Dolar/TL rekor tazeledi: 3.12 – Dolar neden yükseliyor?

Dolar/TL, resmi tatil nedeniyle yarım gün açık olan piyasalarda bu sabah 3.1265’e kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

Dolar/TL, resmi tatil nedeniyle yarım gün açık olan piyasalarda bu sabah 3.1265'e kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

ABD faiz kararının giderek yaklaştığı beklentisi gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altında tutarken; bankacılar Suriye’deki gelişmeler ve Türkiye’nin bir başkanlık referandumuna gitme ihtimalinin de TL’nin diğer para birimlerine göre daha kötü performans göstermesinde etkili olduğuna işaret ediyor.

Dolar, 18 Temmuz’da 3.1060’ı geçtiğimiz hafta ise 3.11 seviyesini görmüştü. Dolardaki artışın gerisinde, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artış beklentileri ile Irak ve Suriye’de savaşın ivme kazanmasına bağlı artan jeopolitik risklerin artmasının yer aldığı belirtiliyor. Borsa İstanbul ise güne düşüşle başladı.


Tarihi zirvenin ardından sınırlı gerileyen dolar/TL saat 09: 22 itibarıyla 3.1136/3.1145 seviyesinde işlem gördü. Daha sonra hafif gerileyen dolar 11:12’de 3.1265 seviyesine yükseldi.

Dolar/TL, resmi tatil nedeniyle yarım gün açık olan piyasalarda bu sabah 3.1265'e kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü.

Doları tırmandıran unsurlar

ABD ekonomisine ilişkin verilerin, Fed’in faiz artırmak için belirlediği kriterlere yakın çıkması, uluslararası piyasalarda yıl sonundan önce yeni bir faiz artırımı gelebileceği yolunda yorumlanıyor.

Brexit Referandumu: Brexit FED'in faiz artışını engeller mi?
Janet Yellen

Diğer yandan, koalisyon güçlerinin Irak ve Suriye’deki harekatı ve Türkiye’nin Musul operasyonuna katılma yönündeki baskıları, piyasalar açısından bölgedeki jeopolitik riskleri artırıyor.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend’in, dün Suriye’deki Rakka operasyonda YPG’nin de rol alacağını açıklamasının hemen ardından dolar 3.1056 liraya kadar yükseldi.

Başkanlık sistemi tartışmalarının döviz piyasalarında yarattığı tedirginliğin etkisiyle geçen hafta 3.1140 liralık tarihi zirveye tırmanan dolar, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.

Euro da, 3.4000 seviyesinde işlem görüyor.

Borsa güne düşüşle başladı

Borsa İstanbul‘da BIST100 endeksi, yüzde 0,54 düşüşle 78.312,91 puandan işlem görüyor.

Açılışta, BIST100 endeksi 146,11 puan azalırken, bankacılık endeksi yüzde 0,26, holding endeksi yüzde 0,25 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,42 ile bilişim, en çok gerileyen ise yüzde 4,36 ile turizm oldu.

Dün, uluslararası piyasalara paralel olarak yükseliş eğilimini sürdüren dolar kuru ve faizler Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyir izlenmesine neden oldu. Dün 78.641,16 puana kadar gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,83 azalışla 78.739,17 puandan tamamladı

Bugün öğlene kadar açık olacak pay piyasalarında dalgalı bir seyir izlenebileceğini ifade eden analistler, BIST 100 endeksinin 78.500 ve 78.000 seviyelerinin destek, 80.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu dile getiriyor.

28 Ekim 2016 gündemi

MİLLİYET

• Yatırımcılara seslenen Başbakan Yıldırım, 2017’de yedi temel sektörde ayrıcalıklı teşvik uygulamalarının yürürlüğe gireceğini söyledi.

• Ankara Ticaret Odası’nda deprem yaşandı. 11 yönetim kurulu üyesinden ATO Başkanı Salih Bezci ile birlikte dokuzu istifa etti. Başkanlık için Osman Gökçek aday oldu.

• Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya koridorun üst bandında art arda yapılan faiz indirimi sonrasında tek faizden fonlama yapma noktasına oldukça yaklaştıklarını söyledi.

• DEAŞ’ın (IŞİD) Musul yakınlarındaki kükürt fabrikasını yakmasıyla oluşan zehirli gazların Türkiye’ye yöneldiği iddialarıyla ilgili konuşan Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, acil bir tehlike olmadığını söyledi.

• Küresel Cinsiyet Uçurumu raporunda 144 ülke arasında 130’uncu olan Türkiye, kadın- erkek eşitsizliğini bir kez daha gözler önüne serdi.

HÜRRİYET

• Önceki gece kendisini arayan ABD Başkanı Obama’ya, “PYD’ye ihtiyaç yok. Gelin Rakka’ya beraber gidip DEAŞ’ı atalım” mesajı veren Erdoğan, Suriye’de dört kritik noktayı işaretledi.

• Başbakan Yıldırım, yabancı yatırımcılara seslenerek, “Türkiye’de yatırım yapan hiç kimseye yabancı gözüyle bakmayız. Siz yatırım yapıp istihdam sağlayın biz ihtiyacınız olan destekleri vereceğiz” dedi.

• TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, “Kredi talebinde zayıflama var. Eğer böyle devam ederse, Türk bankacılık sisteminin gelecekle ilgili kârlılıkta ciddi problemleri olabilir” dedi.

• Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Washington’da önceki güm görüştüğü ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch’e, halen ABD’de tutuklu bulunan Reza Zarrab konusunu açarak, bu davanın “Hukuki değil siyasi” olduğunu söyledi.

• AB Komisyonu Bölgesel Politikadan Sorumlu Üyesi Corina Cretu, AB Komisyonu’nun Kasım’da ülke raporlarını açıklayacağını belirterek, “Şu ana kadar bunun adı İlerleme Raporu’ydu ancak Türkiye’nin durumunda İlerleme Raporu olarak adlandırılamayacağı çok açık” diye konuştu.


SABAH

• 135. Filo’da görevli bir pilotun savcılığa verdiği ifade, TSK’ya sızan FETÖ’cü pilotların Batman’da sivil katliam planı yaptığını ortaya çıkardı.

• Ak Parti’nin planladığı takvime göre MHP’ye önce tam başkanlık modeli önerilecek. Bunda uzlaşma sağlanmaması halinde yarı başkanlık, bunda da uzlaşma olmaması halinde partili cumhurbaşkanlığı modeli ile ilgili öneriler sunulacak.

• Lübnanlı Hariri ailesinin Türk Telekom’daki TTKOM.IS hisselerinin satışı için üç şirketle temasta olduğu belirtildi.

• İstanbul trafiği yer altına iniyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 145 kilometre yeni tünel inşa etmek için kolları sıvadı.

HABERTÜRK

• Suriye’de rejim uçakları öğrencilere ölüm kustu: 35 ölü. BM “Bu savaş suçu” dedi. Şam suskun. Rusya: “Biz yapmadık” ABD: “İkisinden biri yaptı.”

• Başbakan Yıldırım yabancı yatırımcılara, “Açık açık konuşun, siyaset yapmayın, söylersek şikayet anlamına gelir işlerimiz zora girer diye korkmayın” dedi.

• Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Enflasyonda yüzde 6.5 hedef, para politikası duruşu açısından gerçekleştirilebilir bir hedeftir” diye konuştu.

• CHP, Ak Parti’nin Meclis’e getirmeyi planladığı başkanlık teklifiyle ilgili politikayı belirliyor. Zorunlu olmadıkça “başkanlık rejimi ve sistemi” denmeyecek; “tek adam rejimi” ve “diktatörlük” vurguları sıkça yinelenecek.

• Suriye’de savaşın mağduru olan çocuklara destek olmak için bölgeye giden SOS adlı ulusal yardım kuruluşu koordinatörü Katharina Ebel: “Halep’in çocukları 12 yaşında intiharı seçiyor.”

DÜNYA

Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini revize etti, dolar yeniden 3.10 barajını aştı.

• Deutsche Bank sürpriz kâr açıkladı. Zarar beklentilerine karşın 278 milyon kâr açıklayan banka, uzun süren sıkıntılı dönemin ardından rahat bir nefes aldı.

• Ekonomik güven endeksi, Ekim’de geçen aya göre yüzde 8.3 azalarak 80.56 değerine geriledi.

• AB, Suriyelilere oturum izninde “sınıfta kaldı” 2015 yılında sağlanan toplam 2.6 milyon oturum izninin ancak 104,000’i Suriyelilere verildi.

• İngiltere ekonomisi üçüncü çeyrekte Brexit’e rağmen yüzde 0.5 ile beklentilerin üstünde büyüdü.

CUMHURİYET

• Avrupa Parlamentosu’nda “Türkiye’de Gazetecilerin Durumu” karar tasarısı kabul edildi. “Suç işlediklerine dair somut delil olmayan” gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

• AKP milletvekili Cemil Çiçek, başkanlık sisteminin katı disiplinli partilerle diktatörlüğe yönelebileceğini vurguladı.

• Merkez Bankası, 2017 enflasyon tahminin yüzde 6.5’e yükseltti. Ekonomistlere göre ise bu tahmin iyimser. Enflasyon 2016 yılında da yüzde 7.5’i aşacak.

• Ipsos’un araştırmasına göre dünyanın en çok endişelendiği konu yüzde 38 ile işsizlik. Türkiye’de ise terörizm endişesi yüzde 76 ile ilk sırada yer alıyor. Onu yoksulluk izliyor.

• Rusya, Suriye rejimi ve Kürt partilerini bir araya getirdi. Kürtler federasyon istedi. (Derleyen Mehmet Dinar; Redaksiyon Birsen Altaylı)

TCMB enflasyon raporu piyasaları nasıl etkiledi?


‘Dolar/TL’ 3.50’nin üzerini görebilir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.