Balkanmanya’da bu hafta: Köpekler, Yeminli Bakire ve Sieranevada

Balkan sinemasından en yeni örnekleri Balkanmanya’da bir araya geliyor. Bu haftaki programda öne çıkan filmler: Köpekler, Yeminli Bakire ve Sieranevada.

Balkanmanya da bu hafta: Köpekler, Yeminli Bakire ve Sieranevada

Romen yönetmen Bogdan Mirica’nın imzasını taşıyan ve Cannes’da FIPRESCI ödülünü alan ilk uzun metrajlı filmi olan Köpekler, 28 Ekim saat 17.00 ve 30 Ekim’de saat 15.00’de İstanbul Modern Sinema’da izlenebilir.

Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan, diyaloglardan çok görsel anlatıma ağırlık veren, belgeseli andıran kamera hareketleri ve açılarıyla izleyiciyi içine alan Yeminli Bakire, 28 Ekim saat 15.00 ve 29 Ekim saat 17.00’de İstanbul Modern Sinema’da gösterilecek.


Bay Lazarescu’nun Ölümü adlı filmiyle tanınan yönetmen Cristi Puiu’nun Romanya’nın Oscar adayı olarak seçilen filmi Sieranevada ise 27 Ekim saat 19.00 ve 30 Ekim saat 17.00’de İstanbul Modern Sinema’da sinemaseverlerle Balkanmanya haftasında buluşacak.

Köpekler (Caini), 2016

Romanya, Fransa, Bulgaristan | DCP, Renkli, 104′ | Romence

Yönetmen: Bogdan Mirica

Oyuncular: Dragos Bucur, Gheorghe Visu, Vlad Ivanov, Emilian Oprea

Bükreşli genç bir adam olan Roman, Ukrayna sınırında dedesinden miras kalan uçsuz bucaksız ve bir o kadar da ıssız arazileri satıp kurtulmaya kararlıdır. Ancak yerel bir polis olan yaşlı Hogas, zamanında oraların kaçakçılık kralı olan dedesinin ve yetiştirdiği adamların bu işin peşini kolay kolay bırakmayacakları konusunda Roman’ı uyarır. Ancak genç adam pes etmez ve adamlarla arasında vahşi bir mücadele başlar. Bogdan Mirica’nın western’i andıran bu ilk uzun metrajlı kara filmi bu yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI ödülünü aldı.

Yeminli Bakire  (Vergine Giurata), 2015

balkanmanyada bu hafta yeminli bakire

Arnavutluk, İtalya, İsviçre, Kosova | DCP, Renkli, 84′ | Arnavutça

Yönetmen: Laura Bispuri


Oyuncular: Alba Rohrwacher, Emily Ferratello, Lars Eidinger

Yönetmen Laura Bispuri bu ilk uzun metrajlı filminde toplumsal cinsiyet rolleri meselesine Arnavutluk’un yeminli bakirelik geleneği üzerinden yaklaşıyor. Arnavutluk’un küçük bir dağ köyünde yaşayan Hana, parçası olduğu topluluğun kadınlara dayattığı ikinci sınıf rolü kabullenmeyerek yeminli bakire olarak yaşamaya karar verir. Bundan böyle, adı Mark olacaktır ve ömür boyu bakire kalmak şartıyla içki içmeye, silah kullanmaya, avlanmaya, kısacası bir erkek gibi yaşamaya hak kazanacaktır. Yıllarca bu şekilde yaşayan Mark daha fazla dayanamayarak İtalya’daki kızkardeşinin yanına gittiğinde, hem modern dünyaya ayak uydurma hem de yeniden Hana olma mücadelesi başlar. Diyaloglardan çok görsel anlatıma ağırlık veren, belgeseli andıran kamera hareketleri ve açılarıyla izleyiciyi içine alan bu etkileyici yapım dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapmıştı.

Sieranevada, 2016

Romanya | DCP, Renkli, 173’| Romence

Yönetmen: Cristi Puiu

Oyuncular: Branescu Mimi, Dana Dogaru, Marian Ralea, Marin Grigore

Bay Lazarescu’nun Ölümü adlı filmiyle tanıdığımız yönetmen Cristi Puiu bu kez de Romanya’nın Oscar adayı olarak seçilen filmi Sieranevada ile karşımızda. Yakın zamanda kaybettiği babasını anmak üzere toplanmış geniş ailesiyle birlikte uzun ve garip bir gün geçiren Lary, geçmişi ve korkularıyla yüzleşmek zorunda kalır. Filmin neredeyse tek mekânı olarak kullanılan evde birbirleriyle vakit geçirmeye alışkın olmayan akrabalar arasında yer yer gergin anlar, yer yer kaynaşmalar olurken, filmin başarılı sinematografisi sayesinde izleyici de adeta evin içinde yerini alıyor. Yiyeceklerin doldurduğu masaya çeşitli aksaklıklar yüzünden bir türlü dokunamayan misafirlerin, aç oldukları halde şarap içmeleri ise felakete davetiye çıkarıyor.

Tarık Akan: Sinemanın ve solun büyük kaybı

53. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali: ‘Mavi Bisiklet’e 3 ödül


Roberto Duran’ın gerçek yaşam öyküsü Demir Yumruk (Hands of Stone)


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.