Kürtaj yasal, yapacak devlet hastanesi yok gibi!

Kürtaj ile ilgili çarpıcı araştırma sonuçları… Türkiye’de hizmet veren devlet hastanelerinin 431’inde kadın doğum birimi bulunuyor. Ancak bunlardan çok azı kürtaj yapıyor.

Kürtaj yasal olmasına rağmen yapacak devlet hastanesi çok az!

Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi, Türkiye’deki devlet hastanelerinde ‘kürtaj hizmetleri’ ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi.

Türkiye’de hizmet veren devlet hastanelerinin 431’inde kadın doğum birimi bulunuyor. 431 hastanenin tümüne, “Hastanenizde kürtaj hizmeti veriliyor mu?” sorusunu yönelten Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi, hastanelerin yüzde 11,8’inden, kadın doğum bölümleri bulunmasına rağmen “Hayır” yanıtını aldı.


İletişime geçilen 431 hastaneden sadece yüzde 7,8’lik bir oranda kürtajın isteğe bağlı yapıldığını, yüzde 78’i ise yalnızca tıbbi zorunluluk gerektiren durumlarda gebelik sonlandırma operasyonu gerçekleştirdiğini belirtti. Konu ile ilgili bilgi vermek istemeyen hastane oranı ise yüzde 1,4.

Türkiye’de devlet hastanelerinde ‘kürtaj hizmeti’

türkiye devlet hastaneleri kürtaj
Araştırma: Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi

Batı Marmara ve Doğu Karadeniz’de ‘kürtaj hizmeti’ veren devlet hastanesi yok

Batı Marmara ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, doğurganlık çağında olan yaklaşık 1 buçuk milyon kadın bulunuyor. Buna rağmen bu bölgelerde isteğe bağlı olarak ‘kürtaj hizmeti’ veren devlet hastanesi bulunmuyor.

türkiye bölgelere göre kürtaj devlet hastaneleri

Kadın doğum bölümleri bulunan 58 eğitim ve araştırma hastanesinden yüzde 17,3’ü ‘isteğe bağlı kürtaj’ hizmeti verirken; yüzde 71,1’i tıbbi zorunluluklarda bu hizmeti veriyor. Yine eğitim ve araştırma hastanelerinden yüzde 11,4’ü kadın doğum bölümleri bulunmasına rağmen kürtaj hizmeti vermiyor.

istanbul devlet hastaneleri kürtaj

ankara devlet hastaneleri kürtaj

izmir devlet hastaneleri kürtaj

bursa devlet hastaneleri kürtaj

adana devlet hastaneleri kürtaj

Araştırma sonuçları

Kadın doğum bölümleri bulunan 431 devlet hastanesinden % 7,8’i ‘isteğe bağlı kürtaj’ hizmeti verirken % 78’i tıbbi zorunluluklarda bu hizmeti vermektedir. Devlet hastanelerinden % 11,8’i kadın doğum bölümleri bulunmasına rağmen kürtaj hizmeti vermediklerini belirtmiştir. İletişime geçilen 431 hastanelerden %1,4’ü ise konu ile ilgili bilgi vermemiştir.

Kadın doğum bölümleri bulunan 58 eğitim ve araştırma hastanesinden % 17,3’ü isteğe bağlı kürtaj hizmeti verirken % 71,1’i tıbbi zorunluluklarda bu hizmeti vermektedir. Eğitim ve araştırma hastanelerinden %11,4’ü kadın doğum bölümleri bulunmasına rağment kürtaj hizmeti vermediklerini belirtmiştir.


Batı Marmara ve Doğu Karadeniz bölgesinde 1,462,4442 doğurganlık çağında kadın bulunmasına rağmen, bu bölgelerde isteğe bağlı olarak kürtaj servisi veren devlet hastanesi bulunmamaktadır.

• 81 ilden 53’ünde isteğe bağlı olarak ‘kürtaj hizmeti’ veren devlet hastanesi bulunmamaktadır:

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İçel (Mersin), Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Uşak,Van, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Kırıkkale, Batman, Yalova, Kilis, Osmaniye.

Adıyaman
Adıyaman

 

yozgat devlet hastaneleri kürtaj
Yozgat

 

van devlet hastaneleri kürtaj
Van

 

şanlıurfa devlet hastaneleri kürtaj urfa
Şanlıurfa

 

tunceli dersim devlet hastaneleri kürtaj
Tunceli

 

trabzon devlet hastaneleri kürtaj
Trabzon

 

samsun devlet hastaneleri kürtaj
Samsun

 

rize devlet hastaneleri kürtaj
Rize

 

muğla devlet hastaneleri kürtaj
Muğla

 

kahramanmaraş maraş devlet hastaneleri kürtaj
Kahramanmaraş

 

konya devlet hastaneleri kürtaj
Konya

 

kocaeli izmit devlet hastaneleri kürtaj
Kocaeli

 

kilis devlet hastaneleri kürtaj
Kilis

 

kayseri devlet hastaneleri kürtaj
Kayseri

 

içel mersin devlet hastaneleri kürtaj
İçel (Mersin)

 

hatay devlet hastaneleri kürtaj
Hatay

 

gaziantep devlet hastaneleri kürtaj
Gaziantep

 

Eskişehir devlet hastaneleri kürtaj
Eskişehir

 

Erzurum
Erzurum

 

Edirne
Edirne

 

Diyarbakır
Diyarbakır

 

Çanakkale
Çanakkale

 

Batman
Batman

 

Bartın
Bartın

 

Balıkesir
Balıkesir

 

Ardahan
Ardahan

 

Antalya
Antalya

 

Ağrı
Ağrı

**

Araştırma: Yasal Ancak Ulaşılabilir Değil: Türkiye’deki Devlet Hastanelerinde Kürtaj Hizmetleri. (Ekim 2016) Araştırmacılar: Doç. Dr. Mary Lou O’Neil, Bahar Aldanmaz, Rosa Maria Quirant Quiles, Fatih Resul Kılınç. Kadir Has Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklendi.

‘Kürtaj Meselesi’ ve Norveç Örneği


Erdoğan: Anneliği reddeden kadın yarımdır


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.