Çalınan kimlik bilgileri ile neler yapılabilir?

Bilgisayar korsanları tarafından 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri hangi amaçlarla kullanılabilir? TC Kimlik numarası, anne ve baba adı, doğum tarihi gibi kişisel bilgiler kötü niyetli kullanılarak hayatınıza tehdit oluşturabilir.

Çalınan 50 milyon vatandaşın kimlik bilgileri hangi amaçlarla kullanılabilir? Kişisel bilgiler kötü niyetli kullanılarak tehdit oluşturabilir!

Adınıza telefon hattı açılabilir!

Kimlik bilgileri kullanılarak adınıza bir telefon hattı açılıp açılmadığını kontrol etmek için E-Devlet’e bağlanarak göz atmanızda fayda var. Sahte bir kimlik üzerinde size ait bilgilerle düzenlenmiş nüfus cüzdanları bu konuda başınızı ağrıtabilir. Sizin adınız kullanılarak alınan telefon hatlarının faturaları önünüze gelmesi çok da imkansız değil.

Banka çağrı merkezlerinde işlem yapmak çok kolay!

Hesaplarınızın olduğu bankalarla iletişime geçerek bilginiz dışında bir talimat ya da işlem yapılıp yapılmadığını kontrol etmenizde de fayda var. Kimlik bilgileri ile bankaların call-center servisleri üzerinden işlem yapmak oldukça kolay. Annenizin kızlık soyadı aslında sizi çok iyi koruyan bir güvenlik sorusu değil çünkü sosyal medya hesaplarınız açıksa, kısa bir taramayla annenizin kim olduğu ve kızlık soyadının ne olduğu anlaşılabilir.


Kredi kartı için kimlik fotokopisi gerekiyor!

Ancak belirtmek gerekir ki kimlik fotokopisi ve imzanız olmadan hiçbir banka kredi kartı veremiyor. Sahte kimlik ve fotokopisi oluşturulsa bile zorunlu olarak ikametgah belgesi veyahut güncel bir fatura isteniyor. Bunlar olmadan kredi kartı veya vadesiz hesap bile açılması mümkün değil. Ancak banka personelinin bu evraklar olmadan da işlem yapması imkansız değil. Fakat böyle bir durumda uğrayacağınız zarar karşısında banka hukuka karşı hesap vermek durumunda. Fakat siz bunu fark edene kadar iş işten geçebilir, bu sebeple kontrol yapmakta fayda var.


49 Milyon vatandaş ne yaşar ne yaşamaz!

Sizin yerinize internet servis sağlayıcıdan hizmet açtırabilir. Bunun gibi pek çok işlemi gerçekleştirebilir.

Tüm interaktif bankacılık işlemlerinde belli bir noktaya kadar sizin bilgilerinizle iş yapabilirler. Tabi ki bu işlemler için bazı ek bilgiler de gerekiyor.

Kötü niyetli şahıslardan korunma durumundaysanız, ikametgâh adresiniz ortaya çıkmış durumda. İkametgâhınızı değiştirebilirsiniz.

Fişleme yapılabilir

50 milyon vatandaşın dini, doğum yeri gibi pek çok bilginin yer aldığı bu bilgi hırsızlığı sonucunda, insanlar kötü niyetli örgütler tarafından fişlenebilir ve adresleri belli olduğu için tehlikede olabilirler.

Şifrelerinde doğum tarihini kullananlar dikkat!


Doğum yılınız, gün ay yıl olarak biliniyor. Şifreleri artık doğum gününüz olarak yapmayın. Tuttuğunuz takımın yılı bile daha güvenli!

Türkiye’de en çok karşılaşılan beş siber saldırı çeşidi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.