19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Kukla sanatını sadece çocuklar için diye mi düşünüyorsunuz? İçindeki çocuksu ruhu kaybetmemiş yetişkinler, çocuklarınızla eğlenceli zamanlar geçirebileceğiniz oldukça eğlenceli ve yaratıcı bir sanat gösterisine hazır olun. Dünyanın en renkli ve ilginç kukla oyunları her yıl İstanbul’da biraraya geliyor. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl da 15 – 30 Ekim’de sanatseverlerle buluştu.

19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Festival, İstanbul’un her iki yakasında 21 sahnede perdelenecek

Bu yıl festivalde 11 ülkeden dünya starı 20 grup yer alıyor…

Kuklalar 15 Ekim’den itibaren perdelerini açacak. Bu sene programda yedi yerli oyun, 10 ülkeden 12 yabancı topluluk yer alıyor. Yerli gruplar, Meddah Yapım, Tiyatrotem, Cengiz Özek, Gösteri Sanatları Merkezi, Emin Şenyer, ve Tiyatro Gülgeç’ten oluşuyor.
Yabancılar ise; Avusturya’dan Karin Schafer Figurentheater, Belçika’dan Vlinders Theater & Co, Fransa’dan Cinemarionette ve MalaStrana Company, Hollanda’dan Ananda Puijk Company, İspanya’dan Jordi Bertran ve Joan Baixas, İtalya’dan Pulcinella di Mare, Macaristan’dan MarkusZinhaz, Romanya’dan Tandarica Theatre, Singapur’dan Puppets and Mascots Specialists, Yunanistan’dan ise Antamapantahou topluluğu. Ayrica, bu seneki festivalde son derece önemli bir sergi göze çarpıyor.
19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı
Karagöz’ün Dünyası adı altındaki sergi, Karagöz üstadı Cengiz Özek yapımı Karagöz figürlerini sanatseverlerle buluştururken, Mengü Ertel, Yurdaer Altintas, Nuri Abac gibi sanatçılarn Karagöz konulu calışmaları da sergiye renk katacak. Türk Gölge Tiyatrosunun göç yolları, beslendiği kaynakları Stefan Carelius tarafından hazırlanan özel grafik tasarımlarıyla anlatılacak. Ayrıca dünya gölge tiyatrosu figürlerinden örnekler yine seyircileri bekliyor olacak. Küçük Çekmece Belediyesi Kültür Merkezi’nin açılış etkinliği de olacak sergi 15 Ekim-10 Aralık tarihlerinde gezilebilecek.

Ülkemizdeki yabancı kültür merkezleri bu yıl da festivalin destekçisi…

Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Dimitri Cantemir Romen Kültür Enstitüsü, Avusturya Kültür Ofisi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşiyor.

Festival açılış oyunu

Hollanda
Ananda Puijk Company
“Transit”


19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Hollanda’dan yetenekli sanatçı Ananda Puijk “Transit” adlı oyunda hareket, kukla ve müziği bir arada kullanarak bir görsel felsefe ve bir görsel şiir getiriyor sahneye. Yıllardır içinde yaşadığımız kalın ve güçlü kabuk zayıflayınca ne olur? Beden eskisi gibi çalışmayınca, siz nerede kalırsınız? Sizin dışınızdaki hayat devam ediyor fakat siz aynı gibi kalıyorsunuz ve kimse bunu fark etmiyor… “Transit” bir çağa veda etmek üzerine bir oyun. Bir şeyi istemek ve yapabilmek arasında çatışma… Dönüşen bir bedenle özgüvenini var etme üzerine dramatik bir performans.

Kukla sever misiniz? Kukla şöleni başladı

19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Festival Yönetmeni Cengiz Özek, kukla festivali ile ilgili bilgiyi şöyle veriyor…

“Kukla Festivali, Küçükçekmece Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde açılan Cengiz Özek yapımı Karagöz figürleri koleksiyon ve arşivinden oluşan görkemli sergiyle başladı… Karagöz’ün dünyası seyircinin geleneksel sanatımızı yakından tanımalarına olanak verecek…

Bu başlık altında 19 yıldır ülkemizde köklü bir kukla geleneği olmasına rağmen unuttuğumuz kukla sanatının anımsatmaya çalışıyoruz. Kukla Türkiye sınırları içinde değişik kimliklerde seyirciye ulaşmış. Anadolu’da zaman zaman köy seyircilik oyunları içinde gözükmüş, kimi zaman İstanbul’da Karagöz adıyla insanları etkilemiş. Karagöz cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin geleneksel kuklası olarak adlandırılmış ve bütün dünyanın bildiği ve Türk tiyatrosu adına seyrettiği bir kukla kimliği olmuş.


19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Ayrıca Karagöz Osmanlı İmparatorluğu sınırları içindeki balkanlar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu kuklasını etkilemiş, yönlendirmiş, değiştirmiş ve yeniden adlandırmıştır. Mutluyum, böyle bir etkili sanatla uğraştığım için, mutluyuz Karagöz adına bu festivali organize ettiğimiz için. Özellikle Karagöz’den bahsediyorum. 19. Kukla Festivalini sunarken, çünkü 2017 yıllı Karagöz’ün gölge oyunun İstanbul’a gelişini 500. yıl. Umarım yine hep birlikte bu festival çatısı altında Karagöz sanatımızın 500. yılını kutlarız.

Bu yılki festivale kısaca bakmamız gerekirse yine dünya kukla tiyatrosundan örnekler sunmaya devam ediyoruz. Yine dünya kuklasının seçkin ve gözbebeği oyunlarını sizler için davet ettik.

19. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başladı

Ayrıca film gösterimleri ve Karagöz sanatımız üzerine hazırlanmış Cengiz Özek figürlerinden oluşan görkemli bir sergi ve gölge oyunu atölyeleri festival boyunca sizleri bekliyor olacak. Yerelden evrensele uzanan çizgide Karagöz’ümüzü unutmamak üzere…”

İyi seyirler…


Biletleri ‘biletinial.com’ üzerinden temin edebileceğiniz gibi Akbank Sanat’ta gösterilecek gösterimlerin biletlerini ‘biletix.com’ dan alabilirsiniz. Ayrıca oyun başlamadan 1 saat önce salon gişelerinden de biletlerinizi alabilirsiniz.

Oyun düzeni

İyilik İçin Sanat Derneği: Türk modern sanatçılarını “The Met” ile buluşturdu

Yaşamak sanatını icra edebilmek


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.