Dolar ABD istihdam verisiyle sert düştü!

ABD’de beklentinin altında açıklanan istihdam verileri ile Dolar/TL 2,90 seviyelerine düştü. Fed’in faiz artışı kararı rafa mı kalktı? Dolar düşmeye devam edecek mi?

ABD'de beklentinin altında açıklanan istihdam verileri ile Dolar/TL 2,90 seviyelerine düştü. Fed'in faiz artışı kararı rafa mı kalktı? Dolar düşmeye devam edecek mi?

İstihdam verileri, FOMC tutanakları ve Yellen’ın geçen haftaki şahin tondaki açıklamlarıyla tırmanan “Haziran’da faiz artışı beklentisi”ni tersine çevirdi. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, verinin ardından sert düşen Dolarda geri çekilmelerin 2.85 seviyelerine kadar devam edebileceğini kaydetti.

Fed’in faiz artışı kararı rafa mı kalktı?

ABD verilerinin izlendiği kritik haftada açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin aylık artışı hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz. Haftanın genelinde FED’in faiz artırım süreciyle ilgili dikkate aldığı önemli veriler beklentileri karşılamıştı. ISM İmalat PMI ve FED’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE enflasyonu olumlu geldi. Aynı zamanda dün açıklanan özel sektör istihdam verisi de beklentilere yakın ve aynı zamanda bir önceki ayında yukarı revize edildiğini görmüştük. Yani hafta boyunca art arda veriler olumlu gelince bugün açıklanan verinin önemi bir kat daha artmıştı. Ancak 164 binlik aylık bir istihdam artışı beklenirken 38 binlik bir istihdam artışı açıklandı. Bu rakam neredeyse son 5 yılın en düşük aylık istihdam artışı olarak karşımıza çıkıyor. Ortalama saatlik kazançlarda bir sürpriz yok, %0.2’lik bir artış ile beklentilere paralel geldiğini görüyoruz. İşsizlikte %4.7’ye gerileyerek olumlu bir seyre işaret etse de FED’in yakın tarihte faiz artırım ihtimali bu veriyle beraber azalmış durumda.


Gözler Fed Başkanı Yellen’da

FED vadeli kontratlarına baktığımızda ise ABD Merkez Bankasının Haziran ayında faiz artırım ihtimali %20’den %5’e gerilediğini görüyoruz. Piyasa genel olarak olumlu veri beklentisine odaklandığı için, hayal kırıklığı yaratan verinin piyasa etkisi daha sert oldu. Dolar’a karşı hemen hemen tüm ürünler şuan için değer kazanıyor. Artık gözler Pazartesi FED başkanı Yellen’da olacak. Son verinin ardından Yellen’ın son durumla ilgili görüşleri FED’in politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği yönünde sinyal verebilir.

Dolar sert düştü

Dolar/TL tarafında ise beklenti üzerinde olumsuz ABD verisiyle beraber sert bir geri çekilme oldu. 2.9000-28950 aralığı kritik destek bölgesi olarak izlenebilir. Düşüşlerin devam etmesi için bu bölgenin aşağısında bir fiyatlama görmemiz gerektiğini belirtelim. Unutmamak gerekir ki 2.90 bölgesi psikolojik bir destek seviyesi ve bunun altındaki fiyatlamalarının devam etmesi ve kalıcılık sağlanması durumunda 2.85 kanalı hedef haline gelecektir.

Piyasalar siyasi sürece göre şekillenecek

Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy ve Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy, 25 Mayıs’ta yapılan Merkez Bankası toplantısı sonrasında Türkiye piyasalarını değerlendirdi.

25 Mayıs’ta yapılan Merkez Bankası toplantısı sonrasında, yatırımcıların gözü yeni hükümetin adımlarının ne olacağına çevrildi. 21 Haziran’da gerçekleştirilecek bir sonraki Merkez Bankası toplantısında alınacak kararlar sadece Türkiye için değil, dünya piyasaları için de çok önem taşıyor. Uzmanlar ABD’deki seçim sonuçları, Birleşik Krallık’taki Brexit, göçmen sorunu ya da Çin’in tavrı kadar, Türkiye’deki istikrarın da global piyasalar için çok önem taşıdığını belirtiyor.


Bu perspektiften hareketle Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy ve Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy Türkiye piyasalarını analiz etti.

Dünyaca ünlü analist John Hardy, faiz indiriminin kredi faizi için yapıldığını ve piyasa tarafından zaten beklendiğini belirterek, daha önemli noktanın, mevduat faizinin indirilmemesi olduğunu söyledi. TL’nin yakın tarihteki büyük zayıflamadan sonra hızla toparlanma sürecine girdiğine de dikkat çeken Hardy, konuya ilişkin şunları söyledi: “Piyasadaki tepki daha çok, bir dizi daha şahin FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) yorumuyla ve daha güçlü bir ABD dolarına rağmen aniden çok daha pozitif ve iyimser olan o günkü global piyasa koşullarıyla ilgiliydi. Bu, faizleri tekrar yükseltmeye başlamak isteyen FED’in global piyasaları istikrarsızlaştıracağı ve gelişmekte olan piyasa para birimleri üzerinde baskı yaratacağı gibi, öncelikli endişelere dünyanın aldırmadığının bir işareti de olabilir. Öte yandan, çok kısa süre önce Türkiye başbakanının istifasının arkasından siyasi endişelerle çok keskin bir düşüş gösteren TRY için yerel bir rahatlama da olabilir.”

Bu aşamadan sonra, Türkiye Merkez Bankası’nın, -eğer global yatırımcılar bankayı uygun olmayan şekilde güvercin olarak görürlerse- ekonomiyi TRY üzerinde baskı oluşturarak desteklemek amacıyla faizleri daha da indirme isteklerini dengelemeye çalışacağını belirten John Hardy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer bir deyişle, daha güçlü bir ABD doları gelişmekte olan piyasaları, -özellikle Türkiye gibi hâlâ mevduat açığı olan ve bunu dengelemek için sıcak sermayeye bağımlı olan piyasaları- baskı altında tutmaya devam ederken, Türkiye Merkez Bankası gelecek yıl daha fazla indirim eğiliminde olursa şaşırırız. Eğer faizi indirirlerse, TRY mevcut seviyelerin hatırı sayılır derecede zayıflayabilir. Ancak, eğer önümüzdeki birkaç ay içinde risk iştahı çok güçlü kalırsa, Türkiye Merkez Bankası bir veya iki kez indirim yapabilir.”

Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy ise konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Önümüzde Haziran ayı pivot bir ay olacak. Bu ay içerisinde biz, kendi içimizdeki siyasi süreci izleyeceğiz. Öncelikle de enflasyon ve büyüme verilerine, cari açık rakamlarına odaklanacağız. Bu rakamlar bizim için hem hükümetin bundan sonraki yapısal reformları, hem de Merkez Bankası’nın atacağı adımlar için önemli olacak. Yeni kurulacak hükümetle beraber anayasa değişikliği ile ilgili olası adımları ve bunların piyasaya etkilerini takip edeceğiz. Eğer içsel dinamikler ve siyasi süreç pozitif olursa, Merkez Bankası ölçülü faiz indirim manevraları kazanacak.

Dolar’da 2,98 ila 3,02 direnç eşiğidir

Paksoy, bu süreçte DOLAR/TL’nin iyi gözlenmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “DOLAR/TL’de izlememiz gereken önemli seviyeler… Aşağıda destek olarak 2,88 – 2,90 bandı aşılmadan TL’nin değer kazanma süreci net olarak ortaya çıkmayacaktır. Doların global ölçekte güç kazandığı dönemlerde de yukarıda izlenmesi gereken bölge 2,98 – 3,02 direnç eşiğidir. Bu son döndüğümüz yerdir. Haziran ayı içerisinde bu eşik eğer aşağı yönlü gelmiyorsa, DOLAR/TL ve destekleri kıramıyorsa ve 2,98 – 3,02 gibi bir bandı geçiyorsa, yeni bir rekor görme ihtimalimiz yükselir.”


Mehmet Şimşek’in yeni kabinede olması doları düşürdü


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.