Rusya’nın enerji devi Gazprom, Türkiye’ye gönderdiği doğalgaz miktarını 10 Şubat 2016 itibariyle azaltmaya başladı. Gazprom, bu kararına gerekçe olarak alıcılarla olan fiyat anlaşmazlığını gösterdi.
Rus medyasında yer alan haberde, Gazprom’un Türkiye’deki sıcak hava şartlarından ve yaşanan fiyat anlaşmazlığından dolayı özel şirketlere yaptığı doğalgaz sevkiyatını azaltma kararı aldığı ifade edildi. Daha sonra açıklama yapan Enerji Bakanlığı kaynakları ise doğalgaz ithal eden özel Türk şirketlerinin, Gazprom’un daha önce yapmayı taahhüt ettiği indirimi yapmayıp, zamlı fatura göndermesi ardından, zamlı faturayı ödemeyi reddettiklerini, bunun üzerine Rusya’nın özel sektöre verdiği gazda yüzde 10 kesintiye gittiğini bildirdi. Kesintinin vatandaşı etkilemediği belirtiliyor.
“Rusya Türkiye doğalgaz pazarını kaybebilir”
BOTAŞ, Rusya’dan alınan doğalgazın fiyat revizyonu için tahkim sürecini başlattı. Türkiye’nin özel sektördeki enerji şirketlerine göre Rusya’nın enerji şirketi Gazprom’un doğalgaz tedariğini azalttması sonucu Türkiye’deki şirketler ayrı ayrı tahkime gidebilir. Birden çok şirket tahkime başvurursa, tek dava olarak mahkeme birleştirebilir. Sözleşmeye göre 6 ayda anlaşma olmazsa konu zorunlu olarak tahkime gidiyor. Türkiye’deki enerji sektörü yetkililerine göre eğer Rusya, daha önce Litvanya ve Ukrayna’ya yaptığını Türkiye’ye de yaparsa Türk pazarını tamamen kaybedebilir.
Rusya’dan yılda 10 milyar metreküp doğalgaz ithalatı
Özel sektör tedarikçileri; Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji Rusya ile 2013’te yapılan anlaşma doğrultusunda yıllık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal ediyor.
Kibar Enerji A.Ş., Gazprom Export’un tedarik ettiği doğalgazda kesinti yapması nedeniyle bir basın açıklaması yayınladı. Şirketten yapılan açıklamada, “Türkiye doğal gaz piyasasında, son yıllarda doğal gaz ithalat fiyatının, BOTAŞ toptan satış tarifesinden yüksek olması nedeniyle özel sektör oyuncuları ciddi bir yükün altına girip zarar ettiler” denildi. Kibar Enerji’nin açıklamasının devamı şöyle:
“Bu konu özel sektör oyuncularına doğal gaz tedarik eden Gazprom Export şirketiyle müzakere edilmiş ve 2015 Nisan ayında Gazprom Export ile ithalat fiyatında indirim yapılması konusunda anlaşma sağlanmıştır. Üzerinde anlaşılan fiyat indirimi koşulları şu anda da devam etmektedir. Gazprom Export Aralık ayında anlaşmaya varılan fiyat üzerinde revizyon yapma talebinde bulunmuştur. İthalat kontratı kapsamında tedarikçi firma böyle bir talepte bulunabilir fakat fiyat revizyonu kararı karşılıklı yapılan müzakereler sonucu alınmalıdır. Bunun aksine devam eden süreçte Gazprom Export, Şirketimizden kontrat fiyatında acil bir artış talebinde bulunmuş ve fiyat revizyonu konusunda uygulamaya gideceğini bildirmiştir. Bu uygulamayı kabul etmememiz sonucunda, kamuoyuna da yansıdığı gibi Gazprom Export, Şirketimize tedarik ettiği doğal gaz miktarında 24 Şubat 2016 tarihinden itibaren kesinti yapmaktadır. İthalat kontratımız kapsamında, Gazprom Export’un tek taraflı olarak geçerli bir nedene dayandırmadan yapamayacağı bu doğal gaz kesintisi, bugüne kadar kamuoyunda güvenilir imajına sahip olan Rus gazının itibarını zedelemektedir. Kibar Enerji A.Ş. olarak Gazprom Export ile imzalamış olduğumuz ithalat kontratımız kapsamındaki yükümlülüklerimizi hem basiretli bir tacir olarak yaptığımız ticaretin gereklerini yerine getirmek, hem de ülkemiz doğal gaz arz güvenliğine katkıda bulunmak adına bugüne kadar eksiksiz olarak yerine getirdiğimizi kamuoyuna bildiririz.”
İlgili yazılar
Rusya’nın doğalgaz boşluğunu İran doldurabilir
Rusya krizinin maliyeti yılda 11 milyar doları geçecek