İftar ve sahur arasında kaç öğün olmalı? Ne yenmeli?

İftar ile birlikte öğün sayısının 4 ila 5 arasında olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar her öğünde et, tavuk, balık grubu, süt ve yoğurt grubu, sebze meyve grubu ve tahıl gruplarının tüketilmesinin ideal olacağını vurguluyor.

İftar ve sahur arasında kaç öğün olmalı ne yenmeli

Diyetisyen Nilay Topçam Zihnioğlu (Amerikan Hastanesi)

Ramazan ayı ile birlikte her evde sofralar ayrı bir özenle hazırlanır. Yemek çeşidinin bol olduğu sahurlar normal kahvaltıdan, iftarların ise akşam yemeğinden daha zengin ve özenle hazırlandığı sofralar kurarız. Bu nedenle Ramazan ayı ile birlikte beslenme alışkanlıklarımız da değişir. Bu dönemde beslenme açısından dikkat edilecek en önemli nokta kişinin vücut dengesini korumasıdır. Bunu sağlayabilmek için de yeterli ve dengeli beslenmenin basit kurallarına dikkat edilmesi yeterlidir. Son yıllarda Ramazan döneminin yaz aylarına denk gelmesi açlık ve susuzluk süresini oldukça uzatıyor. Bu durum, kısıtlı zamanda sıvı ihtiyacının karşılanmasını daha da önemli kılıyor. Aynı şekilde vücudun besin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sahur yapma gerekliliği daha da önem kazanıyor.


İlk olarak öğün sayısı en az 3 olmak üzere 4-5 öğünü bulacak şekilde bir oluşturulmalı. Bununla beraber her öğünde dört temel besin grubu olan et/tavuk/balık grubu, süt/yoğurt grubu, sebze-meyve grubu ve tahıl grubu günlük olarak makul miktarlarda tüketilmeli. Bunlara dikkat edilmediğinde sindirim problemleri, tansiyon problemleri, kan şekeri düzensizlikleri ve benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Öğün sayısının az olması, vücudun ihtiyaçlarının yeterince karşılanamamasına bu da gün içinde yorgunluk, konsantrasyon azalması, kan şekerinin düşmesi, uyku hali gibi durumlara yol açabiliyor.

İftar hangi besinle başlamalı?

Günlük hayatta önerilen beslenme programlarında olduğu gibi Ramazan ayında da azar azar sık sık besin tüketilmeli. Bunun için öğün sayısı arttırılmalı ve mutlaka sahur yapılmalı. Sahurda tam tahıllı ekmek ile yapılan hafif bir kahvaltı veya çorba, yoğurt ve tam tahıllı ekmekten oluşan bir menü uygun bir seçim olacaktır. Aynı zamanda sahurda su tüketimine de önem verilmeli ve sıvı alımına dikkat edilmeli. İftar çorba ile açılıp ve bir süre ara verildikten sonra yemeğe geçmek hem doygunluk hissinin sağlaması hem de sindirim problemlerinin önlemesi açısından etkili olacaktır. İftara peynir, zeytin gibi basit yiyeceklerle başlanıp, normal yemeğe ise saat 21.00 sıralarında geçilmesi uygun olacaktır.

İftar ile Sahur arasına ara öğün eklenmeli

Oruç boyunca mide çok boş kaldığından ve genelde kişiler bir anda çok yedikleri için sindirim problemleri ortaya çıkabiliyor. Bunu önlemek için iftar açarken yavaş yavaş ve az miktarda yemek yenmelidir. İftar ile sahur arasında ara öğün eklenmelidir. Yenilen yemeklerin ağır olmamasına az yağlı, yağda kızartılmadan yapılmış yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir.

Ramazan ayında tatlıya karşı da istek artmaktadır. Yemek sonrası sütlü tatlılar daha iyi bir seçim olacaktır. Özellikle Ramazan ayının vazgeçilmez tatlısı olan güllaç buna en uygun tatlı olarak tercih edilmelidir.

ÖRNEK MENÜ

SAHUR Tam tahıllı ekmek

Peynir veya 1 Yumurta

Zeytin

Salatalık-Domates

Meyva veya 1-2 çay kaşığı bal/reçel

VEYA

Süt

Tost

VEYA


Çorba

Tam tahıllı ekmeYoğurt

İFTAR Zeytin veya hurma veya peynir

Çorba

1 Porsiyon et yemeği veya etli sebze yemeği

Salata

Tam tahıllı ekmek veya pilav veya makarna veya börek veya pide

Yoğurt

ARA Meyva VEYA Meyva kompostosu

ARA Süt / yoğurt

*Haftada 2-3 kez ara öğün yerine sütlü tatlı yenilebilir.

Ramazan ayında neden sahura kalkılmalı?

Ramazan ayında stresle başa çıkmanın yolları

Oruç tutarken halsizlik nasıl önlenir? İftarda ne yenmeli?


Oruç nedir? İnsanlar neden oruç tutar?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.