Resim Sergisi: Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi

“Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi” adlı resim sergisi, ismi gibi tam bir deneyim! Suriyeli ressam Mohammed Zaza’nın son işleri 21 Nisan Perşembe günü Depo’da gösterime açıldı.

Resim Sergisi: Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi mohammed zaza depo

Sözlerin bittiği yerde başlıyor sergi

Karşısına dikildiğimiz ilk resimden itibaren kafamızın analitik kısmının burada bir işe yaramayacağını anlıyoruz.  Gerisi kelimelerin sessizliğe gömüldüğü, anlam arayışının lüzumsuz kaldığı derin bir yolculuk. Kendimizi bulmadan evvel kaybetmek gibi. Bildiğimizi sandıklarımızı, tutunduğumuz ve sınırlarımızı çizen kalıpları kaybettiğimiz bir festival.

Resim Sergisi: Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi mohammed zaza depo

Sergi açılışında Zaza’ya yöneltilen sorulardan biri: “Hiç bir resimde bütün bir insan yüzü yer almıyor, neden?”

Verdiği cevap içeride yaşadığım deneyimi tam olarak ifade ediyor: “Her zaman her yerde yüzler görüyoruz zaten; siz benim yüzümü görüyorsunuz, ben sizin yüzünüzü görüyorum. Biraz da yüzün arkasında neler olduğunu görelim.”


Her bir resmi bir süre izliyor, bir süre gözlerim kapalı dinliyorum. Her biri çeşitli hislerde, yaşamda, varlığın katmanlarında bir gezintiye çıkarıyor. Tüm vücudum bir kostümmüş gibi yırtarak açığa çıkmak ve ifadenin kendi kendini tanımladığı öz dilde haykırmak geliyor içimden. Bir insanın gözlerine derinlemesine bakmak ve aslolan halimizi gizlememek için keskin bir özlem hissediyorum.

Resim Sergisi: Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi mohammed zaza depo

Dünya Mavidir, Tıpkı Bir Portakal Gibi


Her bir resimle muhabbet öyle keyifli ve kuvvetli ki tek seferde bitirmektense dinlenmek için molalar vermeyi öneririm. Sergi 18 Mayıs’a kadar devam ediyor. Sergi alanı ve sanatçı Mohammed Zaza hakkında detaylı bilgi için Depo’nun websitesine veya etkinliğin sosyal medyada sayfasına göz atabilirsiniz. Bu sıralar civara yolunuz düşerse mutlaka Tophane’deki bu sergi alanına bir uğrayın, hatta işi gücü kenara ayırıp sadece bu deneyim için rutininizin dışına çıkın derim.