CHP’den Anonymous’un IŞİD iddialarına atıf

Cumhuriyet Halk Partisi, verdiği iki soru önergesiyle Anonymous ve Skynews’in gündeme getirdiği IŞİD militanlarını TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi, verdiği iki soru önergesiyle Anonymous ve Skynews'in gündeme getirdiği IŞİD militanlarını TBMM gündemine taşıdı.

Siber grup Anonymous’un binlerce sosyal paylaşım sitesini tarayıp arşivlediği bilgilerin, IŞİD’in hem son saldırısı hem de olası eylemleri konusunda ciddi ipuçları verdiğini söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Anonymous ve Skynews’in iddialarına dayandırdığı iki soru önergesi verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği ilk soru önergesinde “Reyhanlı, Diyarbakır, Suruç, Ankara Garı, Ankara Merasim Sokak, Ankara Güvenpark-Kızılay, İstanbul Sultanahmet ve şimdilik son olarak Taksim İstiklal Caddesi’nde canlı bomba eylemlerinde yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmıştır. Anayasa’nın 87. Maddesinde tarif edilen siyasi sorumluluğu ise maalesef hiç bir yetkili üstlenmemiş istifa etmemiştir. Bizzat sorumlu olan İçişleri Bakanı, MİT Müsteşarı, emniyet müdürleri, valilerden hiç biri istifa etme gereği duymak bir kenara ihmalleri olduğunu dahi kabul etmemiş, terör olaylarını kınamakla geçiştirmişlerdir.” diyerek, Anonymous adlı gönüllü sivil organizasyonun “Islamic State Organization Structure of Turkey Part 1” ismiyle hazırladığı ve birbiriyle ilişkili 336 kişi olan dosyadan MİT’in ve diğer istihbarat kuruluşlarının haberinin olup olmadığını sordu.


Söz konusu dosyada Taksim İstiklal Caddesi’ndeki 19 Mart patlamasını gerçekleştiren Mehmet Öztürk isimli teröristin isminin ve fotoğrafının da yer aldığını söyleyen Şeker, Başbakan Davutoğlu’na “Dosyada 336 kişi varken, emniyetin terörle ilişkili arananlar listesinde IŞİD‘le bağlantılı sadece 23 kişi olmasının” nedenini sordu.

Brüksel katliamını gerçekleştiren Brahim el Bakraoui’nın yabancı terörist savaşçı olarak sınır dışı edildiğini, bir süre sonra Türkiye’ye tekrar girdiğini dile getiren Şeker, “Yabancı ülkeleri Bakraoui’nin terörist olduğu konusunda uyaran Türkiye, bu şahsın ülkeye ikinci kez girişine nasıl izin verdi?” sorusunun yanıtını beklediğini dile getirdi.

İstanbul Milletvekili Ali Şeker’in Başbakan Davutoğlu’nun yanıtlaması isteğiyle verdiği ikinci soru önergesinin konusu ile İngiltere’de yayın yapan Sky News kanalının yayınladığı bilgiler oldu.


Bu yayınlarda, kanalın Türkiye’de iletişim kurduğu eski bir militan aracılığıyla IŞİD terör örgütüne mensup 22 bin kişinin adres, telefon ve aile iletişim bilgilerine ulaştığını anlattığını dile getiren Şeker, Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maizière’nin “bu listedeki Alman vatandaşlarını araştırıyoruz” açıklamasına atıfta bulunarak, “Türkiye’nin böyle bir araştırma içinde olup olmadığını” sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi, verdiği iki soru önergesiyle Anonymous ve Skynews'in gündeme getirdiği IŞİD militanlarını TBMM gündemine taşıdı chp
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker

CHP Milletvekili Ali Şeker, Başbakan Davutoğlu’na yönelik TBMM’ye verdiği soru önergesinde “Bir TV muhabirinin ülkemize gelerek bir eski IŞİD militanından edindiği bu bilgilere MİT ve kolluk kuvvetlerimiz sahip midir, bu listede kaç Türk vatandaşı olduğunu biliyor musunuz” sorularını yöneltti.

Türkiye IŞİD / DAEŞ’e Destek Verdi mi?

Dr. Ali Şeker’in Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına verdiği önergelerle yönelttiği sorular şöyle:

30.03.2016 tarihli önerge:

  1. Anonymous’un teknik takip yeteneği ve sosyal medya taraması ile elde ettiği bu bilgiler, devletin istihbarat kaynaklarında bulunmakta mıdır, benzeri çalışmalar yapılmakta mıdır?
  2. Söz konusu dosyada yer alan 336 kişilik listeye rağmen, emniyetin terörle ilişkili arananlar listesinde IŞİD’le bağlantılı olarak neden sadece 23 kişi yer almaktadır?
  3. Anonymous’un teknik takibine ve sosyal medya taramasına takılan ‘ancak emniyetin dikkate almadığı,  336 kişinin belli başlı ikamet illeri arasında İstanbul’da 41, Ankara’da 54, Konya’da 48 kişi bulunmaktadır. Bunlara ilişkin önleyici bir tedbir çalışmanız var mıdır? Var ise bu kapsamda kaç kişi hakkında ne tür işlemler yapılmıştır?
  4. Güvenpark’da yaşanan katliamdan önce Amerika ve Almanya büyükelçilikleri gerekli istihbaratı sağlayıp kendi vatandaşlarını muhtemel bir terör saldırısına karşı uyarırken, Türk vatandaşlarına sahip çıkacak istihbarat ve güvenlik birimleri neden görevlerini yerine getirememektedir?
  5. Valiliklerin ve güvenlik güçlerinin son dönemde yakalanan İŞİD Militanları ile ilgili verilmiş olan bilgiler derlendiğinde aylık ortalama 600 militanın yakalandığı iddia edilirken, Genelkurmay Başkanlığı 1 Ocak 2015 ile 21 Şubat 2016 tarihleri arasında yani toplam 14 ayda sınırda yakalanan İŞİD Militanı sayısını 1220 olarak açıklamıştır. Bu veriler ışığında iktidar döneminizde kamu kurumlarının basına açıkladığı bilgiler arasında ciddi tutarsızlıklar olduğu açıkça gözlenmektedir. Devlet kurumlarına güveni sarsmakta olan bu tür çelişkiler neden kaynaklanmaktadır, çelişkili açıklamaların tekrarını engellemek adına ne gibi çalışmalar yapmaktasınız?
  6. Brahim el Bakraoui adlı bombacının ülkemizden “yabancı terörist savaşçı” sıfatıyla sınır dışı edildiği halde ülkemize tekrar girişine neden müsaade edilmiştir? Yerli yabancı kişilerin ülkemiz üzerinden İŞİD Terör Örgütü’ne katılmalarına ve sınır geçişini organize eden kişilere karşı kolluk kuvvetleri ne gibi önleyici tedbirler almaktadır, bu tedbirler neden dolayı yetersiz kalmaktadır?

31.03.2016 tarihli önergede sorulmuş olan sorular ise şöyle:

  1.     Sky News Muhabirinin ülkemize gelerek bir İŞİD militanından edindiği bu bilgiler milli istihbarat teşkilatımızda ve kolluk kuvvetlerimizde bulunmakta mıdır?
  2.     51 ülkeden örgüte katılımın olduğunun belirtildiği belgelerde kaç Türk vatandaşı bulunduğu yönünde başlatılan ya da devam eden bir araştırmanız, soruşturmanız var mıdır?
  3.     Yayınlanan belgelerde İŞİD Terör Örgütünün kurmuş olduğu belirtilen “İnsan Kaynakları Merkezi” vasıtasıyla örgüte katılmak isteyenlerle görüşmelerin gerçekleştirildiği formlarda telefon ve aile iletişim bilgilerinden yararlanılarak özel bir çalışma yapılmakta mıdır?
  4.     Yabancı ülke gazetecilerinin ülkemize gelerek elde edebildiği bu bilgileri neden ülkemizin istihbarat ve kolluk kuvvetleri elde edememektedir?
  5.       Ülkemizde istihbarat örgütü ve kolluk kuvvetlerinin bilgi   toplama ve bu bilgileri gerekli mercilere iletme konusunda zafiyete düştüğü açıktır. Ülkemizde bir çok katliama yol açan ve açabilecek olan bu zafiyetten sorumluluk ve rahatsızlık duyuyor musunuz?
  6.      İstihbarat zafiyetlerini giderme  konusunda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

İran: Elimizde Türkiye ile IŞİD petrol ticaretinin kanıtları var


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.