ABD’de beklentinin altında açıklanan istihdam verileri ile Dolar/TL 2,90 seviyelerine düştü. Fed’in faiz artışı kararı rafa mı kalktı? Dolar düşmeye devam edecek mi?
İstihdam verileri, FOMC tutanakları ve Yellen’ın geçen haftaki şahin tondaki açıklamlarıyla tırmanan “Haziran’da faiz artışı beklentisi”ni tersine çevirdi. Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, verinin ardından sert düşen Dolarda geri çekilmelerin 2.85 seviyelerine kadar devam edebileceğini kaydetti.
Fed’in faiz artışı kararı rafa mı kalktı?
ABD verilerinin izlendiği kritik haftada açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisinin aylık artışı hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz. Haftanın genelinde FED’in faiz artırım süreciyle ilgili dikkate aldığı önemli veriler beklentileri karşılamıştı. ISM İmalat PMI ve FED’in enflasyon göstergesi olarak izlediği PCE enflasyonu olumlu geldi. Aynı zamanda dün açıklanan özel sektör istihdam verisi de beklentilere yakın ve aynı zamanda bir önceki ayında yukarı revize edildiğini görmüştük. Yani hafta boyunca art arda veriler olumlu gelince bugün açıklanan verinin önemi bir kat daha artmıştı. Ancak 164 binlik aylık bir istihdam artışı beklenirken 38 binlik bir istihdam artışı açıklandı. Bu rakam neredeyse son 5 yılın en düşük aylık istihdam artışı olarak karşımıza çıkıyor. Ortalama saatlik kazançlarda bir sürpriz yok, %0.2’lik bir artış ile beklentilere paralel geldiğini görüyoruz. İşsizlikte %4.7’ye gerileyerek olumlu bir seyre işaret etse de FED’in yakın tarihte faiz artırım ihtimali bu veriyle beraber azalmış durumda.
Gözler Fed Başkanı Yellen’da
FED vadeli kontratlarına baktığımızda ise ABD Merkez Bankasının Haziran ayında faiz artırım ihtimali %20’den %5’e gerilediğini görüyoruz. Piyasa genel olarak olumlu veri beklentisine odaklandığı için, hayal kırıklığı yaratan verinin piyasa etkisi daha sert oldu. Dolar’a karşı hemen hemen tüm ürünler şuan için değer kazanıyor. Artık gözler Pazartesi FED başkanı Yellen’da olacak. Son verinin ardından Yellen’ın son durumla ilgili görüşleri FED’in politikasında değişikliğe gidip gitmeyeceği yönünde sinyal verebilir.
Dolar sert düştü
Dolar/TL tarafında ise beklenti üzerinde olumsuz ABD verisiyle beraber sert bir geri çekilme oldu. 2.9000-28950 aralığı kritik destek bölgesi olarak izlenebilir. Düşüşlerin devam etmesi için bu bölgenin aşağısında bir fiyatlama görmemiz gerektiğini belirtelim. Unutmamak gerekir ki 2.90 bölgesi psikolojik bir destek seviyesi ve bunun altındaki fiyatlamalarının devam etmesi ve kalıcılık sağlanması durumunda 2.85 kanalı hedef haline gelecektir.
Piyasalar siyasi sürece göre şekillenecek
Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy ve Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy, 25 Mayıs’ta yapılan Merkez Bankası toplantısı sonrasında Türkiye piyasalarını değerlendirdi.
25 Mayıs’ta yapılan Merkez Bankası toplantısı sonrasında, yatırımcıların gözü yeni hükümetin adımlarının ne olacağına çevrildi. 21 Haziran’da gerçekleştirilecek bir sonraki Merkez Bankası toplantısında alınacak kararlar sadece Türkiye için değil, dünya piyasaları için de çok önem taşıyor. Uzmanlar ABD’deki seçim sonuçları, Birleşik Krallık’taki Brexit, göçmen sorunu ya da Çin’in tavrı kadar, Türkiye’deki istikrarın da global piyasalar için çok önem taşıdığını belirtiyor.
Bu perspektiften hareketle Saxo Bank FX Strateji Müdürü John Hardy ve Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy Türkiye piyasalarını analiz etti.
Dünyaca ünlü analist John Hardy, faiz indiriminin kredi faizi için yapıldığını ve piyasa tarafından zaten beklendiğini belirterek, daha önemli noktanın, mevduat faizinin indirilmemesi olduğunu söyledi. TL’nin yakın tarihteki büyük zayıflamadan sonra hızla toparlanma sürecine girdiğine de dikkat çeken Hardy, konuya ilişkin şunları söyledi: “Piyasadaki tepki daha çok, bir dizi daha şahin FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) yorumuyla ve daha güçlü bir ABD dolarına rağmen aniden çok daha pozitif ve iyimser olan o günkü global piyasa koşullarıyla ilgiliydi. Bu, faizleri tekrar yükseltmeye başlamak isteyen FED’in global piyasaları istikrarsızlaştıracağı ve gelişmekte olan piyasa para birimleri üzerinde baskı yaratacağı gibi, öncelikli endişelere dünyanın aldırmadığının bir işareti de olabilir. Öte yandan, çok kısa süre önce Türkiye başbakanının istifasının arkasından siyasi endişelerle çok keskin bir düşüş gösteren TRY için yerel bir rahatlama da olabilir.”
Bu aşamadan sonra, Türkiye Merkez Bankası’nın, -eğer global yatırımcılar bankayı uygun olmayan şekilde güvercin olarak görürlerse- ekonomiyi TRY üzerinde baskı oluşturarak desteklemek amacıyla faizleri daha da indirme isteklerini dengelemeye çalışacağını belirten John Hardy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer bir deyişle, daha güçlü bir ABD doları gelişmekte olan piyasaları, -özellikle Türkiye gibi hâlâ mevduat açığı olan ve bunu dengelemek için sıcak sermayeye bağımlı olan piyasaları- baskı altında tutmaya devam ederken, Türkiye Merkez Bankası gelecek yıl daha fazla indirim eğiliminde olursa şaşırırız. Eğer faizi indirirlerse, TRY mevcut seviyelerin hatırı sayılır derecede zayıflayabilir. Ancak, eğer önümüzdeki birkaç ay içinde risk iştahı çok güçlü kalırsa, Türkiye Merkez Bankası bir veya iki kez indirim yapabilir.”
Saxo Capital Markets Strateji Müdürü Cüneyt Paksoy ise konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Önümüzde Haziran ayı pivot bir ay olacak. Bu ay içerisinde biz, kendi içimizdeki siyasi süreci izleyeceğiz. Öncelikle de enflasyon ve büyüme verilerine, cari açık rakamlarına odaklanacağız. Bu rakamlar bizim için hem hükümetin bundan sonraki yapısal reformları, hem de Merkez Bankası’nın atacağı adımlar için önemli olacak. Yeni kurulacak hükümetle beraber anayasa değişikliği ile ilgili olası adımları ve bunların piyasaya etkilerini takip edeceğiz. Eğer içsel dinamikler ve siyasi süreç pozitif olursa, Merkez Bankası ölçülü faiz indirim manevraları kazanacak.
Dolar’da 2,98 ila 3,02 direnç eşiğidir
Paksoy, bu süreçte DOLAR/TL’nin iyi gözlenmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “DOLAR/TL’de izlememiz gereken önemli seviyeler… Aşağıda destek olarak 2,88 – 2,90 bandı aşılmadan TL’nin değer kazanma süreci net olarak ortaya çıkmayacaktır. Doların global ölçekte güç kazandığı dönemlerde de yukarıda izlenmesi gereken bölge 2,98 – 3,02 direnç eşiğidir. Bu son döndüğümüz yerdir. Haziran ayı içerisinde bu eşik eğer aşağı yönlü gelmiyorsa, DOLAR/TL ve destekleri kıramıyorsa ve 2,98 – 3,02 gibi bir bandı geçiyorsa, yeni bir rekor görme ihtimalimiz yükselir.”
Mehmet Şimşek’in yeni kabinede olması doları düşürdü