Zonguldak’ta maden direnişi açlık grevi eylemi sona erdi

Zonguldak’ta 4 aydır maaş alamadıkları gerekçesiyle yerin altında açlık grevine başlayan maden işçileri eylemin 11. günde İl Emniyet Müdürü Osman Ak tarafından ikna edilerek dışarı çıkartıldı.

Zonguldak'ta maden direnişi açlık grevi eylemi sona erdi

Ne olmuştu?

Zonguldak’ın Kilimli ilçesindeki maden ocağına kayyum atanmış, 85 maden işçisi maaşları ödenmediği için 18 Mayıs 2016 tarihinde yerin altındaki kömür ocağında açlık grevi eylemine başlamışlardı.

85 maden işçisi ile başlayan eylemde önce 7 kişi rahatsızlanmış, birkaç gün içinde 3 maden işçisi daha hastaneye kaldırılmıştı. Eylemin 5’inci günündeyse 15 işçi daha rahatsızlanmıştı. Açlık grevi 75 madenciyle devam etmiş ancak açlık grevinde teker teker birçok maden işçisi ölümün eşiğinde hastanelik olmuştu.


Kilimli’nin Gelik beldesinde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik’te çalışan 120 maden işçisi, 2016 Ocak ayından itibaren ücret alamadıkları için 4 Nisan’da iş bırakmıştı.

Bu tarihten sonra Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atandı. İşçiler ücretlerini alabilmek için hem valilik önünde hem de kent merkezindeki yedi katlı iş hanının çatısına çıkarak oturma eylemi yapmıştı. Ancak haklarını alamayan işçiler 18 Mayıs gece yarısında kömür ocağına girerek açlık grevine başlamışlardı.

Devletin kulak vermediği maden ocağındaki işçilerin aileleri de ocak girişindeki yolda günlerdir endişeli bekleyişlerini sürdürdüler. Önlem alan polisler, aileler ve destek için gelen diğer işçilerin ocak önüne girişlerine izin vermedi.

zonguldak kilimli madencilerin dayanacak güçleri yok

Grevdeki madencileri ziyaret etmek isteyen CHP heyetine polis engel oldu

CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen milletvekilleri, Zonguldak’ın Kilimli beldesinde “Madenden Çıkmama” eylemi yapan işçilerle görüşmek istemiş, Veli Ağbaba öncülüğündeki vekiller, madene inmek istemişti. Ancak polis, vekillerin madene girmesini engellemişti. Polis ile kısa süren arbede sonrası vekiller, işçilerle 10 metre mesafeden görüşebilmişlerdi. CHP’li milletvekili Veli Ağbaba’nın arbede sırasında polis tarafından darp edildiği iddia edilmişti.

Maden işçilerini eylemin 11’inci gününde Zonguldak Emniyet Müdürü Osman Ak ikna etmeyi başardı ve eylem sona erdirildi. Ancak işçilerin 4 aydır ödenmeyen maaşlarının verilmesiyle ilgili hiçbir girişim olmadı.

16 Ton nedir bilir misiniz?


1 Mayıs ve alın terinin diğer adı: 301


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.