2 bin TL işsizlik maaşı geliyor: Şartlar kolaylaştırılacak

Hükümet işsiz kalanlara 15 ay süreyle 2 bin liraya varan maaş ödenmesi üzerinde çalışıyor; işsizlik maaşı alabilmenin şartları da azaltılacak.

2 bin TL işsizlik maaşı geliyor: Şartlar kolaylaştırılacak

Hükumet, işçilere işsiz kaldıklarında ödenen maaşın artırılması, süresinin uzatılması ve işsizlik maaşından faydalanmanın kolaylaştırılması için düğmeye bastı.

Mevcut sistemde, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler; son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış ve son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olmak şartıyla maaş alıyor.


Edinilen bilgiye göre; işten ayrılmadan önce son 120 gün olan eksiksiz prim ödeme süresinin 30 güne, son 3 yılda 600 gün prim ödeme şartının da 100 güne çekilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması üzerinde duruluyor.

İşsizlik maaşının süresinin uzatılması ve tutarının artırılması da gündemde. Mevcut sistemde işsizlik maaşı bağlanırken son 4 aylık dönemdeki ortalama brüt kazanca bakılıyor. Kazancın yüzde 40’ı kadar maaş ödeniyor. Maaş, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamıyor.

İşsizlik maaşı kademeli olarak artacak

Halen işsizlik maaşı damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 653, en yüksek ise bin 307 lira seviyesinde bulunuyor. İşsizlik maaşında üst sınırın kademeli olarak artırılması formülü üzerinde duruluyor.

Uzmanlar, işsizlik maaşının üst sınırının öncelikli olarak bin 500 liraya, sonrasında ise 2 bin liraya kadar çıkarılabileceğini belirtiliyor.

Ayrıca halen işsiz kalanlara 10 aya kadar süreyle maaş ödenirken, 15 aya kadar çıkarılması üzerinde duruluyor.

Bağ-Kur’lu için de fon geliyor

İşçiler işsiz kaldığında devreye giren ‘işsizlik fonu’nun esnaf için de oluşturulması amacıyla çalışma yapılıyor. Sistemin detayları henüz netleşmedi ancak fon kurulduğunda esnaf her ay işsizlik sigortası primi ödeyecek. İşsiz kaldığında da fondan para alabilecek. Fona devlet katkısı da sağlanması üzerinde duruluyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, esnaf için işsizlik fonu oluşturulmasına yönelik bir çalışmanın bulunduğunu belirterek, “Bunun bir ayağı esnaf, bir ayağı devlet. Devlet katkı vermeye hazır” demişti.


Mevcut yönetmelikte işsizlik maaşı nasıl alınır?

Sigortalı çalışırken işsiz kalanların haklarını bilmelerinde kendi menfaatlerine. Bunlardan biri de işsizlik maaşı. İşini her kaybeden bu maaşı maalesef alamıyor. Peki işsizlik maaşı almak için hangi şartları yerine getirmiş olmak gerekiyor?

Bugün işsizlik maaşı için aranan şartlar neler?

İşsizlik maaşı alabilmek için aranan en önemli şartlar arasında prim gün sayısı ve sigortalının maaş almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması yer alıyor. 10 ay boyunca sürüyor Kendi istek ve arzusu dışında işsiz kalmış olanların son üç yıl içerisinde en az ‘600 prim gün sayısı’ bulunmalı.

İşten ayrıldığı tarihten önceki ‘son 120 günü sigortalı çalışmış’ olarak geçirmek de diğer bir şart. Başvuru süresi de önemli. İşten ayrılanların 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması gerekiyor. Bugün itibarıyla gerekli şartları taşıyanlara ödenecek aylık işsizlik parası en az 653 TL, en yüksek ise 1307 TL. Hükumet, 6 Ekim 2016 tarihinde 15 ay süreyle 2 bin TL işsizlik maaşı üstünde çalıştığını duyurdu.

Annelere aylık 823 TL maaş: Yeni torba yasa yürürlükte

Hükümet 45 yaş altındaki herkesin maaşından 600 TL kesecek

BAĞ-KUR prim indirimi bugün başladı

Üniversite mezunlarının maaş beklentisi 2000 TL’yi geçmiyor


İndirim mühendisliği: Öğrenci 400 TL kredi ile nasıl geçinir?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.