Sinan Oğan: MHP’de olağanüstü kurultay 15 Mayıs’ta!

Sinan Oğan, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararının kaldırıldığını belirterek, “15 Mayıs’ta MHP’de olağanüstü kongreyi toplamaya kararlıyız” dedi.

Sinan Oğan: MHP'de olağanüstü kurultay 15 Mayıs'ta!

MHP’de kurultay kararına verilen tedbir kararı kalktı

Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi‘nin olağanüstü tüzük kurultayının toplanmasına ilişkin verdiği “tedbir” kararı geç müracaat nedeniyle kalktı. Dava açmak için yasal sürenin aşılması parti yönetiminde sıkıntı yarattı. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK) 393/1 maddesine göre tedbir kararı kaldırıldı. İcraya geç başvuru yapılması MHP yönetiminin aleyhine sonuçlandı.

Sinan Oğan‘ın avukatı Kürşat Ergün, olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması için Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir kararının, Ankara 25. İcra Dairesi’nce “Kararın yasal süre içerisinde kendilerine ulaştırılmadığı” gerekçesiyle hükümsüz sayıldığını bildirdi.


Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 393. maddesi gereğince, “İhtiyati tedbir” kararının uygulanması için 7 günlük süre zarfında başvurunun yapılması gerektiğini vurgulayan Ergün, Tosya Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararın, yasal süre içerisinde icra dairesine ulaştırılmadığını belirlediklerini ve buna itiraz ettiklerini kaydetti.

Ergün, bu itirazı haklı bulan Ankara 25. İcra Dairesi’nin, mahkemenin kararını hükümsüz kıldığını ifade etti.

Gemerek kararının uygulanması istendi

Öte yandan, MHP Genel Merkez avukatı Yücel Bulut ise Twitter hesabından, Ankara 25. İcra Dairesi’nin, Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi’nin olağanüstü kurultayın yürütmesinin durdurulması yönündeki tedbir kararı doğrultusunda, Ankara Valiliğine gönderdiği “MHP olağanüstü kurultayının düzenlenmesine ilişkin girişimlere engel olunmasına yönelik, her türlü emniyet tedbirinin alınması” yönündeki 2016/9639 sayılı kararını paylaştı.

Devlet Bahçeli’den acil MYK toplantısı talebi

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin talimatı ile MYK acil olarak toplantıya çağırıldı. Genel Başkan adayları; Meral Akşener, Sinan Oğan, Ümit Özdağ ve Koray Aydın’a destek veren ya da onlarla birlikte hareket eden bazı MYK üyelerinin toplantıya davet edilmemesi de manidar karşılandı.

Bahçeli MYK’dan yetki isteyebilir

MHP yönetiminin haklarında disiplin incelemesi başlattığı Meral Akşener, Ümit Özdağ,Koray Aydın, Sinan Oğan, Süleyman Sazak, Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri gibi isimlerin parti üyeliğinden düşürülmesini gündeme alacağı iddia edildi. Devlet Bahçeli’nin parti tüzüğüne aykırı hareket ettikleri suçlamasıyla haklarında inceleme başlattığı rakiplerini üyelikten çıkarmak amacıyla MYK’den yetki alacağı öne sürülüyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, süreçte “Gemerek ve Tosya’da açılan davalarda Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin atadığı heyetin kararlarına ihtiyati tedbir konulduğunu” duyurmuştu.


Avukat Fidel Okan, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin temyiz sürecinde muhalifler lehine karar vererek MHP’nin olağanüstü kurultay yapması yönünde karar verdiğini duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Okan, “Yargıtay’da hâkimler var! Karar onaylandı. MHP kongreye gidiyor” dedi. Fidel Okan, bir sonraki tweetinde “Kararın imza aşamasında olduğu bilgisi geldi!” ifadesini kullandı.

MHP’de olağanüstü kongre süreci nasıl başladı?

MHP’deki tartışmalı süreç, bazı muhalif il başkanlarının Kurultay Çağrı Heyeti oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesine karar verilmesi için 15 Ocak’ta MHP Genel Merkezi’ne başvurmasıyla başladı.

Olağanüstü kongre talebine, genel merkezin yanıt vermemesi üzerine muhaliflerin avukatları, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde 5 Şubat’ta dava açtı. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, 8 Mayıs’ta Kurultay Çağrı Heyeti oluşturularak, partinin olağanüstü kurultaya götürülmesi kararını vermişti.

Büyük kongreyi toplantıya çağırmak üzere, kapatılan Aksaray İl Başkanı Ayhan Erel, MHP Kurucular Kurulu Üyesi Ali Sağır ve Bursa Üst Kurul Delegesi Mehmet Bilgiç’in Kurultay Çağrı Heyeti olarak görevlendirilmesine karar veren mahkeme, gerekçeli kararını 11 Nisan’da tamamladı.

Gerekçeli kararda, MHP’nin 1232 delegesinden 531’inin olağanüstü kongre talebinde bulunduğu, bu kişilerin talepte bulunmasına rağmen, MHP Genel Merkezi’nce olağanüstü büyük kongre çağrısı yapılmadığının anlaşıldığı belirtildi. Gerekçeli kararda, MHP Tüzüğü’nün 63/3. maddesinde büyük kongre üyelerinin 1/5’inin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kongrenin toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği sonucuna varıldığı aktarıldı.

MHP’de Genel Başkan adayları kim?

Yargıtay’ın MHP’de olağanüstü kurultay kararı vermesinin ardından parti içindeki muhalifler kongre tarihini belirleyecek. Devlet Bahçeli ve MHP Genel Merkez’e karşı birlikte hareket eden MHP Genel Başkan Adaylarından Meral Akşener, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Sinan Oğan kimdir? Haberin devamı


MHP’de parti içi muhalefetin, Genel Merkez aleyhine açtığı davanın duruşması 8 Nisan 2016’da sona ermiş, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi, MHP’de olağanüstü kurultay talebini kabul ederek kayyum heyeti atamıştı. Karara ilk tepki MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan gelmiş, kararı Yargıtay’a götüreceklerini söylemişti.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.