Türkiye’de darbe girişimi sonrası son durum

Darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmalar kapsamında 103 general ve amiral gözaltına alındı. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk dahil bazı general ve amiraller adliyeye sevk edildi. Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de darbe girişimi sonrası son durum

Başbakan Yıldırım: Canilerle silahlı kuvvetlerimizi aynı tutmayın

Başbakan Binali Yıldırım Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapıyor:

  • Teşekkür etmemiz gereken birçok kişi ve kurum var.
  • Bizimle temasa geçen CHP, MHP, HDP yöneticileri hükümete her türlü desteği verme konusunda hazır olduklarını ifade ettiler.
  • Medya kuruluşları çok milli bir duruş sergilediler.
  • Sivil toplum kuruluşları kol kola girdiler, onlara da teşekkür ediyorum.
  • Ayrımız gayrımız yok. Biz birlikte Türkiye’yiz.
  • Kahraman polislerimiz canlarını siper ederek bu alçaklara dersini vermiştir.

İçişleri Bakanlığı: 30’u vali binlerce görevli görevden uzaklaştırıldı

İçişleri Bakanlığı darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde soruşturmalar kapsamında 8777 emniyet görevlisi görevden uzaklaştırıldı. Aralarında 30 vali bulunuyor. 614 jandarma görevlisi görevden uzaklaştırıldı.


9 bine yakın polis açığa alındı

Türkiye genelinde rütbelilerin de içinde bulunduğu 8777 emniyet personelinin açığa alındığı belirtiliyor.

Hangi ilde hangi personelin alınacağının listesini de illere gönderildiği kaydediliyor. Hürriyet’in haberine göre gece boyunca Emniyet’e çağrılan polislerin silahlarına el konulup kimlikleri alındı. Bu personel hakkında daha sonra adli işlem yapılacağı kaydedildi.

Yunanistan’a kaçan askerler mahkemede

TMSF, Bank Asya’nın faaliyetlerini durdurdu

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Asya Katılım Bankası AŞ’nin (Bank Asya) faaliyetlerinin geçici olarak durdurulmasına karar verildiğini bildirdi.

Bank Asya, hükümetin darbe girişiminin arkasında olmakla suçladığı Gülen Cemaati ile ilişkilendiriliyor.

 Akın Öztürk adliyeye sevk edildi

Darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde başlatılan soruşturmalar kapsamında 103 general ve amiral gözaltına alındı.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün de bulunduğu 27 general ve amiral adliyeye sevk edildi.

Gözaltına alınanlar arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk de var.


Anadolu Ajansı, Akın Öztürk’ün de aralarında bulunduğu 27 general ve amiralin Ankara Adliyesine sevk edildiklerini bildirdi.

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında göz altına alınan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Malatya Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun ile 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık’ında aralarında bulunduğu 8 asker Malatya Adliyesi’ne sevk edildi.

Ayrıca gözaltına alınanlardan aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk‘ün de bulunduğu 27 general ve amiral Ankara Adliyesine sevk edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı verilenlerden bazılarının emniyetteki sorguları tamamlandı. Aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Öztürk’ün de bulunduğu 27general ve amiral Ankara Adliyesine getirildi.

Özel harekat ve çevik kuvvet polislerinin yoğun güvenlik önlemleri altında adliye getirilen şüpheliler, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcılarına ifade verecek.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in açıklamaları

Bütün bu gelişmelerin ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Mehmet Şimşek; “Mesajımız çok açık ve net, panik yapmaya gerek yok, sakin olmak lazım. Çok hızlı bir şekilde işimizin başına döndük. Olağanüstü bir durum olsaydı bugün piyasalar açılır mıydı? Türkiye’de değişen tek şey varsa, o da demokrasimiz daha da güçlendi” ifadelerini kullandı.

Habertürk – Bloomberg ortak yayınında; “Ekonomide bunun doğurduğu kalıcı bir tahribat beklemiyoruz” diye konuşan Şimşek, “Ne büyümede ne dış dengede ne de diğer makro ekonomik alanlarda. Ülkemiz, demokrasimiz, siyasi istikrarımız güçlenmiştir. Türkiye’nin önü açıktır. Çok hızlı bir şekilde tekrar yapısal reform gündemimize döneceğiz.” dedi.

HDP’den idam cezasına destek yok

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, darbe girişiminde rol alanlar için geri getirilmesi tartışılan idam cezası ile ilgili herhangi bir düzenlemeye destek vermeyeceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, “İdam konusunu hükümet, muhalefet partileriyle konuşacak” demişti.


Türkiye’de idam cezası fiilen en son 1984’te uygulanmış, 2004’te ise anayasadan tamamen çıkarılmıştı.

 Darbe girişiminin ardından Türkiye’de son durum


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.