Atatürk Havalimanı’nda saldırı: 41 ölü, 239 yaralı

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde dün akşam meydana gelen saldırıda en az 41 kişi hayatını kaybetti, yaralı sayısı 239 olarak bildirildi. Hayatını kaybedenlerin 19’u ailelerine teslim edildi.

ataturk-havalimaninda-saldiri-41-olu-239-yarali

Başbakan Binali Yıldırım saldırıya dair ilk bulguların IŞİD’i işaret ettiğini, incelemenin sürdüğünü açıkladı.

Yıldırım “Güvenlik güçlerimizin yaptığı tespitlerde emareler DEAŞ’ı işaret etmekte beraber bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir. Teröristler bir ticari taksiyle gelmişlerdir. Canlı bombaların ayrıca silah bulundurmaları olayın vahametini arttırmıştır. Kaçan bir terörist olduğu değerlendirilmemekte. Her 3 canlı bombanın ateş ettikten sonra kendilerini patlattıkları yönünde ilk bulgular var” dedi.


Video: Atatürk Havalimanı’nda teröristin vurulma anı görüntüsü

Hayatını kaybedenlerden 27’sinin kimliğinin tespit edildiği belirtildi. Anadolu Ajansı, 19 kişinin cenazesinin ailelerine teslim edildiği bilgisini geçiyor.

Reuters haber ajansına bilgi veren emniyet yetkilileriyse saldırıda ölenler arasında bir Ukrayna ve bir İran vatandaşı olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği de yaralılar arasında en az 7 vatandaşlarının olduğunu açıklamıştı.

İlk gelen bilgiler Dış Hatlar Terminali geliş katı girişinde çatışma yaşandığı, ardından iki patlama sesi duyulduğu yönündeydi.

Saldırının ardından havalimanından tüm uçuşlar durduruldu, Atatürk Havalimanı’na inmek üzere bekleyen uçaklar da başka havaalanlarına yönlendirildi.

Bazı dış hatlar uçuşları yapılıyor

Başbakan Binali Yıldırım Atatürk Havalimanı’nın 02.20’den itibaren yeniden çalışmaya başladığını, hava trafiğinin normale döndüğünü belirtti.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nın internet sayfasında yer alan uçuş bilgileri, bu sabah İstanbul’dan kalkması planlanan birçok uçuşun iptal edildiğini ya da gecikmeli olarak kalkacağını gösteriyor.

Bu sabah İstanbul’a inmesi planlanan uçakların tamamına yakınının ise iptal edildiği görülüyor.

Amerikan Federal Havacılık İdaresi ise (FAA), saldırının ardından Atatürk Havalimanı’ndaki bombalı saldırıların ardından ABD ile İstanbul arasındaki tüm uçuşların durdurulduğunu duyurdu. Birkaç saat süren uçuş yasağı sabah saatlerine doğru kaldırıldı.

Sabahın erken saatlerinde olay yeri inceleme ekipleri Atatürk Havalimanı’nda incelemelere başladı. Havalimanı çalışanlarıysa, saldırı nedeniyle oluşan hasarı temizlemeye çalışıyor.

Havanın aydınlanmasının ardından gelen görüntülerde patlamaların etkisiyle terminal binası içerisindeki tavan panellerinin parçalanıp yere döküldüğü görüldü.

ataturk-havalimaninda-saldiri-41-olu-239-yarali

Saldırının ardından ilk açıklamayı yapan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Bir teröristin kalaşnikofla etrafı taradıktan sonra kendisini patlatması sonucu en az 10 kişinin öldü, 20 civarında da yaralı var” demişti.

Bu arada Sağlık Bakanlığı saldırıda yaralananların ismi ve hangi hastanede bulunduklarına ilişkin bilgilere Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nin (SABİM) “184” numaralı hattından ulaşılabileceğiini bildirdi.

Video: Atatürk Havalimanı patlama anı görüntüleri

Erdoğan: Saldırının dönüm noktası olmasını temenni ediyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan saldırının ardından Cumhurbaşkanlığı konutunda Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la görüştü.


Saldırıyı kınayan Erdoğan yayımladığı yazılı açıklamada “Saldırı, terör örgütlerinin masum sivilleri hedef alan karanlık yüzünü bir kez daha ortaya koymuştur. Bu saldırının, herhangi bir sonuç elde etmeyi değil, sadece ve sadece masum insanların kanı ve acısı üzerinden dünyaya ülkemiz aleyhinde propaganda malzemesi üretmeyi hedeflediği açıktır” dedi.

Erdoğan ayrıca “Atatürk Havalimanı saldırısının, Batı ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada terör örgütlerine karşı verilecek ortak mücadele için bir milat, bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Yurt dışından gelen dayanışma mesajları

ataturk-havalimaninda-saldiri-41-olu-239-yarali

Saldırı gerçekleştiği sırada Atatürk Havalimanı’na iniş yapan uçaklardan birinin, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve heyetini taşıdığı öğrenildi.

Arnavutluk Dışişleri Bakanlığı, Edi Rama ve beraberindeki heyetin İstanbul’a vardığını ve havalimanından güvenli bir şekilde İstanbul’daki Türkiye Başbakanlık Misafirhanesi’ne götürüldüğünü açıkladı.

Birçok uluslararası kurum ve ülke Türkiye’ye saldırıyı kınayan mesajlar gönderdi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon “terörist saldırıyı” kınadığını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest da saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner de yaptığı yazılı açıklamada yararlıların bir an önce iyileşmeleri, yaşamını yitirenlerin ailelerine de başsağlığı dilediklerini belirterek, “Soruşturma boyunca Türk makamları ile yakın temas halinde olacağız. Terör tehdidi ile mücadelede NATO müttefiki Türkiye ile dayanışma içindeyiz.

AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Bert Koenders, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak, Atatürk Havalimanı’ndaki “korkunç saldırıya” ilişkin taziyelerini iletti.

Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri, Twitter üzerinden şu mesajı paylaştı:

“İstanbul’daki korkunç saldırıdan şoke oldum. Böyle zalim eylemler için kullanılacak söz yok. Düşüncelerimiz Türk halkıyla”

Almanya Başbakanı Angela Merkel de ”Tüm Türk halkına terörle mücadelede birlik olduğumuzu ve birbirimizi destekleyeceğimizi iletmek istiyorum” diye konuştu.

Bu arada Hollanda’nın en çok satan gazetesi Telegraaf, Twitter üzerinden “PrayforTurkey-Türkiye için dua edin” başlığıyla Türkiye ile dayanışma mesajı yayınladı.

Fransa ve İtalya başbakanları ve İngiltere Dışişleri Bakanı da taziye dileklerini iletti.


İsrail Dışişleri Bakanlığı da Twitter’dan ölenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara geçmiş olsun mesajı gönderdi.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.