Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin bu yıl beşincisini açıkladığı Lüks Tüketim ve Kozmetik Sektörü Finansalları Raporu’na göre sektör küresel bazda üst üste ikinci yılda da büyümede yavaşlama gösterdi. Diğer yandan Türkiye’de büyümeye devam ediyor.
Lüks tüketim sektörü Türkiye’de büyümeyi sürdürecek
Küresel lüks tüketim sektörünün iki basamaklı büyümeden uzaklaşmasına rağmen sektörün, Türkiye’de 2014 ve 2015 yıllarında sabit bir büyüme yakaladığını vurgulayan Turhan, “Yeni lüks AVM ve mağaza açılışları ve lüks otel zincirlerinin pazara girişi İstanbul’u bir lüks tüketim merkezi haline getiriyor. Bu durum özellikle Orta Doğu’dan ekonomik gücü yüksek turistleri ülkemize çekiyor. Orta sınıfın genişlemesi, lüks AVM ve otel açılışları sayesinde 2016-2020 yılları arasında da Türkiye lüks tüketim pazarının büyüme trendini sürdüreceğini öngörüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de lüks, ekonomik statü sembolü!
Yerel tüketicinin lüks tüketim tercihi Türkiye’den yana
Euro ve dolar kurlarındaki yukarı yönlü hareketin 2015 yılında lüks tüketim sektöründe birim fiyatların artmasına neden olduğunu dile getiren Turhan, “Türkiye’deki lüks ürünlerin büyük çoğunluğunun ithal olması nedeniyle fiyatlar kur dalgalanmalarına bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Kur dalgalanmalarının yarattığı fiyat artışına rağmen, garantiler ve satış sonrası hizmetler nedeniyle yerel tüketicilerin de lüks ürünlerin büyük çoğunluğu Türkiye’den almayı tercih ettiği görülüyor” dedi.
Marka Var Lüks Marka Var
Online lüks tüketim piyasası 11 yılda 20 kat büyüdü
Güncel sektör trendlerinin yer aldığı EY raporunda online lüks tüketim piyasasının son 11 yılda 20 kat büyüme gösterdiği ve 2014’te total satışların yüzde 5’ini oluşturduğu belirtiliyor. 2013’te bu oran yüzde 4,5 seviyesindeydi. Perakendecilerin online satışlarda halen en iyi performans gösteren oyuncular olduğunun vurgulandığı raporda, bireysel markaların online satıştaki yükselişine dikkat çekiliyor.
Türkler neden yurt dışından ev alıp kiraya veriyor?
Çin en büyük tüketici olmayı sürdürüyor
Küresel lüks tüketim ve kozmetik sektörü piyasasının üçte birini oluşturan Çin, ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen en büyük tüketici ülke olmayı sürdürüyor. Çin’in lüks piyasasının değeri 2014 yılında 2013 yılına paralel olarak 15 milyar euro seviyesinde gerçekleşti. Raporda Çin’deki saat ve erkek giyimi ve deri ürünlerine yönelik talepte yavaşlama yaşandığının belirtilmesinin yanı sıra Çinli tüketicilerin yurtdışından satın alım yapma eğilimlerinin olduğu ifade ediliyor. Raporda Çinli tüketicilerin Kore ve Japonya’dan satın alım yapmayı tercih ettikleri ve 2014 yılında Çinlilerin bu ülkelere gerçekleştirdikleri ziyaretlerde yüzde 61 artış yaşandığı da belirtiliyor.
Kişiye özel kozmetik ürünler çağı mümkün mü?
Lüks tüketim ve kozmetik sektörünün büyümesi küresel çapta yavaşladı
Küresel kişisel lüks tüketim piyasasının değeri 2014 yılında yüzde 3 artış göstererek 224 milyar euro oldu. Küresel kozmetik piyasası ise yüzde 3,6’lık bir büyüme ile 181 milyar euroya ulaştı. EY Türkiye Danışmanlık Bölümü Kıdemli Müdürü Deniz Turhan, “Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde iki basamaklı büyüme kaydeden küresel lüks tüketim ve kozmetik sektörünün büyümede üst üste ikinci yılda da daralma göstermesi, sektörün olgunluk periyoduna girdiğine işaret ediyor” dedi.
Dünyanın önde gelen lüks tüketim ve kozmetik markalarının halka açık verilerinin yanı sıra sektör liderlerinin görüşlerini de içeren raporun sonuçlarına göre sektör genelinde büyüme 2013 yılının ardından 2014’te de daralma gösterdi. 2013 yılında yüzde 7 büyüme kaydeden küresel kişisel lüks tüketim piyasasının değeri 2014 yılında yüzde 3 artış göstererek 224 milyar euro olurken, küresel kozmetik piyasasında büyüme 2013 yılı ile aynı oranda yüzde 3,6 büyüdü ve 181 milyar euroya ulaştı.
Yavaşlamaya rağmen görünüm pozitif
EY’nin raporuna göre faaliyet karları satışlardaki yavaşlamadan net bir şekilde olumsuz etkilendi. Borsada işlem gören sektör şirketlerinin ortalama karı 2013’e oranla 1 yüzde puan gerileme gösterdi. Öte yandan sektör genelinde 2017 itibariyle yüzde 4 ile 6 arasında bir yıllık büyüme kaydedileceği öngörülüyor.
Erkekler saçlarına kadınlar ise yüz bakımına önem veriyor
Küresel kozmetik sektöründe uzun vadede pozitif bir seyir beklediklerini dile getiren Turhan, “Orta segment müşterilerinin yüksek kaliteli ve inovatif ürünlere olan talebi kozmetikte istikrarlı büyümeye öncülük edecek” değerlendirmesini yaptı.
Para birimlerindeki dalgalanmalar ve yerel regülâsyonlar talebi baskılıyor
Lüks tüketim ve kozmetik sektörüne yönelik küresel talebin turistik tüketimin desteğiyle halen yukarı yönlü bir trend izlediğinin belirtildiği raporda, para birimlerindeki dalgalanmalar ve yerel regülâsyonların talebi olumsuz etkiliği değerlendirmesi yapılıyor. Doların güçlü seyrini korumasının etkisiyle ABD’lilerin lüks tüketim ürünlerine yönelik talebi 2015’te yüzde 6 yükseliş gösterirken, turistik tüketimin de dâhil edildiği tabloda talep ülke genelinde yüzde 2 artış gösterdi. Euronun Avrupa Merkez Bankası parasal genişlemesi ile zayıf seyrettiği 2015’te, Avrupa’da lüks tüketim ürünlerine yönelik talep yüzde 1 yükseliş kaydetti. Turistik tüketimin dâhil edildiği tabloda bölge genelinde talep artışı ise yüzde 4 olarak gerçekleşti. Raporda, eurodaki değer kaybının sektörü tüm bölgeler genelinde dengesiz bir fiyat yapısına sürüklediği ifade ediliyor.