Erdoğan: Anneliği reddeden kadın yarımdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadınlarla ilgili tepki çeken sözlerine bir yenisini ekledi. “Anneliği reddeden, evini çevirmekten imtina eden bir kadın iş hayatında ne kadar başarılı olursa olsun eksiktir, yarımdır” açıklamasında bulundu.

Erdoğan: Anneliği reddeden kadın yarımdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KADEM’in İstanbul’daki yeni hizmet binasının açılış törenindeki konuşmasında, iş hayatının anneliğe engel olmadığını belirterek, “Çalışıyorum diye annelikten imtina eden bir kadın aslında kadınlığını inkar ediyor demektir. Anneliği reddetmek insanın yarısından vazgeçmektir. Daha geniş tutuyorum. İnsanlıktan vazgeçmektir. Üretmek, hayatın her alanında var olmak, kesinlikle anneliğe engel değildir. İş hayatının anneliğin alternatifi haline getirilmesini kesinlikle kabul etmiyorum” dedi.

“Erkekle kadını birbirine rakip olarak gören…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) yeni hizmet binasının açılış törenine katıldı. Üsküdar’daki açılış töreninde hitap eden Erdoğan, kadının iş hayatındaki konumunun anneliğini geri plana atmaması gerektiğini savunarak, “Türkiye’de pek çok husus kadın haklarının savunulması konusunda da tartışmalar uzun süre çarpıtılarak veya çarpık bir anlayış etrafında dönüp durmuştur. Kadın haklarını savunmak adına adeta insana dair gerçekleri inkar eden ve kesinlikle bu topraklara, bu medeniyete ait olmayan bir bakış açışı yıllarca bu konuyu tek eline almıştır. Kadını yaratılış fıtratından, toplumsal ve biyolojik gerçekliğinden tecrit eden görüşler aslında onun hakkını savunmuyor. Tam tersine kadını özgünlüğünden uzaklaştırıyor, tecrit ediyor. İnsanlığın yarısını oluşturan kadın, anneliğiyle, evinin ve çocuklarının üzerindeki etkinliğiyle, estetiğiyle, sahip olduğu farklılıklarla kadındır. Bu gerçeği bir kenara bırakıp erkekle kadını birbirlerine hasım olarak, rakip olarak gören anlayışı kesinlikle reddediyoruz. Burada şu samimi görüşümü ifade etmeden geçemeyeceğim. Kadının iş hayatındaki konumu onun anneliğini asla geriye atmamalıdır” ifadelerini kullandı.


“Anneliği reddetmek, insanlıktan vazgeçmektir”

İş hayatının, anneliğin alternatifi haline getirilmesini kabul etmediğini vurgulayan Erdoğan, “Çalışıyorum, diye annelikten imtina eden bir kadın aslında kadınlığını inkar ediyor demektir. Bu benim samimi düşüncemdir. Anneliği reddeden, evini çekip çevirmekten vazgeçen bir kadın, iş dünyasında istediği kadar başarılı olsun özgünlüğünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Eksiktir, yarımdır. Anneliği reddetmek insanın yarısından vazgeçmektir. Daha geniş tutuyorum. İnsanlıktan vazgeçmektir. Anne olmazsa insanlık olur mu? Anne varsa insanlık var. Bunun için her fırsatta en az 3 çocuk tavsiyesi yapıyorum. Bunu ben yapmıyorum. Rabb’im emrediyor, Peygamberimiz söylüyor. Üretmek, hayatın her alanında var olmak kesinlikle anneliğe engel değildir. İş hayatının anneliğin alternatifi haline getirilmesini kesinlikle kabul etmiyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadınla ilgili daha önce söylediği tartışma yaratan sözleri:

“Ben zaten kadın erkek eşitliğine inanmıyorum.” (Kadın dernekleri ile yaptığı toplantıda)

“Bir tane kız mıdır, kadın mıdır bilemem.” (Dilşat Aktaş hakkında)

“Kadına şiddet abartılıyor.” (Kadın cinayetleri hakkında yaptığı bir açıklamada)

“Yalnız bırakılan ya davulcuya ya zurnacıya.” (Münevver Karabulut cinayeti hakkında)


“Benim bedenim, benim kararım diyenler feminist.” (Kürtaj tartışmaları hakkında)

“Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum.” (Kürtaj tartışmaları hakkında)

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihimiz 1919’dan başlamadı

Erdoğan: “Kaset olmasa o makama gelemezdi”


Sistem Değişti: Yeni Türkiye A.Ş. mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.