Elif Şafak, Uluslararası Man Booker Ödülü’nün 2017’deki jürisinde

Man Britanya’da verilen dünyanın en saygın ödüllerinden olan Uluslararası Man Booker Ödülü’nün 2017’deki jürisinde Elif Şafak da yer aldı. Booker yönetimi, dünyaca ünlü edebiyatçıların yer aldığı beş kişilik jüride Elif Şafak’ın da olduğunu duyurdu.

Elif Şafak, Uluslararası Man Booker Ödülü'nün 2017'deki jürisinde

Oldukça ilgi çeken Elif Şafak’ın son romanı ‘Havva’nın Üç Kızı’ geçtiğimiz günlerde yayımlanmıştı.

Başkanlığını Edinburgh Uluslararası Kitap Festivali’nin direktörü Nick Barley’nin üstleneceği jüride Şafak’la birlikte İngiliz yazar ve çevirmen Daniel Hahn, ödüllü şair Helen Mort, Nijeryalı yazar Chika Unigwe de bulunuyor.


Man Booker Ödülü nedir?

Man Booker Ödülü (İngilizce: Man Booker Prize for Fiction), Nobel Edebiyat Ödülü’yle birlikte dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biri. İngiliz Milletler Topluluğu veya İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı olan yazarların, İngilizce olarak kaleme aldıkları eserlere verilir.

Buna ilave olarak 2005 yılından itibaren Man Booker Uluslararası Ödülü isimli başka bir ödül de tüm dünyadan seçilip değerlendirilen eserlere verilmeye başlanmıştır.

Ödülü alacak eserin seçimi, üyeleri genel olarak her yıl değişen bir jüri eliyle yapılır.

Daha önce yalnızca İngilizce olarak kaleme alınan eserlere verilen ödül, 2005 yılından itibaren ‘Uluslararası Man Booker Ödülü‘ adı altında İngilizce’den farklı dillerde yazılan eserler için de verilmeye başlandı.


Kanadalı yazar Alice Munro, ABD’li yazar Philip Roth, ABD’li yazar Lydia Davis ve Macar yazar László Krasznahorkai Uluslararası Man Booker Ödülü’ne layık görülmüştü.

2016 Man Booker Uluslararası Ödülü’nü Han Kang kazandı

Edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden biri kabul edilen Man Booker Uluslararası Ödülü’nü, bu yıl “The Vegetarian (Vejetaryen)” adlı romanıyla Güney Koreli yazar Han Kang kazanmıştı.

Man Booker Uluslararası Ödülü, İngiltere’nin başkenti Londra’daki ünlü Victoria &  Albert Müzesi’nde düzenlenmişti, kazanan isim olan Han Kang, bu törende açıklanmıştı.

Vejetaryen adlı kitapta, et tüketmeyi bırakan ve insan barbarlığına  karşı koymaya çalışan bir kadının hikayesi yer alıyor.

Kitabın yazarı 45 yaşındaki Han Kang ve 28 yaşındaki çevirmeni Deborah  Smith, 50 bin sterlin (72 bin dolar) para ödülünü paylaşacağı açıklanmıştı.

Orhan Pamuk da ‘Kafamda Bir Tuhaflık’ isimli kitabıyla aday olmuştu

Han Kang’ın yanı sıra 2016 ödülü için finalistler arasındaki “Kafamda  Bir Tuhaflık (A Strangeness in My Mind)” kitabıyla Nobel Edebiyat Ödüllü yazar  Orhan Pamuk, “The Story of the Lost Child” kitabıyla Elena Ferrante, “The Four  Books” ile Yan Lianke, “A Whole Life” ile Robert Seethaler ve “A General Theory  of Oblivion” kitabıyla Jose Eduardo Agualusa yarıştı.


Man Booker Uluslararası Ödülü, İngilizce kaleme alınan ya da İngilizce  çevirisi yapılmış eserlere veriliyor.

Cannes’te Altın Palmiye Ödülü Ken Loach’un I, Daniel Blake filmine

Nobelli Orhan Pamuk

Orhan Pamuk’tan Aziz Sancar’a Türk’ün Nobel Ödülü ile imtihanı


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.