Felluce’den kaçış devam ediyor: IŞİD kaçanları vurarak öldürüyor

Felluce harekatıyla birlikte kentten kaçmaya çalışan sivillerin IŞİD tarafından vurularak öldürüldüğü belirtildi. Norveç  Mülteci Konseyi’nin bildirdiğine göre Felluce’den kaçmak için Fırat Nehri’nin geçiş için kullanıldığı, bu sırada kaçmaya çalışan sivillerin vurulduğu bildirildi.

Felluce'den kaçış devam ediyor: IŞİD kaçanları vurarak öldürüyo

IŞİD Felluce’den kaçmaya çalışan sivilleri öldürüyor’

Irak ordusu ve müttefiklerinin IŞİD’den (Irak Şam İslam Devleti) geri almak için başlattığı Felluce harekatıyla birlikte kentten kaçmaya çalışan sivillerin bulunduğu, ancak IŞİD’in kenti terk etmeye çalışan sivilleri vurarak öldürdüğü belirtildi.

Norveç Mülteci Konseyi (NRC), “İrtibatta olduğumuz aileler, Fırat Nehri’ni geçip çatışma bölgesinden çıkmaya çalışan sivillerin silahlı kişilerce hedef alındığını ifade ediyor” dedi.


NRC, Emriyet el Felluce kasabasındaki mülteci kamplarını yönetiyor. Felluce harekatının başlamasından bu yana kenti terk etmeyi başarabilen sınırlı sayıdaki aile de bu mülteci kamplarına sığınmıştı.

NRC, şu ana kadar kenti terk etmeye çalışan kaç sivilin öldürüldüğü konusunda ellerinde net bilgi olmadığını da söyledi.

BM: IŞİD sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyor

Birleşmiş Milletler, IŞİD’in Irak’ın Felluce kentinde sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını bildirdi.

BM Irak İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande, güvenilir kaynaklardan, örgütün aralarında kadınların ve çocukların da olduğu sivilleri kent merkezine götürdüğü yolunda haberler aldıklarını açıkladı.

Lise Grande, bulundukları yerlerden ayrılmalarına izin verilmeyen 300 – 400 Iraklı ailenin büyük tehlike altında olduğuna dikkat çekti.

Felluce‘de 50 bin sivile yardım ulaştırılamıyor

Felluce’de çatışmanın ortasında kalan yaklaşık 50 bin sivile yardım ulaştırılamıyor

Kentten kaçmayı başarabilenlere yardım eden kuruluşlardan Norveç Mülteci Konseyi’nin genel sekreteri Jan Egeland, Felluce’de bir insani felaketle karşı karşıya olduklarını söyledi.

IŞİD’den karşı saldırı

Irak ordusu geçen hafta Felluce’yi IŞİD’den geri almak için büyük bir operasyon başlatmıştı.

Ancak IŞİD’in dünkü karşı saldırısının ardından Felluce’nin güneyindeki mahallelerde operasyona ara verilmişti.

Iraklı yetkililer karşı saldırıyı püskürttüklerini ancak kayıp verdiklerini açıklamıştı.


Anbar eyaletindeki Felluce şehri Ramadi ile başkent Bağdat arasında yer alıyor.

Ancak IŞİD’in dünkü karşı saldırısının ardından Felluce’nin güneyindeki mahallelerde operasyona ara verilmişti.

Iraklı yetkililer karşı saldırıyı püskürttüklerini ancak kayıp verdiklerini açıklamıştı.

Anbar eyaletindeki Felluce şehri Ramadi ile başkent Bağdat arasında yer alıyor. BBC Türkçe

Bağdat Yönetimi: Operasyonlar ertelendi!

Irak ordusu, milisler ve aşiretlerin 23 Mayıs’ta kuşattığı Felluce’de, yaklaşık 50 bin sivil kentte sıkışmış durumda. Bağdat yönetimi, sivillerin zarar görmemesi için kent merkezindeki operasyonun ertelendiğini duyurmuştu.

Irak ordusunun Felluce’ye başlattığı operasyonun görüntüleri dünya medyasında geniş yer aldı. IŞİD’den kaçan siviller, Fırat Nehri kenarında durmuş karşı kıyıya geçmeyi bekliyor.

Bir sala binenler karşı kıyıya doğru tehlikeli bir yolculuğa başlıyor. Bazıları iple çekilen siviller, ölümü göze alıp kıyıya ulaşıyor.

Anneler çocuklarını boğuyor, yaşlılar çaresiz, açlık kol geziyor!

Aralarında hastalar, yaşlılar, kadınlar ve çocukların olduğu Felluce’den kaçanların ölümden kaçsalar da geride kalanlar ve yaşadıkları için oldukça üzgün ve bitkin oldukları görülüyor.

Felluce’den kaçmayı başaranlar ise kentteki dehşeti Birleşmiş Milletler’e anlattı. The Times gazetesinin sayfalarına taşıdığı ifadelerde, yiyeceğin tükendiği kentte bazı kadınların kendi çocuklarını öldürdüğü yer aldı

Bir kadın, “Bazıları kendini ateşe verdi. Allah şahidim, bazıları kendi çocuklarını boğdu. Bazıları yemek olmadığı için çocuklarını sokağa bırakıp gitti” dedi.

Birleşmiş Milletler ise, kentteki 20 bin çocuğun IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığını açıklamıştı.


Musul’la birlikte IŞİD’in elindeki en büyük iki Irak kentinden biri olan Felluce, 2014’ten bu yana örgütün kontrolü altında. Associated Press haber ajansı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.