Musul’da toplu göç başladı: Bin kişilik sivil grup Suriye’ye geçti

IŞİD’den kurtarılması için operasyon başlatılan Musul’da siviller toplu olarak Suriye’ye doğru göç ediyor. Operasyon kapsamında güneyden Irak ordusu, doğudan da peşmerge güçleri Musul’u kuşatmış durumda. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Musul’dan ayrılan sivillerin Suriye’deki El-Hol mülteci kampına yerleştirildiğini belirtti.

Musul’da toplu göç başladı: Bin kişilik sivil grup Suriye’ye geçti

Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u elinden tutan IŞİD’in bölgeden çıkarılması için yerel güçler, Irak ordusu ve uluslararası koalisyondan oluşturulan ordu uzun süren bir hazırlık döneminin ardından üç gün önce operasyona başlamıştı.

Musul operasyonuna, uluslararası koalisyonun savaş uçakları da destek veriyor.


Yüzlerce kişi Suriye’ye göç etti

BBC Türkçe’nin haberine göre Birleşmiş Milletler (BM), ilk günlerde yaklaşık 900 kişinin kentin batısından Suriye’ye göç ettiğini bildirdi.

Operasyonun başlamasının ardından kentten kaçan ilk büyük grup olduğu belirtilen Iraklılar, Suriye’de oluşturulacak bir mülteci kampına yerleştirilecek.

BBC muhabiri Richard Galpin’in aktardığına göre siviller daha sonra, Suriye’deki mülteci kampından, BM’nin Musul yakınlarında inşa etmeyi planladığı yeni kampa gönderilecek.

Kentten kaçan grupların kullandığı yolu, IŞİD militanlarının da kullanmasından endişe ediliyor.

IŞİD iki yıldan bu yana Musul’u elinde tutuyor.

Cadı kazanı olan Musul’da Türkiye’nin B ve C planı

Musul’dan ayrılanlar zor şartlar altında yaşam savaşı veriyor

Bu arada uluslararası yardım kuruluşu Save the Children (Çocukları Kurtarın), son 10 günde yaklaşık 5000 kişinin kentten ayrılarak Suriye’ye geçtiğini açıkladı.

Bunun, kentten kaçan ilk büyük sivil grup olduğu bildiriliyor.

Bu sayının önümüzdeki günlerde artması bekleniyor.


BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Musul’dan ayrılan sivillerin Suriye’deki El-Hol mülteci kampına yerleştirildiğini belirtti.

Kamptaki koşulların kötü olduğu ve kapasitesinin üzerinde insanı ağırladığı belirtiliyor.

BBC muhabiri Richard Galpin, sivillerin bir süre burada tutulduktan sonra Irak içinde güvenli bir bölgeye yerleştirileceğini söyledi.

Galpin, “Sivillerin büyük gruplar halinde kenti terk etmesi, IŞİD’in kentten ayrılan kişlieri durduramadığı anlamına gelebilir” dedi.

Musul’da yaklaşık 1.5 milyon sivilin bulunduğu düşünülüyor.

ABD Savunma Bakanlığı, IŞİD’in sivilleri “kesinlikle” canlı kalkan olarak kullandığını söyledi.

Musul yakınlarında kamp kuruluyor

Musul operasyonu nedeniyle kenti terk eden siviller için Birleşmiş Milletler, Musul yakınlarında bir kamp inşa ediyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande operasyonun ilk aşamasında 200 bin kadar kişinin barınağa ihtiyaç duyacağı varsayımıyla hareket ettiklerini söyledi.


IŞİD’in Haziran 2014’te ele geçirdiği Musul’un geri alınmasına yönelik operasyona Pazartesi günü başlanmıştı.

Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu: Cepheden ilk kareler


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.