İyilik İçin Sanat Derneği: Türk modern sanatçılarını “The Met” ile buluşturdu

Dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan, yaklaşık 2 milyondan fazla sanat eserini bünyesinde barındıran “Metropolitan Sanat Müzesi” (The Metropolitan Museum of Art, New York-The Met), “İyilik İçin Sanat / Magnum Opus Derneği”, ile gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde Türk Modern sanatçıları ile bir araya geldi.

metropolitan-sanat-muzesi-1

The Met’in İslam Sanatları Departmanı’ndaki Küratörü Deniz Beyazıt,  Türk modern ve çağdaş sanatının çok özel ve çok büyük potansiyeli olduğunu ancak yurt dışı müze ve üniversitelerde bugüne kadar yeterince yer bulamadığını ifade etti. Beyazıt, “The Met’te 1900 yılına kadar Orta Doğu’dan koleksiyon var fakat bu tarihten sonraki eserlerimiz özellikle Türk sanat eserleri çok az. Ansiklopedik bir müze olduğumuz için bu alandaki eksiklerimizi gidermeyi arzuluyoruz. Bu nedenle bu proje bize iletildiğinde çok sıcak baktık ve İyilik İçin Sanat Derneği ile yola çıktık.” dedi.

Sanatı geniş kitlelere sevdirmek iş ve sanat dünyasını birbirine yaklaştırmak amacıyla kurulan Magnum Opus Sanat Platformu’nun tüzel kişiliğini kazanmasıyla kurulan İyilik İçin Sanat / Magnum Opus Derneği’nce düzenlenen toplantı 30 Eylül 2016 Cuma günü, Frankie İstanbul’da yapıldı.


Toplantıda konuşan The Met’in İslam Sanatları Departmanı’ndaki Küratörü Deniz Beyazıt,  müzenin misyonunu dünyadaki el yapımı eşyaların ansiklopedik bir koleksiyonunu yapmak olarak açıkladı. Türkiye’nin, modern ve çağdaş sanatlar müze koleksiyonunda yetersiz temsil edildiğine dikkat çeken Deniz Beyazıt, şunları söyledi:

“Anadolu toprakları çok zengin tarihi ve kültürel bir geçmişe sahip… Bu yaratıcılık günümüzde de devam ediyor. Türk modern ve çağdaş sanatının çok özel ve çok büyük potansiyeli olduğunu düşünüyorum ve bu son yıllarda yurt dışında da hissediliyor. Ancak müzelerde ve üniversitelerde bu potansiyel bugüne kadar yeterince yer almıyor. The Met’te de 1900 yılına kadar Orta Doğu’dan koleksiyon var fakat bu tarihten sonraki eserlerimiz özellikle Türk sanatları çok az. Ansiklopedik bir müze olduğumuz için bu alandaki eksiklerimizi gidermeyi arzuluyorduk. Bu nedenle bu proje bize iletildiğinde sıcak baktık ve İyilik İçin Sanat Derneği ile yola çıktık.”

Eserler, The Met’in Akademik Kurulu Tarafından Titiz Bir Değerlendirmenin Sonucunda Seçilecek

Deniz Beyazıt, müzede yer alması düşünülen Türk çağdaş sanatından eserlerin The Met’in akademik kurulu tarafından gerçekleştirilecek titiz bir değerlendirme sonucunda seçileceğini belirtti. Deniz Beyazıt, eser seçiminde kendilerinin takip ettikleri Türk sanatçılarını da İyilik İçin Sanat Derneği’ne önerebileceklerini kaydetti. İyilik İçin Sanat Derneği ile gerçekleştirdikleri işbirliğinin Türk Modern sanatını kapsadığını belirten Beyazıt, projenin uzun soluklu bir proje olduğunun altını çizdi.

İyilik İçin Sanat Derneği Başkanı Selin Bozkurt da, The Met ile yaptıkları işbirliğinin Türkiye’nin çağdaş sanata bakışı ve Türk sanatçıların eserlerinin tanıtımının ilk defa bir dernek aracılığıyla yapılmasına imkân tanıdığını belirtti.iyilik-icin-sanat-dernegi

Magnum Opus (Baş Yapıt) Sanat Platformu’nu, sanatı geniş kitlelere sevdirmek, iş ve sanat dünyasını birbirine yaklaştırmak, markaların sanatla ilişki kurmalarını sağlamak hedefiyle Avrupa’da bir Rönesans geleneğinden esinlenerek 1 yıl önce kurduklarını hatırlatan Selin Bozkurt, geçen süreçte Türk çağdaş ve modern sanatının temsilcisi 67 sanat buluşması gerçekleştirdiklerini, bugüne kadar 60’a yakın sanatçıyı atölyelerinde ziyaret etme fırsatı bulduklarını kaydetti.


Dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan Metropolitan Müzesi ile kurdukları birliktelikten dolayı çok mutlu olduklarını belirten Selin Bozkurt, “Hem bir yıldır süren çalışmalarımızdan böyle güzel bir sonuç almaktan, hem de Metropolitan Müzesi’nde modern ve çağdaş Türk sanatını geliştirebilme şansını elde eden ilk Türk derneği olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Büyük işler başaracağımıza inanıyorum.” Diye konuştu.

İyilik İçin Sanat Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şölen Altop Shafer da yaptığı konuşmada, The Met ile İyilik İçin Sanat Derneği’in işbirliği sürecini anlattı. İyilik İçin Sanat Derneği’nin bugüne kadar 60’a yakın sanatçının atölyesine ziyaret gerçekleştirdiğini anlatan Şölen, bu ziyaretler sürdükçe artacak sanatçıların eserlerini de The Met’in değerlendirmesine sunacaklarını belirtti. Şölen, İyilik İçin Sanat Derneği’nin bir şubesinin de New York’ta açılması için çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.iyiylik-icin-sanat-derneği-yoneticiler

The Met Daimi Özel Koleksiyonu’nu Oluşturacak

Dünyanın en önemli sanat müzelerinden biri olan, yaklaşık 2 milyondan fazla sanat eserini bünyesinde barındıran The Met, çağdaş Türk sanatından özel koleksiyon çalışması için İyilik İçin Sanat Derneği’ni seçti. Türkiye’den bir dernekle ilk kez Türk Modern ve Çağdaş koleksiyonu geliştiren gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde The Met, İyilik İçin Sanat-Magnum Opus Derneği’nin maddi desteği ile Türk Modern ve Çağdaş sanatçıların eserlerinden seçtikleri ile Daimi Özel Koleksiyonu’nu (Permanent Collection) oluşturacak. Koleksiyon, ilerleyen zamanda sergi ve başka proje yapa bilmek amacıyla müzenin koleksiyonuna girecek.

İyilik İçin Sanat / Magnum Opus Derneği Hakkında

Sanatı geniş kitlelere sevdirmek, iş ve sanat dünyasını birbirine yaklaştırmak, markaların sanatla ilişki kurmalarını sağlamak hedefiyle Avrupa’da bir Rönesans geleneğinden esinlenerek kurulan Magnum Opus (Baş Yapıt) Sanat Platformu, birinci yılında tüzel kişiliğini kazanarak İyilik İçin Sanat / Magnum Opus Derneği oldu. İyilik İçin Sanat Derneği’nce, her hafta düzenli olarak ülkemizi uluslararası platformda temsil eden sanatçıların atölyelerinin yanı sıra yurtdışındaki önemli sergi ve sanat buluşmaları ziyaretleri gerçekleştirildi.  “İyilik İçin Sanat” felsefesiyle yola çıkan Dernek, her yıl Güzel Sanatlar Fakültesi resim, heykel ve mimarlık bölümünde eğitim gören ve gelecek vadeden başarılı gençlerin eğitimine katkıda bulunuyor. Bu amaçla Dernek bünyesinde İyilik İçin Sanat Akademisi oluşturuldu.

The Met Hakkında

Amerika’da New York City’de Central Park’ın hemen dışında yer alan dünyanın en büyük ve önemli sanat müzelerinden biri olan Metropolitan Müzesi (The Metropolitan Museum of Art – The Met) 1870 yılından bu yana toplanmış yaklaşık 2 milyondan fazla sanat eserini bünyesinde barındırarak nadir ve güzel olan objeler hazinesinden bile daha fazlasına ilham kaynağı olmuştur. The Met, dünyanın dört bir tarafından, herkes için tecrübe ve zevk vesilesi olacak 5,000 yılın üzerindeki bir sanatı sunuyor.  Müze, New York -Met Fifth Avenue, Met Breuer ve Met Cloisters gibi üç ikonik sitede yaşıyor. Milyonlarca insan aynı zamanda The Met’in deneyimine de online olarak iştirak ediyor.


190 bin metrekarelik alana yayılmış olan iki katlı müzede, Eski Mısır, Yunan, Eski Roma, Modern ve Çağdaş Sanat, Ortaçağ Sanatı, Afrika ve Okyanusya kültürü, Silahlar ve Savaş Aletleri, Avrupa Heykel ve Dekoratif Sanatları, Modern Sanat, Kore, Çin, Japon, Güneydoğu Asya, Orta Asya, Kıbrıs ve İslam Eserleri, Drawings and Prints, European Paintings ve Müzik Enstrümanları için ayrılmış bölümler bulunuyor. Aynı zamanda müze, birçok başka müzeden toplanan parçalardan oluşan özel sergilere de ev sahipliği yapıyor. Müzede, onlarca resim galerisi, arkeolojik bölümler, dünya uygarlıkları bölümleri ve dekoratif sanatları içeren 17 küratör departman yer alıyor.

Dans sanatı: Aşk ve yüksek iradeye teslimiyet


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.