı 300 bin ABD Dolarını geçti.


 

İlgili yazılar

Suriyelinin Türkiye Sokaklarında Yaşam Sınavı

Ahlaksız dünyada yolculuk: Savaş olmadan 26 gün geçirmek

Suriyeli Sömürge Ülkesi


Suriyeli Mülteciler ve Türkiye


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.