Kukla sanatını sadece çocuklar için diye mi düşünüyorsunuz? İçindeki çocuksu ruhu kaybetmemiş yetişkinler, çocuklarınızla eğlenceli zamanlar geçirebileceğiniz oldukça eğlenceli ve yaratıcı bir sanat gösterisine hazır olun. Dünyanın en renkli ve ilginç kukla oyunları her yıl İstanbul’da biraraya geliyor. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl da 15 – 30 Ekim’de sanatseverlerle buluştu.
Festival, İstanbul’un her iki yakasında 21 sahnede perdelenecek
Bu yıl festivalde 11 ülkeden dünya starı 20 grup yer alıyor…
Ülkemizdeki yabancı kültür merkezleri bu yıl da festivalin destekçisi…
Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Dimitri Cantemir Romen Kültür Enstitüsü, Avusturya Kültür Ofisi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor.
Festival açılış oyunu
Hollanda
Ananda Puijk Company
“Transit”
Hollanda’dan yetenekli sanatçı Ananda Puijk “Transit” adlı oyunda hareket, kukla ve müziği bir arada kullanarak bir görsel felsefe ve bir görsel şiir getiriyor sahneye. Yıllardır içinde yaşadığımız kalın ve güçlü kabuk zayıflayınca ne olur? Beden eskisi gibi çalışmayınca, siz nerede kalırsınız? Sizin dışınızdaki hayat devam ediyor fakat siz aynı gibi kalıyorsunuz ve kimse bunu fark etmiyor… “Transit” bir çağa veda etmek üzerine bir oyun. Bir şeyi istemek ve yapabilmek arasında çatışma… Dönüşen bir bedenle özgüvenini var etme üzerine dramatik bir performans.
Kukla sever misiniz? Kukla şöleni başladı
Festival Yönetmeni Cengiz Özek, kukla festivali ile ilgili bilgiyi şöyle veriyor…
“Kukla Festivali, Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde açılan Cengiz Özek yapımı Karagöz figürleri koleksiyon ve arşivinden oluşan görkemli sergiyle başladı… Karagöz’ün dünyası seyircinin geleneksel sanatımızı yakından tanımalarına olanak verecek…
Bu başlık altında 19 yıldır ülkemizde köklü bir kukla geleneği olmasına rağmen unuttuğumuz kukla sanatının anımsatmaya çalışıyoruz. Kukla Türkiye sınırları içinde değişik kimliklerde seyirciye ulaşmış. Anadolu’da zaman zaman köy seyircilik oyunları içinde gözükmüş, kimi zaman İstanbul’da Karagöz adıyla insanları etkilemiş. Karagöz cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin geleneksel kuklası olarak adlandırılmış ve bütün dünyanın bildiği ve Türk tiyatrosu adına seyrettiği bir kukla kimliği olmuş.
Ayrıca Karagöz Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu kuklasını etkilemiş, yönlendirmiş, değiştirmiş ve yeniden adlandırmıştır. Mutluyum, böyle bir etkili sanatla uğraştığım için, mutluyuz Karagöz adına bu festivali organize ettiğimiz için. Özellikle Karagöz’den bahsediyorum. 19. Kukla Festivalini sunarken, çünkü 2017 yıllı Karagöz’ün gölge oyunun İstanbul’a gelişini 500. yıl. Umarım yine hep birlikte bu festival çatısı altında Karagöz sanatımızın 500. yılını kutlarız.
Bu yılki festivale kısaca bakmamız gerekirse yine dünya kukla tiyatrosundan örnekler sunmaya devam ediyoruz. Yine dünya kuklasının seçkin ve gözbebeği oyunlarını sizler için davet ettik.
Ayrıca film gösterimleri ve Karagöz sanatımız üzerine hazırlanmış Cengiz Özek figürlerinden oluşan görkemli bir sergi ve gölge oyunu atölyeleri festival boyunca sizleri bekliyor olacak. Yerelden evrensele uzanan çizgide Karagöz’ümüzü unutmamak üzere…”
İyi seyirler…
Biletleri ‘biletinial.com’ üzerinden temin edebileceğiniz gibi Akbank Sanat’ta gösterilecek gösterimlerin biletlerini ‘biletix.com’ dan alabilirsiniz. Ayrıca oyun başlamadan 1 saat önce salon gişelerinden de biletlerinizi alabilirsiniz.