Veysel Eroğlu: İstanbul’da bol su var, kullansınlar

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’un 2070 yılına kadar su sıkıntısı yaşamayacağını belirterek, İstanbul’da oturan vatandaşlara “Barajlarımız yüzde 85 dolu. Hiç merak etmesinler. Bol bol su var, kullansınlar” dedi.

Veysel Eroğlu: İstanbul'da bol bol su var, kullansınlar

“Barajların seviyesi yüzde 60 ila 69 seviyesinde”

Barajların doluluk oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Veysel Eroğlu, doluluk oranlarının yeterli seviyede olduğunu vurguladı. Doluluk oranındaki açığın mayıs ayında yağacak yağmurlarla kapanmasının beklendiğini vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, “Şu an barajlarımız yüzde 60- 69 arasında dolu. Hiçbir problem yok. Kaldı ki yağışlar da mayıs ayındaki açığı kapatacak. Örneğin bugün Afyonkarahisar ve bazı bölgelerde yağış var. Önümüzdeki salı (10 Mayıs) günü tekrar yağış gelecek. Muhtemelen cumartesiden (14 Mayıs) itibaren gelecek haftaya sarkan yağışlar gelebilir. Dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yok. Vatandaşlarımız hiç merak etmesin. Her zaman A- B planlarımız var biliyorsunuz. Onu devreye sokarız. Suyu en iyi şekilde yönetiyoruz” diye konuştu.

Bakan Veysel Eroğlu’dan İstanbullulara: “Bol bol suvar, kullansınlar”

Bir gazetecinin İstanbul’da geçen yıl yaşanan su sıkıntısının bu yıl da yaşanıp, yaşanmayacağı sorusunu gülerek dinleyen Veysel Eroğlu, su yetersizliği olursa bıyıklarını keseceği ile ilgili iddiasını hatırlatarak, esprili bir cevap verdi. “Bıyıklarım yerinde görmüyor musunuz Allah aşkına?” diyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki su oranının yüzde 85 olduğunu açıkladı. İstanbul’un 2070 yılına kadar susuzluk yaşamayacağını kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, “Barajlarımız yüzde 85 dolu. Hiç merak etmesinler. Bol bol su var, kullansınlar” dedi. (DHA)


NASA: Doğu Akdeniz’de son 900 yılın en kötü kuraklığı

En son NASA’nın yaptığı çarpıcı kuraklık açıklaması dikkat çekmişti. NASA yayınladığı araştırmada; Türkiye, İsrail, Ürdün, Lübnan, Filistin, Kıbrıs ve Suriye’yi kapsayan Doğu Akdeniz bölgesinde son 900 yılın en kötü kuraklık döneminin yaşandığını bildirmişti.


Yapılan araştırmada kuraklıkların ne şiddette gerçekleştiğini anlamak için ağaç-halka tekniğinin yanında Eski Dünya Kuraklık Atlası kullanıldı. Bu teknikle beraber 1100 2012 yılları arasındaki kuraklık dönemleri tespit edildi.

İncelemeye göre 1998’den günümüze kadar görülen kuraklık seviyesi, son 500 yılın en kuru döneminden yüzde 50 daha şiddetli. Akdeniz Bölgesi’ndeki su kaynakları ise günden güne azalmaya devam ediyor. Halihazırda bu da Akdeniz’i küresel ısınma sürecine sokmakta. Kuşkusuz bu araştırma, insan kaynaklı iklim değişikliğinin boyutlarının dünya üzerinde ne kadar tehlikeli olabileceğini gözler önüne seriyor.


Araştırma sonuçları, Amerikan Jeofizik Birliği’nin ‘Geophysical Research-Atmospheres’ dergisi tarafından yayınlandı.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.