Rıza Sarraf’ın ABD’de yargılanma takvimi belli oldu!

Rıza Sarraf’ın davası Türkiye’de büyük ilgi çekmeye devam ediyor. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi tabi ki Başsavcı Preet Bharara’nın yürüttüğü soruşturmanın Türkiye’de daha birçok ismi kapsadığının anlaşılması.

Rıza Sarraf

Rıza Sarraf’a ikinci randevu 2 Haziran’da

Rıza Sarraf’ın 27 Nisan tarihindeki ilk celsesi sonrasındaki ikinci randevu 2 Haziran günü yine New York’da yapılacak. Bu randevu, kefalet talebinin görüşüleceği bir ‘konferans görüşmesi’ olacak. Bu görüşmede, daha önce söylediğimiz gibi, Bharara‘nın ofisi Hakim Berman’ın da kendilerinin görüşüne katılarak, Sarraf’a kefalet karşılığı da olsa şu an bulunduğu federal hapishanesinden serbest bırakılmamasına karar vereceğine inanıyorlar.

Bunun nedeni, öncelikle Rıza Sarraf’ın içinde olduğu davanın büyüklüğü. Başsavcılık Sarraf’ın güvende olmasından emin olmak istiyor. Zaten işte tam da ondan dolayı Sarraf’ın avukatı Brafman’ın kefalet dilekçesinde ‘Sarraf’ın kapısında 24 saat silahlı güvenlik güçleri olacak’ garantisi verildiği görülmüştü. Bu güvencenin de Bharara’ya yetmediği, Bharara’nın bu talebi reddettiği biliniyor. Bharara’nın uzun yıllardan beri sürdürdüğü soruşturmanın içeriğini düşünerek, Rıza Sarraf’ın serbest bırakılmasına karşı olduğunu söyleyebiliriz.


Burada detaya girmek istemediğim Bharara’nın ofisinin düşündüğü, belki de bazılarını 2 Haziran görüşmesinde duyabileceğimiz bazı somut diğer argümanlar da var. Bu somut nedenleri değinmeden söylenebilir ki Rıza Sarraf’ın şu an bulunduğu federal hapiste daha güvende olacağı ve olması gerektiğini Hakimin de anlayacağını düşünüyor Başsavcı Bharara.

Bu kefalet ‘konferans’ görüşmesi basına açık olacak.

16 Haziran Celsesi

16 Haziran tarihinde ise başsavcılık ve Rıza Sarraf’ın savunma ekibi görüşerek, başlayacak duruşma serisi için tarihler belirlenecek. New York yargı sistemini bilen New York’lu bir hukuk adamının ifadesine göre Bharara’nın o zamana kadar asıl iddianameyi sunması mümkün. Bununla birlikte bu tarihte iddianamenin sunulacağına dair bir kesinlik yok. Başsavcılığa yakın bazı kaynakların belirttiğine göre ise Başsavcılık programına göre Sarraf duruşmaları Eylül ayında başlayacak şekilde plan ve programlar yapılıyor.


Soruşturma devam ediyor

Başssavcılık, ayrıca daha toplanacak deliller olduğunu biliyor. Ondan dolayı soruşturmada geçen hafta itibariyle 91 kişinin olduğunu ama bu sayının artabileceğini hatırlatmıştım. Örneğin daha geçen hafta Sarraf, Türkiye’deki ”bağış” listesini Başsavcılığa vererek, harikulade bir pas verdi Başsavcılığa.

Rıza Sarraf, ‘hayırsever’ kimliğini ispat etmek üzere yayınladığı bu bağış listesinde hatırlanacağı üzere ‘First Lady’ Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu Tomgeder de ağırlıklı bir şekilde yer almıştı. Sarraf, kendi isminin ‘bağışçı’ veya ‘destekçi’ olarak Tomgeder’in websayfasında olmadığını pekala biliyordu. Buna rağmen Erdoğan’ın bu ‘hayır’ kurumuna 17 Aralık öncesi ve sonrası yaptığı ‘bağışları’ Bharara’ya verdi. Daha ilk adımdan elindeki kozları açmaya hazır olduğunu gösterdi.

Peki Bharara’nın ofisi Emine Erdoğan’ın kurucusu olduğu, yengesinin başkan olduğu, Egemen Bağış’ın eşinin ‘asil üye’ olduğu bu kurumda Bharara’nın isminin kayıtlarında gözükmediğini geçen hafta öğrenmiş midir? İşte örnek vermeye çalıştığım konu bu. Her geçen gün yeni deliller dosyaya giriyor, yeni bilgiler Bharara’nın ofisine akıyor. Bundan dolayı Bharara’nın asıl iddianamesi ne zaman hazır olur kesin olarak bilinemiyor.


KAYNAK: HABERDAR / İLHAN TANIR


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.