Vodafone Arena açıldı: Beşiktaş’a kutlu olsun

Kara Kartal yeni yuvasına kondu… Yaklaşık üç yıl süren çalışmalar sonunda Türk futbolu dev gibi bir tesis kazandı… Vodafone Arena, Beşiktaş camiasına hayırlı olsun…

Vodafone Arena açıldı

İnönü Stadyumu Türkiye’nin en değerli tesisiydi

İnönü Stadyumu; 19 Mayıs 1947’de açıldığında Türkiye’nin en değerli spor tesisiydi. Konumu, kapasitesi ve mimari yapısıyla döneminin en ihtişamlı yapılarından birisi olarak tanındı. İstanbul Boğazı’nın kıyısında nice unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. 66 yıl süren sonsuz hizmetlerinden sonra, 11 Mayıs 2013 tarihinde sporseverlere sessiz sedasız veda ederek tarihin tozlu sayfalarındaki ihtişamlı tahtına kuruldu.

İnönü Stadyumu yıkıldı yerine Vodafone Arena inşa edildi

Türk sporuna son derece görkemli bir tesis kazandırıldı. 42.000 seyirci kapasiteli, teknolojik açıdan son derece modern bir donanıma sahip, seyirciler için rahat ve uygar bir ortam sunan, kolezyum tasarımı ve dalga modeli tribünleriyle göze hitap eden, son derece değerli bir tesis… Tribünlerde oluşturduğu olağanüstü atmosferler ile dünya futbolseverlerinin haklı takdirini kazanmış olan Beşiktaş seyircisi artık şarkılarını 42.000 kişilik bir koroyla seslendirecek, coşkulu tezahüratlarla rakiplerine sahayı dar edecek, 11o yılı aşkın tarihine yepyeni zaferler yazacak.


Beşiktaş, Vodafone Arena’yı neden inşa etti?

Başkan Fikret Orman’ın göreve geldiği dönemde Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün toplam borcu 600 milyon TL’yi aşmış durumdaydı. Söz konusu borç kulübün geleceğe yönelik büyüme planlarını sekteye uğrattığı gibi, ezeli rakipleri Fenerbahçe ve Galatasaray ile rekabet etmesini de zorlaştırıyordu. Beşiktaş’ın Efsane Başkan Süleyman Seba dönemindeki parlak günlerine dönebilmesi için tek çare mali yapının güçlendirilmesiydi. Başka bir deyişle, kulübün masraflarının azaltılıp gelirlerinin arttırılması gerekiyordu. Gözler, İnönü Stadyumu’na çevrildi.

İnönü Stadyumu neden yıkıldı?

İnönü Stadyumu, tarihi açıdan Türk sporu adına son derece değerli bir tesis olmakla birlikte çağdaş futbol dünyasının gerektirdiği standartların çok gerisinde kalmıştı. Futbolseverlere rahat maç seyretme olanağı sağlamıyordu, stadyumun giriş – çıkışları sıkışık ve can güvenliği açısından tehlikeliydi, seyirci kapasitesi kısıtlıydı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü seyircilerine konforlu bir ortam sunamadığı için maç biletlerinin fiyatlarını düşük seviyede tutmak zorunda kalıyor, seyirci kapasitenin kısıtlılığı nedeniyle yüksek sayıda bilet satışı yapamıyordu. Günümüzde stadyum gelirlerinin bir futbol kulübü için en büyük gelir kalemi olduğu gerçeğini dikkate aldığımızda, Beşiktaş’ın Fenerbahçe ve Galatasaray’ın gelir seviyesini yakalayabilmesi için yeni bir stadyuma sahip olması gerektiği kaçınılmaz bir gerçekti.


Vodafone Arena açıldı

Vodafone Arena, Beşiktaş için bir milattır

Vodafone Arena milyonlarca Beşiktaşlı’nın kalbini okşayan, çok etkileyici bir yapıt olmasının yanında kulübün mali ve sportif geleceği açısından yepyeni bir dönem açtı. Beşiktaş, seyirci kapasitesinin artışı nedeniyle daha fazla sayıda bilet satabilme olanağına kavuştuğu gibi, tribünlerde sağladığı yüksek standartlar sayesinde maç biletlerini eskiye oranla daha yüksek fiyatlara satma olanağına da sahip oldu. Siyah Beyazlılar’ın stadyum gelirinin kısa süre içerisinde Galatasaray ve Fenerbahçe’ninkilere denk bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Beşiktaş bundan sonra ne yapmalı?

Vodafone Arena açıldı

Beşiktaş Jimnastik Kulübü Vodafone Arena’yı inşa etmek için 400 milyon TL harcadı

Bu yatırımın etkisiyle kulübün toplam borcunun yaklaşık olarak 1.2 milyar TL’ye kadar çıktığı görülüyor. UEFA ölçütlerine göre spor tesisi inşa etmek için yapılan harcamalar mali disiplin açısından herhangi bir sorun çıkarmasa da toplam borcun 1.2 milyar TL’ye ulaşmış olması kulübün geleceği açısından düşündürücü bir durumdur.  BJK Yönetim Kurulu, Vodafone Arena’nın hizmete girmesiyle elde edeceği gelirlerin belli bir bölümünü kulübün borçlarını ödeme doğrultusunda değerlendirmeli, bu açıdan etkili ve disiplinli adımlar atmalıdır. Aksi takdirde, Vodafone Arena’nın verdiği keyif çok uzun sürecek gibi görünmüyor.

İnönü Stadyumu’nun yıkılmasından sonra ‘evsiz’ hisseden Beşiktaş camiası Vodafone Arena’nın açılışıyla büyük bir moral ve motivasyon kazandı. Beşiktaşlılar’ın son yıllarda asık görmeye alıştığımız yüzlerinin umut ve mutlulukla güldüğünü görüyoruz. Siyah beyazlılar Başkan Fikret Orman’ın liderliğinde kara kartalın şanına yakışan, büyük bir tesis inşa ettiler. Vodafone Arena, Beşiktaş’a kutlu olsun. Darısı, diğer kulüplerin başına…


Beşiktaş’ın Liverpool Zaferi


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.