44. İstanbul Müzik Festivali: “Müzik aşkın gıdası”

44. İstanbul Müzik Festivali, 1 Haziran Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda gerçekleştirilen Açılış Töreni ve konseriyle başladı.

44. İstanbul Müzik Festivali: "Müzik aşkın gıdası"

44. İstanbul Müzik Festivali, 24 Haziran tarihine kadar Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla, 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayarak klasik müzik severlere yine dopdolu bir Haziran ayı yaşatacak.

İki dünya, bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak festival programında senfoni ve oda orkestralarında, resitallere ve özel projelere 17 farklı mekanda 26 konser yer alıyor.


Festivalin Onur Ödülü İlhan Baran’a takdim edildi

İstanbul Müzik Festivali’nin her yıl, Türkiye’de klasik müziğin gelişimine katkıda bulunmuş sanatçılara verdiği Onur Ödülü’ne bu yıl, Türk müziğinin ülkemizde ve dünyadaki konumuna gerek besteleriyle gerekse yetiştirdiği öğrencileriyle yaptığı katkıları nedeniyle besteci İlhan Baran layık görüldü. Öğrencileri arasında Fazıl Say, Muhiddin Dürrüoğlu – Demiriz, Yeşim Alkaya, Burçin Büke, Oya Ünler ve Ayşe Deniz Gökçin gibi solistler bulunan Baran’ın piyano için yaptığı besteler konservatuvar müfredatlarının bir parçası haline geldi. Törene katılamayan Baran’ın ödülünü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Rengim Gökmen’e Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü ise çağımızın efsane piyanistlerinden biri olan Murray Perahia’a verilecek. Çeşitli Gramophone ödüllerinin yanı sıra iki de Grammy sahibi Perahia ödülünü, Academy of St Martin in the Fields ile 6 Haziran Pazartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştireceği konserden önce alacak.

Festivalin açılış konseri: BİFO ve Dmitry Masleev

Törenin ardından 44. İstanbul Müzik Festivali, dünyanın en önemli yarışmalarından kabul edilen Uluslararası Çaykovski Piyano Yarışması 2015 birincisi Dmitry Masleev’e Sascha Goetzel yönetimindeki festivalin yerleşik orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın eşlik ettiği konserle başladı.

Müzik eleştirmenlerinin yaratıcı karakterine ve doğal stiline özellikle dikkat çektiği Dmitry Masleev, Türkiye’deki bu ilk konserinde Çaykovski’nin 1. Piyano Konçertosu’nu ve Şostakoviç’in en başarılı film müziği olarak görülen Hamlet Süiti’ni seslendirdi.

44. İstanbul Müzik Festivali, 1 – 24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festival, Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlere etkileyici bir program sunacak. Festivalin programı, 3 Şubat Çarşamba sabahı İKSV resmi konaklama sponsoru Martı Istanbul Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.

44. İstanbul Müzik Festivali: "Müzik aşkın gıdası"

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak konuşmasında bu yılki festivalin teması ve programına dair bilgi verdi. Ayrıca, bu yıl ilk kez yapılacak Müzik Rotası ve geçen yıl olduğu gibi ücretsiz gerçekleştirilen Hafta Sonu Klasikleri’nin müzikseverlere ulaştırılacağını açıkladı.


44. İstanbul Müzik Festivali aralarında, İdil Biret, Murray Perahia, Gautier Capuçon, Angel Blue, Gérard Caussé, Herbert Schuch, Patricia Petibon, Alice Sara Ott, Maria João Pires, Antonio Meneses, Maxim Vengerov, Richard Galliano, Sylvain Luc gibi isimlerle dünyanın önde gelen topluluklarından Viyana Senfoni Orkestrası, Venedik Barok Orkestrası, Orchestra of the Swan, Artemis Quartet, Academy of St Martin in the Fields’i ve festivalin bu yılki yerleşik konuk orkestrası Varşova Filarmoni’nin de bulunduğu 600’e yakın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak.

İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından, resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekanda dinleyicilerle buluşacak.

Festivalin bu yılki yeniliklerinden Müzik Rotası festival takipçilerini, ilk kez konser mekanı olarak kullanılacak Meryem Ana (Panayia İsodion) Kilisesi, Üç Horan Kilisesi, Sent Antuan Alt Kilisesi ile Hollanda Konsolosluğu Şapeli ve Kırım Anglikan Kilisesi’nde müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi, Fenerbahçe Parkı ve Sakıp Sabancı Müzesi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek.

Almanya Sefareti Tarabya Yazlık Rezidansı, Aya İrini Müzesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall ve Güney Kampüs, Fransız Sarayı Bahçesi, İş Sanat Konser Salonu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Süreyya Operası ve Uniq Hall İstanbul bu yıl festivale ev sahipliği yapacak diğer konser mekanları olacak.

Festivalin Teması: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”

2011 yılından bu yana programlarını farklı temalar üzerine kurgulayan İstanbul Müzik Festivali bu yıl Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden ilham alıyor. Festival, ölümünün 400. yılında büyük yazarı özel konserlerle anıyor.

Kökleri Stratford – upon – Avon’da olan Orchestra of the Swan ve 2015 Leyla Gencer Şan Yarışması Halk Ödülü sahibi soprano Ayşe Şenogul’un seslendireceği, Mendelssohn’un Shakespeare’in en renkli oyunlarından Bir Yaz Gecesi Rüyası için bestelediği eserde, ödüllü Shakespeare yorumcusu, oyuncu Tilbe Saran da oyundan bölümler canlandıracak. 3 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde dünya sahnelerinde yıldızı hızla yükselen genç İngiliz kemancı Tamsin Waley – Cohen ise Mendelssohn’un son büyük orkestra eseri olan Keman Konçertosu’nu yorumlayacak.


Festivalin temasından esinlenen bir diğer konser, temayla aynı adı taşıyor: “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız”. Ünlü piyanist Alexei Volodin’in güçlü tekniği ve hassas yorumu ile Mert Fırat ve Tilbe Saran’ın güçlü oyunculuğunu müzikseverlerle buluşturacak konser, 10 Haziran’da Sent Antuan Alt Kilisesi’nde gerçekleştirilecek. Shakespeare’in birçok besteciye ilham kaynağı olan karakterleri Romeo ve Juliet’in ölümsüz aşkıyla açılacak olan gece, yine yazarın Mendelssohn tarafından müziğe uyarlanmış Bir Yaz Gecesi Rüyası ve Medtner’in Kral Lear’dan esinlenerek bestelediği masalı, Türk tiyatrosunun usta isimleri Tilbe Saran ile genç kuşağın en yetenekli oyuncularından Mert Fırat Shakespeare’in oyunlarından canlandıracakları sahnelerle sunulacak.


 

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.