Diyarbakır köylüleri ile PKK’lılar arasında yaşanan çatışma

Dün Diyarbakır merkez Sur İlçesi’nin kırsal kesiminde bulunan Sarıkamış Köyü Dürümlü Mezrası’nda araç patlamıştı. Patlamanın nasıl yaşandığına ilişkin bilgiler ile aracın yarattığı tahribat, gün ağarınca daha net ortaya çıktı. Hain saldırıda köyden 4 kişi yaşamını yitirdiği, 23 kişinin yaralandığı bildiriliyor. Köylüler ayrıca yaklaşık 15 kişinin de kayıp olduğunu belirtiyor.

Diyarbakır köylüleri ile PKK'lılar arasında yaşanan çatışma

Diyarbakır’da patlama: Köylüler PKK’lılarla çatışmış

İddialara göre “bomba yüklü kamyonun geçişi sırasında köylülerin tepki gösterdiği, tartışma yaşandığı, sorasında ise köylülerin aracı takip etmeye başlamasıyla PKK’lı teröristler kamyonu infilak ettirdi” bilgisi geçti. Bomba yüklü kamyonun hedefinin ise Özerkli Jandarma Karakolu olduğu öğrenildi. Saldırı olacağını öğrenen köylülerin, bunu engellemek için silahlandığı ve PKK’lılarla çatıştığı ve bu sırada patlamanın yaşandığı iddialar arasında.

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nin kırsal kesiminde bulunun Sarıkamış Köyü Dürümlü Mezrası’nda bir araçta meydana gelen patlamada 4 kişi ölürken, 23 kişi yaralandı. Jandarma, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Köylülerin iddiasına göre 10 – 15 kişinin ise kayıp olduğu belirtiliyor. Patlamada hayatını kaybeden 4 kişinin de köylülerden olduğu ortaya çıktı.

Diyarbakır Valiliği’nden açıklama

Diyarbakır Valiliği, “Bölücü terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen şahıslarla köylüler arasında yaşanan tartışması sonucu kamyonun köylüler tarafından takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının patlayıcı yüklü damperli kamyonu infilak ettirdiği değerlendirilmektedir” açıklamasını yaptı.


Diyarbakır Valiliği, Sur ilçesi Dürümlü Mezrası’nda düngece saat 22.30 sıralarında yaşanan şiddetli patlama olayıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Valilik açıklaması; “İlimiz Merkez Sur İlçesi Dürümlü Mezrası’nda 12.05.2016 Perşembe günü saat 22.30 sıralarında şiddetli bir patlama olayı meydana gelmiştir. Bölücü terör örgütü mensuplarınca hazırlanmış bomba yüklü damperli bir kamyonun Tanışık Mahallesi’nden geçmesi esnasında, kamyonu kullanan ve bölücü terör örgütü mensubu olduğu değerlendirilen şahıslarla köylüler arasında yaşanan tartışması sonucu kamyonun köylüler tarafından takip edildiği, Dürümlü mezrası mevkiine gelen kamyondaki örgüt mensuplarının patlayıcı yüklü damperli kamyonu infilak ettirdiği değerlendirilmektedir. Meydana gelen patlama sonucunda kamyonu takip eden araçlarda bulunan köylülerden 4 kişi yaşamını kaybetmiş, 23 kişi de yaralanmıştır. Yaralı vatandaşlar ildeki hastanelere kaldırılmış ve tedavilerine başlanmıştır. Yaşamını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz. Kayıp olduğu iddia edilen köylü vatandaşlarla ilgili olarak da gerekli tahkikata başlanmıştır.”

Patlamanın ardından 5 metre derinliğinde, 30 metre genişliğinde bir çukur oluştu

Diyarbakır köylüleri ile PKK'lılar arasında yaşanan çatışma

Saldırıyla ilgili yeni iddialar da var… Cihan Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre bomba yüklü kamyonun hedefinin, patlamanın yakınlarındaki Özerkli Jandarma Karakolu olduğu öğrenildi. Saldırı olacağını öğrenen köylülerin, bunu engellemek için canlarını feda ettikleri belirtiliyor. İddiaya göre terör örgütü PKK mensupları tarafından hazırlanan ve Özerkli Jandarma Karakolu hedefiyle yola çıkarılan bomba yüklü kamyonetin, saldırı için uygun zamanın beklenmesi adına Özerkli Karakolu’ndan önceki en yakın yerleşim yeri olan Tanışık Köyü’ne geldiği tespit edildi.

Edinilen bilgiye göre, karakolu gözleyen ve kamyonu yönlendiren terörist grup, iki kez bomba yüklü kamyonda bulunan teröriste çıkış yapması talimatı verdi. Ancak iki seferde de bilinmeyen olumsuz bir durum karşısında kamyonun yeniden geri dönmesini istedi.

Kamyonun ne yapmaya çalıştığı anlaşılamadı, köylülerin dikkatini çekti!

Tanışık köyü sakinleri, kamyonun iki kez çıkış yaptığı noktaya geri döndüğünü farkedince bu durum köylülerinin dikkatini çekti. Köy odasında durum değerlendirmesi yapan köylüler, şüphelendikleri kamyonetin ne yapmaya çalıştığını öğrenmeye karar verdi. Köylülerin, ‘ne olur ne olmaz’ diyerek yanlarına silah da aldığı öğrenilen bilgiler arasında.


Köylüler kamyonetin önünü kesti

İki araçla yola çıkan köylüler, Dürümlü mezrası yakınlarında yeniden dönüş yoluna giren kamyonetin önünü kesti. Köylüler, durdurdukları kamyondaki PKK’lı terörist ile tartışınca, araçta bulunan PKK’lı yolunu kaybettiğini söyleyerek köylüleri ikna etmeye çalıştı, ancak buna ikna olmayan köylüler, ısrar edip kamyonda ne olduğunu öğrenmek istediler. PKK’lı terörist, aracın bomba yüklü olduğunu söyleyerek köylüleri kaçırtmak istedi, hedeflerinin Özekli Jandarma Karakolu olduğunu belirterek, köylülerden bu duruma müdahale etmemelerini istedi. PKK’lı ile köylüler arasında tartışma yaşanırken, karakola yapılacak saldırıyı asla kabul etmeyeceklerini söyleyen  köylülerin, jandarmayı haberdar etmek için telefona sarılması üzerine araçtaki teröristin silah çekerek karşı koyduğu ve aralarında çatışma başladığı öğrenildi.

Yaşanan çatışmada kurşunlar araç içerisindeki patlayıcı ve patlayıcı mekanizmasına denk gelince bomba infilak etti.

Gün ağarınca ortaya bir dehşet manzarası çıktı!

Patlamanın sonucu yaşanan tahribat ve dehşetin ayrıntıları gün ağarınca ortaya çıktı. 5 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, köylüler kamyonu durdurmak için gelen yakınlarının parçalarını toplamak için çevrede uzuv parçası aradı. Köylülerin yakınlarını arayışları ise yürek paralayıcı görüntülere sahne oldu.

Köylüler, patlamanın yaşandığı Dürümlü Köyü’nden önce aracın Herbasan Köyü’nden geçtiğini öğrendiklerini belirterek, “Bu araç Herbasan köyüne geldiğinde köylüler araçtakilerle tartışmışlar. Araçtakiler ile köylüler arasında çıkan tartışma, silahların kullanıldığı kavgaya dönüşmüş.

İşte o aracın kaçarak geldiği kendi köylerinde patladığını”ifade eden köylüler, patlamanın ardından ulaşamadıkları yakınlarının olduğunu belirterek, kayıplarının bulunmasını istedi.


Dürümlü mecrası köylüleri bir yandan kayıplarını ararken diğer yanda cenazelerini defnediyorlar…


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.