Bebek masajının faydaları neler?

Bebek masajı bedensel ve zihinsel gelişimi olumlu etkiliyor. Bebeklere uygulanan jimnastiğin bilinmeyen faydaları neler?

Bebek masajı bedensel ve zihinsel gelişimi olumlu etkiliyor. Bebeklere uygulanan jimnastiğin bilinmeyen faydaları neler?

En değerli varlıklarımız, çocuklarımızın da spora en az bizim kadar, hatta bizden daha fazla ihtiyaçları olduğunun unutulabildiğini belirten İyi Yaşa platformundan Klinik Plates Eğitmeni Ayça Kaşıkçı, “bu fiziksel aktivite, sadece çocuklarımızın kendi ayaklarının üstüne bastığı zamandan itibaren değil; zihinsel ve bedensel gelişimlerinin en önemli evresinde, yani ilk bir yaş döneminde de çok büyük bir önem taşımaktadır” dedi.

Bebeklerde gaz sancısı sorunu

3-6 ay ve 6-9 ay bebeklerde yapılan bebek jimnastiğiyle, bebeğin hem bedensel hem de zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilendiklerine dikkat çeken Ayça Kaşıkçı, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle bu dönemde bebeklerin hareketleri kısıtlıdır ve çevresiyle olan ilişkileri de oldukça sınırlıdır. Bu tür bir fiziksel çalışma bebeklerin kendi bedenleri hakkında farkındalık sahibi olmalarını da sağlamaktadır.


Bebekleri sallayarak uyutmak doğru mu?

3-6 ay arasında yapılan egzersizler, bebeğin kapalı olan el ve ayaklarının küçük masajlar yardımıyla açılmasını ve kas gelişiminin daha hızlı olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu dönemde yapılan egzersizler, bebeklerin sırt üstünden yüz üstüne dönme yeteneklerini arttırarak vücutlarının kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır.  Boyun kaslarının gelişimi, bacak ve kol kaslarının uzaması ve yük taşıyabilir hale gelmesi bu dönemin en büyük özelliklerindendir. Yapılan egzersizlerle bunlar desteklenmekte ve bir sonraki gelişim dönemine bebeği hazırlamaktadır.”


Bebek masajının faydaları (3-6 ay ve 6-9 ay bebeklerde)

  • Alınan kalsiyumun (anne sütü ya da hazır mama) kemiklerin her hücresine doğru oranda ulaşmasına
  • Bebeğin kas ve iskelet sisteminin gelişimine,
  • Bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine,
  • Bebeğin dayanıklı olmasına; sakatlanma riskinin azalmasına,
  • İleri dönemlerde ortaya çıkacak duruş bozukluklarının engellenmesine,
  • Bebeğin sporu tanımasına ve sevmesine,
  • Bebeğin kendini tanımasına; güven ve beceri duygusunun gelişmesine,
  • Bebeğin cesaret kazanmasına,
  • Bebeğin sosyal gelişimine,
  • Anne-babayla kurulacak ilişkinin sağlam atılmasına yardımcı olur.

“6-9 ay bebekler, artık yüz üstü durabilecek kuvvete erişmiş; kollarının üstünde durabilmekte ve boyun kaslarını kontrol edebilmektedir” diyen Kaşıkçı, “bu dönemin egzersizlerinde; amaç, bebeğin emekleme ve ayağa kalkma sürecine yardımcı olabilmektir.

Bebeklerde uyku düzeni disiplini sağlayabilirsiniz

El ve ayak kaslarını kuvvetlendirecek hareketlerle bebeğin emekleme sürecinde kendisine olan güvenin artması da sağlanmaktadır.  Bu dönemin bir diğer önemli gelişimi ise; bebeğin kendi başına oturur pozisyona geçebilmesidir. Burada özellikle altını çizmek istediğim nokta; arkasına hiçbir destek konmadan bebeğin kendi doğal gelişim sürecinin tamamlanarak (omurilik yapısının kuvvetlenmesi) kendi başına oturması beklenmelidir.

Bebeklerin diş gelişimi için 4 önemli tavsiye


Bu dönemde yapılan egzersizlerle bu kuvvetlenme desteklenmiş ve sonrasında gelişecek omurilik, bel ve boyun problemlerinin oluşması engellenebilmektedir. Ülkemizde oldukça sık görülen bel ve kuyruk sokumu rahatsızlıkları, bebek yaşta yapılan yanlışların birer sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.