Davutoğlu, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Ak Parti’nin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gideceğini, kendisinin aday olmayacağını açıkladı. Başbakan Davutoğlu, omuz omuza çalıştığı arkadaşlarına sitemde bulunarak takip edilen yöntemi eleştirdi.
Başbakan Davutoğlu’nun veda konuşmasından satır başları:
• 22 Mayıs 2016 tarihinde partimizin olağanüstü kongresine gitmesine karar verdim.
• Şöyle bir soru sorabilirsiniz: Neden yüzde 49.5 oy oranı aldıysanız böyle bir kongreye gidiyorsunuz diye sorabilirsiniz. Benim bu kararı almamda herhangi bir başarısızlık duygusu veya pişmanlık söz konusu değildir. Peki neden böyle bir karar aldım? Hayat insana birçok şey öğretiyor. Hiçbir zaman mevki ve makam talep etmedim. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı görevleri onurlu görevlerdir. Hiçbirini ben talep etmedim. Bugün de böyle bir talebim olmadı. Kongremizde mutabakatla Ak Parti Genel Başkanı seçildim. Birlikte çalıştığım arkadaşlarımın benimle omuz omuza olmalarını isterim. MKYK’da takip edilen yöntemi bağdaştıramadım.
• Olağanüstü kongrede aday olmayı düşünmüyorum.
• Kendisiyle barışık olan insandır. Yüreğiyle barışık olan insandır. Hayatta inanmadığım hiçbir şeyi yapmadım.
• Benim Başbakanlığım döneminde tek bir istifa yaşanmamıştır. Başında bulunduğum Bakanlar Kurulu dönemlerinde hiçbir yatırım eksik ve geride kalmamıştır.
• Başbakanlık koltuğunun hakkını vermek için gece gündüz çalıştım.
• Son ana kadar vazife başında bir hükümetimiz vardır. Ekonomik spekülasyonlara kimse yer vermesin.
• 7 Haziran – 1 Kasım arası Ak Parti’nin en kritik dönemiydi. 7 Haziran akşamında partimizde hüzün vardı. Bu süreçte partimizde iç muhasebemizi yaptık. Başımızı dik tuttuk. 7 Haziran sonrasındaki süreçte ülkemizi bir saniye olsun hükümetsiz bırakmadık. Terör konusunda hiçbir taviz vermedik.
• 1 Kasım seçimlerinde gurur duyulacak bir tabloyla karşılaştık. Yeni bir dönem başlamıştı. Dört yıllık bir hukuk oluşmuştu. Vaatlerimizi 3 aylık dönemde yerine getirmenin gururunuzu ve huzurunu yaşadım.
• 1 Kasım öncesinde 81 vilayeti dolaşarak verdiğim sözlerle seçim vaatlerinin hiçbiri yarım kalmış değildir.
• Sivil bir anayasa için kurullar oluşturduk, gerekli adımları attık.
• Terörle mücadele kapsamında Türkiye’nin bütün kritik ilçelerinde kapsamlı operasyonlar düzenlendi. Bu operasyonlar büyük bir başarıyla yürütüldü, yürütülüyor.
• Her an kriz çıkabilir denilen Türkiye’de ekonomi konusunda olumlu ivmeler yaşadı.
• Dış politikamızın temel sütunlarını harekete geçirmek için önemli adımlar attık. Avrupa Birliği ile önemli ivmeler kat ettik. Mülteci geçişi düştü. Vize muafiyetiyle ilgili önemli bir aşamaya gelindi.”
Başbakan Davutoğlu istifa etmeden yumuşak geçiş yapılacak
Bugün saat 12:00’de Ak Parti MYK toplantısına giren Başbakan Ahmet Davutoğlu bir veda konuşması yaptı. Ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Davutoğlu, Ak Parti’nin 22 Mayıs tarihinde olağanüstü kongreye gideceğini, kendisinin aday olmayacağını açıkladı.
Ak Parti’de olağanüstü kongrenin yapıldığı güne kadar Başbakanlık görevini sürdürmesi beklenen Davutoğlu, genel başkanlığı devrettikten sonra Başbakanlığı da bırakacak. Aynı gün Cumhurbaşkanı Erdoğan da kongrede genel başkan seçilen isme hükümeti kurma görevini verecek. Böylece, istifa olmadan yumuşak bir geçiş sağlanacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Merkez Karar ve Yönetim Kurulu’nda (MKYK) yaşanan gelişmelerin ardından dün parti grubunda herkesi şaşırtacak kadar kısa konuşması ve sitem dolu sözler sarf etmesi, dün Meclis kulislerinde en önemli konu oldu. Başbakan’ın iki cümlesi tüm konuşmasının önüne geçti ve başkentte “Başbakan Davutoğlu istifa edecek mi?” sorusunu akıllara getirmişti.
Başbakan Davutoğlu’nun kritik açıklaması şöyleydi: “Nefsimi ayaklar altına alırım, bir faninin terk etmeyeceği düşünülen her makamı elimin tersiyle iterim. Ama asla bu kutlu hareketteki hiçbir dava arkadaşımın kalbini kırmam.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada, “Makamlar, insanlara hizmet için bir araçtır. Muhtar, belediye başkanı da olsanız milletvekili, başbakan, cumhurbaşkanı da olsanız kalbiniz ve zihniniz millete hizmet için çalışmalıdır. Kendi ideolojik saplantıları, kendi çıkarları için hizmet makamlarını işgal edenler Türkiye’nin birikimini arttırmak şöyle dursun mevcudu da heba etmişlerdir” ifadelerine yer vermişti.
Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun Devlet Günü olan Perşembe günü yapılması planlanan olağan görüşmesi bir gün önceye yani 4 Mayıs tarihine alındı. Hem medya hem de siyasi kulisler bu görüşmeye, Erdoğan – Davutoğlu ilişkisinin geleceği açısından kritik önem atfetti. Öyle ki Başbakan’ın Beştepe’ye cebinde istifa mektubuyla gideceği tahmin ediliyordu.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan kritik görüşme 1 saat 40 dakika sürdü ve toplantı sonrasında basına herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak başkent kulisleri ısınmaya hatta kaynamaya başladı. Dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu görüşmesinin ardından siyasi kulislerde Ak Parti’de olağanüstü kongreye gidileceği ifade edildi. Bu karar, Ak Parti’de Ahmet Davutoğlu döneminin sona erdiği ve yeni Başbakan’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istediği isim olacağı anlamına geliyordu. Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki bu gerilim durumunun yeni bir gelişme olmadığı, kırılma noktalarının yaşandığı bir süreç olduğu yorumları yapılıyor.
Yeni Başbakan kim olacak?
Kulis bilgilerine göre Cumhurbaşkanı’nın isteğine en yakın Başbakan adayı olarak iki isim öne çıkıyor. Bir yanda Ak Parti’nin kuruluşundan beri Erdoğan’ın yanında olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, diğer yanda Erdoğan’ın damadı da olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak…
Binali Yıldırım kimdir? Başbakan adayı olur mu?
Başbakan adayı olarak sözü geçen Berat Albayrak kimdir?
Başkanlık Sistemi başladı mı?
Ayrıca Bekir Bozdağ ve Mehmet Ali Şahin‘in isimleri de çok sık konuşuluyor. Ancak kim Başbakan olursa olsun, bunun önemli olmadığı zira yürütmeyi bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın götüreceği belirtiliyor. Bu sıcak gelişme, birçok gazeteci tarafından fiilen Başbakanlık döneminin bittiğini ve yine fiilen Başkanlık Sistemi’nin başlayacağı şeklinde yorumlandı.
Ak Parti kongreye nasıl gidecek?
AK Parti Tüzüğü’ne göre, olağanüstü kongreye gidilebilmesi için merkez karar ve yönetim kurulunun kararı veya kongre delegelerinin en az 5’te 1’inin imzası gerekiyor. Olağanüstü kongre için üçüncü bir seçenek ise genel başkan tarafından karar alınması. Başbakan Davutoğlu’nun, MKYK’yı toplamadan doğrudan kendi yetkisini kullanarak bugün kongre kararını açıklaması bekleniyor.
Karar alındıktan sonra en geç 45 gün içerisinde olağanüstü kongrenin yapılması gerekiyor. Belirsizliğin sona erdirilmesi için bu ay sonunda kongreye gidilmesinin benimsendiği öğrenildi.
Öte yandan, dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde hareketlilik gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bazı bakanlar ve danışmanlar, geç saatlere kadar Külliye’de çalıştı.