Ananas zayıflatıyor: Selülit ve ödemleri yok ediyor

Ananas; kanserden diş etlerine, vücuttaki iltihap ve ödemden cilt güzelliğine, sindirimden kemik sağlığına birçok faydası bulunan bir meyve. Üstelik kilo vermeye de yardımcı oluyor…

Ananas zayıflatıyor: Selülit ve ödemleri yok ediyor

Sıklıkla karşılaşılan ödem şikayetlerine karşı ananas tüketilebilir. Uzman Diyetisyen İpek Ağca Özger  ananasın içerisindeki bromelain enziminden dolayı kan dolaşımını hızlandırıp özellikle vücutta fazla birikmiş ödemi atmaya yardımcı olduğunu belirtiyor.

Ananas sarı renk grubunda yer alan çok değerli bir meyvedir. Özellikle bayanlar ödem şikayetlerini çok sık yaşarlar ve gerçekten rahatsız edici bir durum olabilmektedir. Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte; uzun yolculuklar sonrası veya bazı ilaçların kullanımı, sağlık durumundaki değişim vb. pek çok faktöre bağlı olarak erkeklerde de ödem şikayetleri olmaktadır. Özger; bu gibi durumlarda ananasın ilk akla gelen meyve olması gerektiğini söylüyor.


Ananas, selülit tedavisinde çok etkili!

Ananasın, kan dolaşımını hızlandırdığı için kadınların korkulu rüyası olan selülitlerin tedavisinde de çok etkili olduğunu vurgulayan İpek Ağaca Özger; ‘bir kalın dilim ananas bir porsiyon meyve yerine geçer. Ortalama 60 kalori enerji vermektedir. Aynı zamanda C vitamini ve Manganezden de oldukça zengindir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmede rolü büyüktür, bizi hastalıklara karşı korur’ diyor.

Peki ananası nasıl tüketebiliriz? Ara öğünlerimizde tüketebiliriz, salatalarımıza ilave edebiliriz veya ananastan bir tatlı da yapabiliriz. Ananasları ızgarada arkalı önlü ızgaralayıp, tarçın ilave edip bu şekilde lezzetlendirip, yağsız dondurmayla beraber servis edip tüketebilirsiniz.

Cilt, saç ve tırnak sağlığı için ananas

Ananas yüksek besin değeri ile en faydalı meyveler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biri olan ananas bu özelliği ile cilt, saç ve tırnak sağlığının korunmasından çeşitli hastalıklara karşı vücudun direncinin artırılmasına kadar pek çok noktada etkili bir meyve.

Ananasın bir diğer önemli özelliği ise sadece bu meyvede bulunan bazı enzimlerin sindirimi kolaylaştırarak yağ yakılmasını hızlandırması. Bu nedenle kilo vermek için oluşturulan pek çok diyet listesinde ananası görebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak besin lifi bakımından zengin ananas kabızlık başta olmak üzere çeşitli sindirim sorunlarına karşı tüketilmesi önerilen meyveler arasında ilk sıralarda geliyor.

Ananas tüketmenin faydaları nelerdir? Nelere iyi geliyor?

1- Antioksidan:

Suda çözünür antioksidan vitaminler arasında bulunan C vitamini sayıları arttığında damar tıkanıklığı, diyabete bağlı kalp hastalığı, solunum yolu hastalıkları ve daha pek çok hastalığın önünü açan serbest radikalleri dengeleyerek vücudu koruyor. C vitamini aynı zamanda sağlıklı bir bağışıklık sistemi içinde önemli vitaminler arasında yer alıyor.

2- Makula Dejenerasyonu:

Sarı nokta hastalığı olarak bilinen ve bir retina hastalığı olan makula dejenerasyonu daha çok 55 yaşından sonra görülen ve gerekli tedavi yapılmadığı takdirde görme kaybına yol açabilen bir göz hastalığıdır.

Sarı nokta hastalığı üzerine yapılan araştırmalar A, C ve E vitaminleri bakımından zengin bir beslenmenin bu hastalığa yakalanma riskini önemli oranda azalttığını ortaya koyuyor.

Uzmanlar sarı nokta ve diğer göz hastalıklarından korunmak için aralarında ananasın da bulunduğu antioksidan vitaminler bakımından zengin meyve ve sebzelerin daha sık tüketilmesini öneriyor.

3- Bromelain:

Ananasta bulunan ve gıdalarla alınan proteinlerin sindirimi sırasında kullanılan enzimlerin karışımı olan “bromelain”in pek çok faydası bulunuyor.

İltihabı önleyen bromelain enzimi vücudun su tutmasına bağlı şişliği azaltıyor, gut hastalığının tedavisine yardımcı oluyor, proteinlerin sindirimini hızlandırarak sindirim sistemine katkıda bulunuyor.

Aynı zamanda iltihapla birlikte görülen sinüzit ve artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların belirtilerini hafifletiyor.


4- Kanser:

Son yıllarda yapılan araştırmalarda ananasa özgü bromelain enziminin laboratuvar hayvanlarında bağışıklık sistemine zarar vermeden kanser hücresi sayısı azalttığı sonucu elde edilmiş.

Ancak bu araştırmalarda ananastan elde edilen bromelain enzimi hayvanlara enjekte edilerek kullanılmış. Yani sadece ananas yiyerek kanserli hücrelerin azalmasını sağlamak şu aşamada pek mümkün görünmüyor. Üstelik bu konuda insanların katılımıyla yapılacak daha fazla sayıda araştırmaya ihtiyaç duyulmakta.

5- Diş Etleri:

Yetersiz beslenmenin ilk etkilerini diş etlerinde görmek mümkündür. Özellikle yeterince C vitamini almamak diş eti hastalıklarına neden olan bakterilerin çok daha hızlı üremesine neden oluyor.

Buffalo Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre günde 60 mg’dan (yaklaşık 1 ananas) daha az C vitamini alanların almayanlara oranla 1.5 kat daha fazla diş eti iltihabına (gingivit) yakalanma riski bulunuyor.

6- Kemik Sağlığı:

Ananasta bol miktarda bulunan manganez minerali kalsiyum, çinko ve bakırla birlikte kemik sağlığı açısından en önemli elementler arasında yer alıyor.

Ananas bu özelliğiyle kemik dokusunun içinde anormal derecede boşluklar oluşmasına neden olan osteoporoz tedavisinde tüketilmesi önerilen meyveler arasında il sıralarda. Manganez aynı zamanda bademcik iltihabı, selenyum zehirlenmesi, kanserden korunma, yüksek kolesterol ve karaciğerin temizlenmesinde öne çıkan bir element.

7- Kilo Verme:

Ananasta bulunan ve protein sindirimine yardımcı olan bromelain enzimi yağların sindirimi sırasında kullanılan lipaz enzimi ile birlikte çalışarak gıdalar yoluyla alınan yağın vücutta birikmesini önlüyor.

Purdue Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre yağların yakılmasını hızlandıran ananas aynı zamanda iştahı azaltarak kilo vermeye yardımcı oluyor. Tüm bunların yanı sıra 100 gram ananasın sadece 50 kalori olduğu düşünülürse, diyet yaparken kalorisi az ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık olarak tüketilebilir.

8- Sindirim:

Proteinin vücut tarafından sindirilmesinde kullanılan enzimleri içermesi bir yana ananas aynı zamanda sindirim için kritik önem taşıyan besin lifi bakımından da zengin meyveler arasındadır.

Ananasta bulunan lif bağırsaklardaki suyu toplayarak sindirimi yavaşlatır. Bu sayede gıdalardan alınan vitamin ve minerallerin vücut tarafından daha çok emilmesine yardımcı olur.

Ayrıca bağırsaklardaki suyla birlikte yumuşayan dışkı vücuttan daha kolay atılır. Bu nedenle sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız daha çok ananas yiyerek daha kolay tuvalete çıkabilirsiniz.

9- Tansiyon:

Yeterli miktarda (günlük önerilen miktar 4700 mg) potasyum almak kan basıncının (tansiyon) dengelenmesini sağlar. Ananas içerdiği potasyum ile (1 meyvede 986 mg) yüksek tansiyonun düşürülmesine ve kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.

10- Cilt:


C vitamininin cilt ve saç sağlığı için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Yüksek miktarda C vitamini içeren ananas vücudun kolajeni sentezlemesini kolaylaştırarak cildin daha esnek olmasını sağlarken akne oluşumu azaltır.

Türk kahvesi zayıflatır mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.