Contemporary İstanbul: Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı

Türkiye’nin ve bölgenin çağdaş sanat eserlerinin en iyi örneklerini sanatseverlerle buluşturan Contemporary Istanbul, 3 – 6 Kasım tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Akbank’ın desteğiyle gerçekleşecek. 19 ülkeden 66 galeri ve 450 sanatçının katılacağı Contemporary Istanbul yeni bölümleriyle sanatseverlerin karşısına çıkmak için geri sayıma başladı.

Contemporary İstanbul: Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı

Bölgenin önde gelen çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, 11. yılında da Akbank’ın desteğiyle kapılarını açmaya hazırlanıyor.

Özgür ve özgün fikirlerin her alandaki gelişime ilham vereceğine inanan Akbank, Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’a 2007 yılından bu yana desteğini sürdürüyor. Sürdürülebilir kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine önemli katkı sağlayarak,  ekonomik büyümeyi desteklemenin yanı sıra toplumun kültür ve sanat alanında da gelişimini öncelikli sorumluluğu olarak görüyor.


Türkiye’de ve yurt dışında gayrimenkul ve turizm sektöründe faaliyet gösteren Ferko, 25 yıldır modern tasarım ile lüksün hayat tarzına dönüştüğü yaşam alanları inşa ediyor.

Deneyimli tasarım ve mühendislik ekibinden aldığı güçle gayrimenkul sektörüne değer katarak, Contemporary İstanbul’u ortak sponsor olarak desteklemeye devam ediyor.

Contemporary Istanbul’un en dikkat çeken bölümlerini bu yıl ilk defa sanatseverlerle buluşacak olan Collectors’ Stories ve CI Designoluşturuyor. Fuarda bu yıl yeni bölümlerin yanı sıra yeni projeler de dikkat çekiyor.

Collectors’ Stories Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sergileyecek 

uluslararasi cagdas sanat fuari

Contemporary Istanbul bu yıl için bir ilke imza atarak, Collectors’ Stories bölümünde Türkiye’nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 120 eseri sanatseverlerle buluşturacak. Türkiye’nin önde gelen koleksiyonerlerinin kendi koleksiyonlarından seçeceği eserler CI Artistik Danışmanı Marc-Olivier Wahler’in küratörlüğünde sergilenecek.

Koleksiyonerlerin kişisel estetik anlayışlarını sunmalarına olanak sağlayacak sergi, Türkiye’de sanat koleksiyonerliğinin geçirdiği dönemsel değişimleri ve bugününü tartışmaya açacak. Bu bağlamda hazırlanacak olan Collectors’ Stories kitabı ise CI Publications’ın ilk yayını olacak ve sergilenen eserlerin tüm dünyaya açılmasını sağlayacak. 

Collectors’ Stories katılımcıları: 

Sergide yer alan koleksiyoner ve koleksiyonlar arasında Leyla Alaton, Ahmet Aral, Ali Dinçkök, Mehmet Armağan, Mine & Cem Bahadır, Mehmet Ali Bakanay, Berrak & Nezih Barut, Rezzan Benardete, Hanzade & Osman Boyner, Dr. Şükrü Bozluolçay Koleksiyonu, Banu Vargı Tümay – Büyük Efes Sanat Koleksiyonu, Ahu Büyükkuşoğlu Serter – Büyükkuşoğlu Aile Koleksiyonu, Haro Cümbüşyan, Banu & Hakan Çarmıklı, Demet & Cengiz Çetindoğan, Suzan Sabancı Dinçer, Ayşe & Saruhan Doğan, Gülin & Emre Dökmeci, Elif Dürüst, Oya & Bülent Eczacıbaşı, Tansa Mermerci Ekşioğlu, Sevda & Can Elgiz, Nesrin Esirtgen, Özlem & Naim Gençoğlu, Zeynep & Fırat Gönenç, Emine & Selim Gülçelik, Cem Hakko, Can Has, Emin Hitay, Hüma Kabakçı, Ayşegül & Doğan Karadeniz, Hatice & Ferit Meriçten, Ari Meşulam, Naim Nimet, Fazlı Özcan, Önder Öztarhan, Murat Özyeğin, Ayşegül & Ömer Özyürek, Leyla Pekin, Arzu & Ömer Sabancı, Sevil Sabancı, Vuslat Sabancı, Melis & Hakan Salargil, Ali Selçuk, Erol Tabanca, Türkan & Ziya Tacir, Lucette & Mustafa Taviloğlu, Agah Uğur, Ayşe Umur, Freda & İzak Uziyel, Murat Ülker, Şebnem & Mahmut Ünlü, Erdinç Varlıbaş, Ergin Varlıbaş, Selim Varol, Tony Ventura, Şirin & Neşet Yalçın, Arzuhan & Mehmet Ali Yalçındağ, Zafer Yıldırım ve Cem Yılmaz yer alıyor.

uluslararasi sanat

Contemporary Istanbul’un bu yılki programının yenilikleri

Contemporary Istanbul’un bu yılki programının yeniliklerinden CI Design, 22 Ekim – 4 Aralık tarihleri arasında düzenlenen 3. Istanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı olarak fuarda yerini alacak ve bienalin yarattığı sinerji etrafında yoğunlaşacak.

CI Design sponsoru Arçelik tarafından düzenlenen Cycles başlıklı geri dönüşüm temalı sergi kapsamında ECNP Galeri (Ela Cindoruk, Nazan Pak), Seçkin Pirim ve Sema Topaloğlu Arçelik fabrikalarından toplanan geri dönüşüm malzemeleri ile eser üreterek fuar alanında sergileyecekler.

Ekolojik geri kazanım pratiklerine ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen proje sanatçıların atık malzemelerden fonksiyonel sanat objeleri yaratmasını temel alıyor.


Kalküta merkezli Basu Foundation for the Arts (BFA) tarafından düzenlenen misafir sanatçı programının eski katılımcılarından Thomas Henriot, Miguel Angel Garcia ve Yusuf Sevinçli gibi sanatçıların eserleri de bu yıl Contemporary Istanbul’da sergilenecek.

BFA tarafından belirlenen ve fuarda eserleri sergilenen bir Türk sanatçı bir ay süreyle misafir sanatçı programına katılma hakkı elde edecek. Sanatçının eserleri Kalküta’da BFA Gallery’den başlayan bir gezici sergide yer alacak.

Mimar Fahrettin Aykut’un Contemporary Istanbul için özel olarak hazırlayacağı iç mekan tasarımlarının yanı sıra sanatçılar Ardan Özmenoğlu ve Volkan Aslan’ın hazırladığı enstalasyonlar da izleyiciyi karşılıyor olacak.

Ayrıca bu yıl Türkiye’nin ilk melek yatırım organizasyonlarından GBA (Galata Business Angels), teknolojiyi kullanarak kurulan sanat girişimlerine fuarda kendilerini tanıtabilecekleri bir platform sağlayarak destek olacak.

Galata Business Angels, sanat ile dijitali birleştiren İyisahne, Decol, Iconic, Art50, KültürLimited, SanatAtak, Sanatonline, Dark Town Pictures ve Limart Online gibi girişimlere ev sahipliği yapacak bir sergileme gerçekleştirecek. 

Solo Shows kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar, Cep Gallery’den Ahmet Sarı, Galeria Senda’dan Ahmet Ertuğ ve Kasia Michalski Gallery’den Agnieszka Brzezanska’nın yer aldığı sanatçıların kişisel projelerini sanatseverlerle buluşturacak. 

Plugin’in 2016 teması ise “networked spaces” olacak. Plugin fuarda yeni ve daha katılımcı bir düzenlemeyle gerçekleştirilecek. 

CI Dialogues’ta 3 gün boyunca 50’den fazla isim çağdaş sanatı tartışacak 

Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen CI Dialogues, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getirecek.

Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleşecek.

Programda öne çıkanlardan ‘’Sanat Fuarlarının Gücü” panelinde bölgenin önde gelen 3 fuarı; Art Dubai, Art Safari (Bucharest) ve Contemporary Istanbul yöneticileri İstanbul’da ilk kez bir araya gelerek dünyadaki bölgesel fuarların geleceğini tartışacaklar.


CI Dialogues buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın özel bölümleri olan CI Design ve Plugin’i de kapsayacak.

Akbank Sanat: Sanat Rastlantısı/Rastlantının Sanatı sergisi ile açıldı

Türkiye’de Sanat Üzerine: Maria Dimitrova

Sanat Bu Olmalı Diyesim Geliyor: Hossein Edalatkhah


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.