Rengahenk, 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde

53. Uluslararası Antalya Film Festivali sinemanın her dalında dopdolu bir Ulusal Program hazırladı. Program, “Rengahenk” seçkisi ile Türkiye sinemasının bütün renklerini yansıtıyor.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali: Rengarenk bir seçki “Rengahenk”

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-23 Ekim tarihleri arasında 53.’sü gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Film Festivali’nde bu yıl yarışma programlarıyla birlikte Türkiye sinemasının en yeni filmleri yarışma dışı seçkide bir araya geliyor. Bu seçkiler artık her yıl Rengahenk başlığı altında izleyiciyle buluşacak. Rengahenk; sinemamızın bütün renklerinden ve seslerinden oluşan armoniyi yansıtmayı amaçlarken yarışmalı bölümler kadar fazla sayıda izleyiciyi salonlara çekmesi hedefleniyor. Seçkiden bir film de halk oylamasıyla Rengahenk izleyici ödülü’nün sahibi olacak. Rengahenk seçkide yer alan 10 film arasında usta yönetmen Reha Erdem’in, 73. Venedik Film Festivali-Ufuklar bölümünde Jüri Özel Ödülü ve 23. Adana Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü alan son başyapıtı “Koca Dünya” özel bir gösterimle seyirci karşısında olacak.

Rengahenk seçki:

Bana Git De / Handan Öztürk


Beginner / Burçak Üzen

Defne’nin Bir Mevsimi / Mehmet Öztürk

Enkaz / Alpgiray M.Uğurlu

Kıyıdakiler / Ramin Metin, Erdem Tepegöz, Alphan Eşeli, Melisa Önel, Barış Pirhasan

Koca Dünya / Reha Erdem

Mezarcı / Talip Karamahmutoğlu

Müthiş Bir Film / Emir Khalilzadeh

Tarla / Cemil Ağacıkoğlu

Yağmurlarda Yıkansam / Gülten Taranç


Bana Git De

İstanbul’un kalburüstü gitaristlerinden Ali, piyasa ilişkilerinden bunalıp çocukluğunun geçtiği Doğu Anadolu yollarına düşer. Otomobiliyle çıktığı yolculukta sesi de kendisi kadar güzel Leyal ile karşılaşır, fakat Leyal ortadan kaybolunca ailesini bulmaya çalışır. “Harem Suare”de Ferzan Özpetek ile çalışan romancı Handan Öztürk, “Benim ve Roz’un Sonbaharı” adlı filmiyle tanındı. Öztürk’ün yönetmen koltuğuna oturduğu “Bana Git de”nin başrollerini Altın Portakal ödüllü “Pazar: Bir Ticaret Masalı”nın başrolünde parlayan Tayanç Ayaydın ile ünlü şarkıcı Atiye paylaşıyor.

Beginner

53. Uluslararası Antalya Film Festivali: Rengarenk bir ulusal seçki “Rengahenk”

Güven Kıraç’ın emekli olmuş ama geçimini sağlamak için çalışmaya devam eden, tekdüze bir hayat süren taksi şoförünü canlandırdığı “Beginner” yalnızlık ve dostluk üzerine bir film. Yıllar önce dul kalmış olan Faruk’un taksi durağındaki arkadaşları ve şen şakrak komşusu dışındaki tek yakını, İngiltere’deki torunudur. Onun velayetini alabilmek için umutsuzca İngilizce öğrenmeye çabalar… Adını bu çabadan alan filmin yönetmeni Burçak Üzen. Filmin kadrosunda ise deneyimli oyuncular Birsen Dürülü, Ali Uyandıran ve Bülent Çolak yer alıyor.

Defne’nin Bir Mevsimi

“Defne’nin Bir Mevsimi” Antakya’nın coğrafi konumunu, Türkiye-Suriye sınırında bulunması dolayısıyla çalkantılı tarihini ve kozmopolit kültürünü; 12 Eylül darbesi öncesinde geçen ve dönemin siyasi yapısını anlatan olayların fonunda beyazperdeye taşıyor. Bir grup gencin idealleri, hayalleri, aralarındaki gönül ilişkileri ve aile bağlarından oluşan öyküye adını veren Defne; hem Hande Subaşı’nın canlandırdığı genç kadın hem de kentin simgesi olan defne ağacı… Mehmet Öztürk’ün yönettiği filmde Subaşı’nın yanı sıra Gökhan Alkan, Mert Öcal, Macit Sonkan ve Murat Karasu rol alıyor.

Enkaz

53. Uluslararası Antalya Film Festivali: Rengarenk bir seçki “Rengahenk”

Depremde betonların altında kalan Nisa enkazdan kendi çabasıyla kurtulmaya çabalar. Tek başına doğaya adapte olmaya çalışan Barış ise her gün kameraya bakarak yaptıklarını video günlüklerine anlatır. Enkaz altında kalan da, enkaz altından çıkan da telafisi giderilemeyecek hasarlara uğramıştır. Yazıp yönettiği ilk uzun metrajı “Uvertür” le, 50. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde yarışan Alpgiray M. Uğurlu’nun yeni filminde, Akasya Asıl Türkmen ve Berke Üzrek rol alıyor.

Koca Dünya

53. Uluslararası Antalya Film Festivali: Rengarenk bir ulusal seçki “Rengahenk”

Her filminde ‘insan’ı bir kez daha masaya yatıran, ‘kosmos’daki yerini sorgulayan, Türk sinemasının usta yönetmeni, Altın Portakal sahibi Reha Erdem, yeni filmi “Koca Dünya” ile 53. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde… Dünya prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali Ufuklar bölümünden Jüri Özel Ödülü ile dönen Erdem, bu kez yetimhanede büyüyen Ali ve Zuhal’in gerçek dünyanın şiddetinden kaçarak sığındıkları ormandaki hayatlarına ve hayallerine odaklanıyor. “Koca Dünya”, 23. Adana Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Görüntü Yönetmeni / Florent Herry, Film-Yön En İyi Yönetmen ve Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu / Ecem Uzun ödüllerini kazandı.

Kıyıdakiler

İnsan Hakları Kurullarının Desteklenmesi ve Kadın Hakları Projesi – İNKAP koordinasyonunda, AB desteğiyle gerçekleştirilen bir omnibus film “Kıyıdakiler”. Türkiye sinemasının beş başarılı yönetmeni Erdem Tepegöz, Barış Pirhasan, Alphan Eşeli, Melisa Önel ve Ramin Matin’i bir araya getiriyor. Proje, öykülerini Ceyda Aşar’ın senaryolaştırdığı, insan hakları konulu beş kısa kurmaca film, aracılığıyla mülteciler, savaş, engelliler, şiddet ve kadın hakları temalarını işliyor.

Mezarcı

Almanya’da cenaze levazımatçısı olarak başarı kazanan Ejder, babasının ölümü üzerine memleketi Dalyan’a döner. Kendisine miras kalan zeytinliği lüks bir mezarlık olarak kullanma fırsatını değerlendirmeye karar verir. Köy mezarlığına alternatif ebedi bir istirahat yeri yaratma fikri umulmadık biçimde ilgi görür ama para hırsı Ejder’in hemşerileriyle ve aşık olduğu yoga hocasıyla ilişkilerini zedeleyecektir. Trajikomik bir kapitalizm eleştirisi yapan “Mezarcı” Talip Karamahmutoğlu’nun dördüncü uzun metrajlı filmi. Filmde Emre Altuğ, Nilay Erdönmez, Turan Özdemir, Mustafa Uzunyılmaz, Hikmet Karagöz ve Orhan Aydın’ı izleyeceğiz.

Müthiş Bir Film

Hayallerini gerçekleştirmeye çalışan iki çocukluk arkadaşı; Ali Kemal ve Vahi’nin amacı bir Yeşilçam filmi yapabilmektir. Yeşilçam’ın en hareketli ve gözde olduğu dönemde işe gönül veren kafadarlar, işlerinin kolay olacağını düşünse de sektörü yakından tanıdıkça çok daha karmaşık ve büyük bir sistemin işlemekte olduğunun farkına varır. Yönetmen koltuğunda başarılı reklam yönetmeni Emir Khalilzadeh’in oturduğu filmin kadrosunda Gürgen Öz, Murat Eken, Cemal Hünal, Rıza Akın, Hikmet Karagöz ve Füsun Demirel yer alıyor.

Tarla

İşleri ters giden tekstilci Tarık, evine ve iş yerine gelen hacizden, ailesini dağılmaktan kurtarabilmek için ebeveynlerine ait olan tarlayı satmak ister. Otomobiline atlayıp uzun süredir görmediği ailesinin köyüne gider. Anne ve babası; kasabada düzgün bir iş bulamayan kardeşini de yanına alıp meslek edinmesini sağlayarak bu erken miras dağılımının adaletsizliğini gidermesi şartıyla razı olur. İki kardeş çıktıkları yolculukta ilk kez birbirlerini yetişkin birer birey olarak tanıyacaktır. Ödüllü yönetmen Cemil Ağacıkoğlu’nun üçüncü filmi 23. Adana Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü aldı. Ilgaz Kocatürk’e Umut Veren Erkek Oyuncu ödülü kazandırdı. Serkan Ercan, Kenan Bal, Hale Akınlı ve İlyas Özçakır filmin diğer oyuncuları…

Yağmurlarda Yıkansam


Annesi, babası tarafından öldürülen Gamze’nin hikâyesi, alışılageldiği gibi cinayetle biten bir hayatı değil cinayetle başlayan yeni bir hayatı anlatıyor. Orta yaşlarındaki Hale, sevgilisi Engin’in yaptığı sürpriz evlenme teklifiyle, sıkı sıkıya kapattığı geçmişinin kapılarını aralamaya başlar. Hale’nin sadece Engin’e değil her şeye karşı bir sevme problemi vardır. Hayat onu, ruhsuz ve soğuk bir kadın haline getirmiştir. Ne yağmurlar ne Engin silebilir geçmişi. Hale geçmişini, çocukluğu Gamze ile yüzleşerek atlatacaktır. Gülten Taranç’ın ilk uzun metrajı, Balkan Film Food Festival’den En İyi Film; Barcelona Uluslararası Film Festivali’nden de Altın Aslan ödülüyle döndü. Filmde Yeliz Tozan, Derin İnce, Murat Ergür, Engin Benli ve Müge Ulusoy rol alıyor.

53. Uluslararası Antalya Film Festivali: Ulusal Belgesel ve Kısa Film seçkisi


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.