AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı konusunda Türkiye ve AB arasında anlaşmaya varıldığını duyurdu. Başbakan Davutoğlu, anlaşmayı tarihi bir gün olarak nitelendirdi. Anlaşmaya göre; Türkiye, Ege adalarına geçen kaçak göçmenlerin tamamını kabul edecek. Avrupa ülkeleri ise bunun karşılığında aynı sayıdaki yasal göçmeni Türkiye’den alacak.
Başbakan Davutoğlu’ndan tarihi gün açıklaması
Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bugün iki sebepten dolayı tarihi bir gün. İlk olarak bugün Türkiye’de Şehitler Günü. Bugün tarihi bir gün, çünkü Türkiye ve AB arasında bir anlaşmaya vardık. Türkiye, Ege adalarına geçen kaçak göçmenlerin tamamını kabul edecek. Avrupa ülkeleri ise bunun karşılığında aynı sayıdaki yasal göçmeni Türkiye’den alacak” sözleriyle açıkladı.
Ortak açıklama metnine göre, üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması amacıyla “Mali ve Bütçesel Hükümler” başlıklı 33 nolu fasıl, 30 Haziran’da sona erecek Hollanda’nın AB dönem başkanlığı sırasında açılacak.
20 Mart’tan sonra Türkiye’den Yunan adalarına geçen sığınmacılar, Türkiye’ye geri gönderilecek. Kabul edilen her bir Suriyeli sığınmacı için AB Türkiye’den bir Suriyeli sığınmacı alacak.
AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar yapacağı 3 milyar avroluk yardımın kullanılması hızlandırılacak. Bu kapsamda paranın harcanacağı projeler bir hafta içerisinde belirlenecek.
Üst düzey yetkili: 4 Nisan
Finlandiya Başbakanı Juha Sipila da Twitter hesabından “Türkiye anlaşması onaylandı” açıklamasını yaptı.
Anlaşmanın başlangıç tarihi soru işaretiydi. Çek Başbakan Bohuslav Sobotka o detayı verdi. Sobotka’ya göre pazar gününden itibaren anlaşma uygulamaya giriyor. Bu tarihten itibaren, Yunanistan’a gelen göçmenler kayıt süreci tamamlandıktan sonra Türkiye’ye gönderilecek. Üst düzey Türk yetkiliye göre Türkiye’nin sığınmacıları kabul etmeye başlayacağı tarih 4 Nisan. Burada “bire bir” kabul anlaşması devreye girecek.
Türkiye kabul ettiği her Suriyeli sığınmacı için Avrupa Birliği, Türkiye’deki kamplardan bir Suriyeli sığınmacıyı “düzenli göç” içinde kabul edecek. 2016 sonuna kadar toplam 72 bin sığınmacının kabulü bekleniyor. Burada esas gönüllülük, kota uygulanmayacak. Bu rakam aşıldığı takdirde ise, bu mekanizma yeniden gözden geçirilecek. Anlaşmaya Güney Kıbrıs da onay veriyor. Bunda etken olan da açılacak faslın Rum vetosuna takılmayacak olması. AB yetkilisine göre açılacak olan bütçe politikasını içeren 33. Fasıl.
3 milyar Euro Suriyeli mülteciler için harcanacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa’nın göndereceği 3 milyar Euro’nun ise önümüzdeki haftalarda sadece Suriyeli mülteciler için harcanmaya başlanacağını vurguladı.
Türkiye’nin buradaki rolünün ise AB’nin Suriyeli mültecilere yardım yapması için kendilerine destek vermek olacağını kaydetti.
Davutoğlu, 2018’e kadar 3 milyar Euro’luk ek bir kaynağın da verileceğini kaydetti.
Haziran sonu itibariyle vizesiz seyahet
Başbakan Davutoğlu, Türk vatandaşlarının Avrupa’ya vizesiz seyahat imkanına da Haziran ayı sonu itibariyle kavuşacağını umduklarını ifade etti.
Davutoğlu, bunun için gereken 72 kriterin 37’sini yerine getirdiklerini ve kalan 35’inin de Mayıs ayı başına kadar yerine getirmeye çalışacaklarını dile getirdi.
Ahmet Davutoğlu, AB ile müzakerelerde 33. faslın açılmasına ve diğer fasılların da gelecek aylarda açılması için sürecin hızlandırılması üzerinde anlaştıklarını belirtti.
Başbakan Davutoğlu, aldıkları önlemlerle hedefledikleri sonuçlara ancak Suriye krizinin çözülmesi halinde ulaşılabileceğine de dikkat çekti. Davutoğlu, barış içinde bir bölge için AB’nin yapacağı katkıların önemli olduğunu kaydetti.
Ankara’daki terör saldırısından sonra Avrupalı liderlerin verdiği dayanışma mesajı için teşekkür eden Davutoğlu, kaynağı ne olursa olsun teröre karşı işbirliğinin önemine dikkat çekti. Davutoğlu, AB Konseyi binasının hemen yanında terör örgütü sempatizanlarının gösteri yapmasından duyduğu derin hayal kırıklığını da mevkidaşlarına ilettiğini belirtti.
İlgili yazılar
AB ile Türkiye’nin mülteci pazarlığında 5 madde