Mezda sakızı iltihaba çare olabilecek mi?

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatih Özen’in halk arasında “mezda sakızı” olarak bilinen Toros köknarının iltihap önleyici etkisini araştıran projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

mezda sakızı

Bölge halkının, mezda sakızını çıbanlarda iltihabın dışarı çıkartılarak iyileşmesi, yara ve çıbanlarda mikrop öldürücü özelliğinden dolayı merhem şeklinde kullandıklarını belirten Özen, “Ben de bir Antalyalı olarak projede mezda sakızının bu etki mekanizmasını moleküler düzeyde araştırmak istedim” dedi.

Toros dağlarında yetişen ve halk arasında “Mezda sakızı” olarak bilinen Toros köknarının iltihaplar üzerinde etkisini araştıran Üsküdar Üniversitesi öğrencisi Fatih Özen, proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Belkıs Atasever Arslan’ın desteğiyle TÜBİTAK’a başvurdu.


Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Fatih Özen’in “Mezda Sakızı Ekstresinin Antiinflamatuar Etkisinin Araştırılması ve Hücre İçi Sinyal Yolaklarının İncelenmesi” başlıklı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Fatih Özen, Toros dağlarında doğal olarak yetişen Toros köknarının doğal ürünü olan mezda sakızının antienflamatuar (iltihap/yangı önleyici) özelliğe sahip olduğunu söyledi. Mezda sakızının etki mekanizmasını moleküler düzeyde araştırmak istediğini belirten Fatih Özen, şunları söyledi:


fatih-ozen-belkis-atasever
Fatih Özen ve Belkıs Atasever

“Abies cilicica (Toros köknarı) ülkemizde Toros Dağları’nda doğal olarak yetişmektedir. Ağacın doğal ürünü mezda sakızıdır. Bölge halkı, mezda sakızını çıbanlarda iltihabın dışarı çıkartılarak iyileşmesi, yara ve çıbanlarda mikrop öldürücü özelliğinden dolayı merhem şeklinde kullanmaktadırlar. Ben de bir Antalyalı olarak projede mezda sakızının bu etki mekanizmasını moleküler düzeyde araştırmak istedim. Çünkü kronik inflamatuar hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek yeni etken maddelerin belirlenmesi oldukça önemli.

Tip 2 diyabet ülkemizde en sık görülen kronik sistemik hastalıklardan biri. Birçok sistemi bozmakla birlikte immun sistemin çalışmasını da bozmaktadır. Ülkemizde görülen bir diğer önemli hastalık grubu otoimmün hastalıklardır. Otoimmün hastalıklarda TNF- α düzeyi yükselmektedir. Bu nedenle anti TNF- α ajanları otoimmün hastalıkların tedavisinde önemlidirler.

Projede glikozun neden olduğu ve TNFalfa’nın neden olduğu 2 farklı inflamasyon modeli oluşturarak mezda sakızının inflamasyonu önleyici etki mekanizmasını araştıracağız.”

Mezda sakızı nedir?


Mezda sakızı, köknar ağacının kozalaklarından süzülen doğal bir sakız türü olarak biliniyor. Yöre insanının şifalı olduğuna inandığı mezda sakızına, Osmaniye’de vatandaşların yoğun ilgi gösteriyor. Bu sakız, halk arasında mezdeki, mezleği veya köknar ağacı sakızı diye de biliniyor. Bu doğal sakız, Doğu Akdeniz’in yüksek yerlerinde yetişen köknar ağacının kozalaklarından damlıyor.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.