TBMM, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı ortak bildiri yayınladı

TBMM’de grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve HDP darbeye karşı ortak deklerasyon yayınladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın başkanlığında olağanüstü toplandı.

TBMM, Darbe Girişimi'ne karşı ortak bildiri yayınladı

Darbe girişimi sonrası 4 parti ortak bildiri üzerinde anlaştı ve Meclis Genel Kurulu saat 17.00’de olağanüstü toplandı. Meclis Şeref Holü girişinde, ellerinde Türk bayrakları ile toplanan binlerce kişi, darbe karşıtı slogan attı.

Genel Kurul’da, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından söz alan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İstiklal Marşı’nın kalan kıtalarını okudu. Bu sıradaCHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, birkaç dakika sonra da Başbakan Binali Yıldırım Genel Kurul salonuna alkışlar eşliğinde girdi.


Cuntacı askerler tarafından düzenlenen darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM bugün saat 17:00’de olağanüstü gündemle toplandı. Toplantıya Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslanve Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ve çok sayıda yüksek yargı mensuplarının yanı sıra, diplomatlar ve STK’lardan da bir çok isim katılıyor. Meclis’te grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve HDP darbeye karşı ortak deklerasyonda uzlaştı. TBMM’deki olağanüstü toplantıda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı ardından İstiklal Marşı okundu. “Bu böyle bir kalkışmanın bir daha imkânsızlığını ortaya koymuştur” diyen Kahraman, “Bu noktada bütün siyasi partilerimize, sayın genel başkanlara, milletvekillerimize, demokrasi nöbeti tutan bütün halkımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyorum” dedi.

Meclis Başkanı’nın ardından AKP grubu adına kürsüye çıkan Başbakan Binali Yıldırım, “Milli iradeyi teslim almak isteyenler karşısında sokağı teslim alan vatandaşlarımızı kutluyorum” dedi. “Peygamber ocağı TSK’nın vatanını, milletini, bayrağını seven, demokrasiye gönülden bağlı her subayının, her astsubayının, uzman, erbaş ve erlerinin alınlarından öpüyorum” diyen Yıldırım, “Darbe karşısında dünyaya örnek olacak bir duruş sergileyen basın yayın organlarına, medya temsilcilerine özellikle teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, TBMM Başkanı İsmail Kahraman şunları söyleyerek, 10 kıtanın tamamını okudu.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, TBMM Başkanı İsmail Kahraman şunları söyleyerek, 10 kıtanın tamamını okudu.

“Değerli milletvekilleri, İstiklal Marşımız bir manifestodur. Milli şairimiz Akif’in 10 kıtadan ibaret olan bu şiirinin ilk kıtasını okuduk. Bütün toplumumuzun ruhunu, düşüncesini, kanaati haykıran bu İstiklal Marşımızın kalan kıtalarını okumak isterim.”

“Çok üzücü, çok acı verici ama aynı zamanda çok izzetli”

Daha sonra sözlerine devam eden Kahraman, “Bütün bir millet olarak tek vücut halindeyiz ve diplomaside, yargıda, STK’larda, akademisyenlerde, dışarıda, içeride, büyük ölçüde herkes bayraklarla gelmişler.  Dün akşamdan beri çok üzücü, çok acı verici fakat aynı zamanda çok izzetli saatler yaşadık” dedi.

Kahraman’ın açıklamaları özetle şöyle:


“Onurla direndik”

Hepimizi duygulandıran bir tablo ortada. 15 Temmuz demokrasi bayramının bir güzel tablosuyla karşı karşıyayız. Gönlümüz birlik ve beraberliğimizin devamından yanadır. Bu kalkışma girişimine kalkışanlar en ağır bedelleri ödeyecektir. Türkiye’mizin dış politikada, uluslararası arenada, tarihine, manevi ve milli değerlerine uygun bir duruş sergileme çabası içinde olması bir takım güçleri rahatsız etmektedir.

Ne yazık ki dün akşam bu hedefe dönük bir darbe girişimiyle karşılaşıldı. Siyasi partilerimiz, STK’lar, kamu kurumlarımız, TSK’nın darbeye fırsat vermeyen aziz çoğunluğu bu darbe girişimine asaletle, cesaretle ve onurla direnmiş ve başarılı olmalarına izin vermemiştir.

Ne yazık ki asiler birçok resmi görevlilerinin ve sivillerin yaşamını kaybetmesine ve yaralanmasına sebebiyet vermiş, birçok kamu binasına zarar verilmiştir, gazi meclise bomba atılmış. Ellerine verilmiş olan silahları devlete ve millete yöneltmişlerdir.

Bu bir tür terördür. Yaşanan üzücü kalkışma başarılı olamamış, hak ve hukuk, milletin kararlılığı, TSK’nın kalkışmacılara karşı duruşu ve tanklara çıkan millet ile karşı gelmiştir.

Hak ettikleri cezaları alacaklardır, bu hak ve hukuk içinde yapılacaktır. Emir ve komuta zincirinin dışına çıkmış, devlete isyan etmişlerdir. Gereken yapılacaktır ve en ağır şekilde cezalandırılacaklardır. Şimdi metanetimizi, sükûnetimizi, sağduyumuzu koruyarak bu meseleyi kökünden çözmek için çalışma zamanıdır. Bu millet tarihinde pek çok kötü badireler atlatmış ve feci nitelikte günler yaşamıştır. Bu günler de geçecektir. Dün akşam TBMM, burada bir demokrasi nöbetinde bulundu, hiçbir parti farkı gözetmeksizin bir arada olundu.

“Demirtaş da beni Diyarbakır’dan aradı”

Selahattin Demirtaş Bey beni Diyarbakır’dan aradı ve bu toplantıya katılacaklarını, her türlü darbeye karşı olduklarını açıkladılar. Grubu olan dört partimizin ortak metnini okuyacağız ve toplantıya sunacağız. Sözlerimi tamamlarken, tekraren saldırganlar tarafından öldürülen bütün vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu böyle bir kalkışmanın bir daha imkansızlığını ortaya koymuştur. Bu noktada bütün siyasi partilerimize, sayın genel başkanlara, milletvekillerimize, demokrasi nöbeti tutan bütün halkımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Herhangi bir zümreye, silahlı güce egemenlik ait değildir, egemenlik millete aittir. Bunu toplum haykırmıştır. Bunu değiştirmeye kimsenin hakkı, haddi ve gücü olmayacaktır. Polisimiz büyük bir fedakarlıkla hareket etmiştir. İnanıyorum ki çok kısa bir zamanda toplumumuz normal hayatına dönecektir. Nitekim bugün geçtiğimiz yerlerden görmekteyiz ki hayat normal şartlarda yürümektedir.


Unuttuğum HSYK üyeleri de var. Onlara da geldikleri için teşekkür ediyorum. Dışarıda oldukça büyük bir kalabalık var. Gazi meclisimizi dik duruşuyla milli egemenliğe sahip çıktığı için tebrik ediyorum. 15 Temmuz demokrasi bayramımızı kutluyorum. Hepinize tekrar saygılarımı sunuyorum.

Darbe girişiminin ardından Türkiye’de son durum

HSYK tarafından 2 bin 745 hakim açığa alındı

15 Temmuz Darbe Girişimi’ni 40 savcı soruşturacak


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.