Maden direnişinde beşinci gün: 15 işçi hastaneye kaldırıldı!

Zonguldak’a bağlı Kilimli’de dört aydır maaş alamadıkları için 70 işçi beş gün önce açlık grevine başlayarak iş bırakmışlardı. Haklarını alana kadar dışarı çıkmama kararı alan madencilerden, dün 3 kişinin hastaneye kaldırıldığı açlık grevinde, bugün madencilerden beş kişi daha rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı.

Maden direnişinde beşinci gün: 15 işçi hastaneye kaldırıldı!

Kilimli’nin Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmışlardı.

O tarihten bugüne Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ‘FETÖ/PDY’ soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atanması işçilerin durumunu daha da çaresiz bir hale getirmişti.


İşçiler ücretlerini alabilmek için hem valilik önünde hem de kent merkezindeki yedi katlı iş hanının çatısına çıkarak oturma eylemi yapmıştı. İşçiler ayrıca ücretlerini alabilmek için çeşitli yürüyüş ve eylemler düzenleseler de sonuç alamamıştı.

Bu eylemlerinden sonuç alamayan işçiler geçtiğimiz çarşamba günü gece yarısı kömür ocağına girerek eylem ve açlık grevi başlatmıştı. 85 maden işçisinden 10’u rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Açlık grevindeki mücadelede bugün, beşinci gün ve 5 gündür madenciler gün ışığına çıkmadılar. Grevdeki işçilerin eş ve aileleri ile maden ocağının çevresinde eyleme devam ediyorlardı, bugün ilçedeki diğer sektörlerden işçiler de bir yürüyüş düzenleyerek direnişe dışarıdan destek oldular.

Maden ocağındaki işçilerin aileleri de ocak girişindeki yolda endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Önlem alan polisler, aileler ve destek için gelen diğer işçilerin ocak önüne gitmesine izin vermiyor.

Açlık grevi nedeniyle 85 maden işçisinden beş günde 10’u rahatsızlanarak hastaneye kaldırılmıştı, son olarak bugün de beş işçi daha rahatsızlandı, madenciler ocaktan çıkarılarak hastanede tedavi altına alındı. İşçilerin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, 70 işçinin yerin altındaki eylemi sürüyor.


Maden direnişinde beşinci gün: 15 işçi hastaneye kaldırıldı!

Stoktaki kömür satılacak açıklaması yeterli mi?

Öte yandan maden şirketine atanan kayyum heyeti bugün sabah saatlerinde emniyet müdürlüğüne giderek soruşturma hakkında bilgi aldı. Çıkışta gazetecilere açıklamada bulunan kayyum heyeti, en son kayyum atanan Erba Madencilik’te satışa hazır tespit edilen 5 bin ton kömürün satılarak işçilerin maaşlarını ödemeyi planladıklarını söyledi.

Maden işçileri ne kadar maaş alıyor?

Büyük Soma Faciasının yaşanmasının ardından maden işçilerinin çalışma koşulları ve ücretlendirme çalışmaları yapılmıştı.

Maden işçisinin en düşük maaşı 3 bin TL’nin üzerinde olacaktı…

Maden direnişinde beşinci gün: 15 işçi hastaneye kaldırıldı!

Soma faciasından sonra yapılan düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte bir maden işçisinin en düşük maaşı, 846 TL olan asgari ücretin tam 3 katı yani 2 bin 500 TL’nin üzerinde olacak şekilde belirlenmişti. Bu rakama aylık primler de eklenince bir madencinin en düşük ücretinin 3 bin TL’nin üzerinde olması hedefleniyordu. Böylelikle madencilerin maaşları yıllık ortalama 20 bin dolar seviyelerine yaklaşmış olacaktı.

Yapılan çalışma kapsamında Bakanlık tarafından tespit edilecek olan yer altında işyerlerin de çalışanlar için asgari ücretin 3 kat birden arttırılması amaçlanıyordu. Ayrıca yine aynı çalışma kapsamında yer altında çalışan işçilerde kıdem şartının aranmaması da hükme bağlanacaktı.

30 bin işçiyi ilgilendiren iyileştirme çalışmaları ne durumda?


13 Mayıs’tan yaşanan büyük acı sonrası gündeme getirilen bu düzenlemeler madencileri o gün için biraz olsun tebessüm ettirmişti. Asıl büyük beklenti ise iki parti tarafından Meclis’e sunulan ve diğer partilerin de sıcak baktığı belirtilen teklifin kabul görmesi halinde Türkiye’de bir ilkin olacağı ve “Çok tehlikeli” iş kolu sınıfında olan madencilik sektörü için ayrı bir asgari ücret uygulaması hayata geçirilecek haberi geçilmişti. Tüm bu çalışmalarda ne derece ilerleme sağlandığı konusunda ise 2014 yılından beri bir açıklama bulunmuyor.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.