Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonu: Cepheden ilk kareler

Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’un IŞİD’den geri alınmasına yönelik askeri operasyon başladı. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar…

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı

01:40 – Irak Başbakanı İbadi operasyonun başladığını duyurdu

Irak başbakanı Haydar el-İbadi, resmi devlet televizyonu El Irakiye’de yaptığı açıklamada, Musul’u DEAŞ’dan kurtarma operasyonunun başladığını duyurdu. İbadi, harekatın gece saat 01.40 itibariyle başladığını ve Musul kentine girecek güçlerin yalnızca Irak ordusu ile polisi olacağını belirtti.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

04:00 – Peşmerge doğudan, Irak ordusu güneyden harekete geçti

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, saat 04.00 itibarıyla Musul’un doğusundaki Hazır Cephesi’nde Peşmergenin, güneydeki Güver ve Geyyara cephelerinde ise Irak ordusunun DEAŞ’e yönelik harekete geçtiği belirtildi.


Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

06:00 – Ağır çatışma başladı. DEAŞ, Musul’daki petrol kuyularını ateşe verdi.

Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Bu arada DEAŞ militanlarının koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı, Musul’da terör örgütü DEAŞ’a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor.

Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul’a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

07:40 – Eski Musul Valisi: Türk askerlerinin eğittiği savaşçılar da operasyona katılıyor

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, yaptığı açıklamada, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını söyledi. Nuceyfi, Ninova Muhafızlarının Peşmerge ile hareket ettiğini ifade etti.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

07: 44 – Zerdek Dağına çok sayıda ABD askeri konuşlandı

Musul’un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi’ndeki Zerdek Dağı’nda çok sayıda ABD askeri konuşlandı. ABD topçu birlikleri, Musul Ovası’nı ağır toplarla vuruyor. İnsansız hava uçakları da Musul Ovası semalarını gözetliyor.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

08:30 – Kritik nokta: Musul Barajı

Musul Operasyonu’nun başlamasının ardından büyük bir tehlike de ortaya çıktı. Sürekli erozyona uğrayan bir zemin üzerine kurulu olan Musul Barajı’na bir zarar gelmesi durumunda bölgedeki tüm dengeler altı üst olabilir.

musul barajı tehlikede

12 milyar metreküp su bulunduran barajın çökmesi halinde Musul’un 4 saat içinde 21 metre su altında kalabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca bu su dalgasının Musul’u tahrip etmesinin ardından Bağdat’ın büyük bir bölümünün de sular altında kalmasına neden olacağını belirtiliyor.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

09:10 – Irak sınırına tank ve zırhlı araç sevkıyatı yapılıyor

Türkiye – Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Şırnak’ın Silopi İlçesi’ne tank ve zırhlı araç sevkiyatı yapıldı.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

09:45 – Operasyona Türkiye’nin eğittiği 1500 savaşçı katılıyor

Reuters’a konuşan Türk askeri kaynaklar, Türkiye’nin Başika’da eğittiği 1500 Iraklı savaşçının Musul operasyonuna katıldığını belirtti.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu koalisyon

09:55 – Başehre Köyü DEAŞ’tan alındı

DHA, Başehre köyünün DEAŞ’tan Peşmerge güçlerinin eline geçtiğini bildirdi.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu ırak ordusu

10:00 – DEAŞ Musul’dan Suriye’ye kaçıyor

Rudaw’a konuşan KDP’nin Musul basın sorumlusu Said Memuzini, “Bir grup örgüt mensubu aileleriyle birlikte kenti terk etti. Söz konusu DEAŞ’lılar Musul’dan Suriye’ye geçti” dedi. Memuzini, “Şu an Musul’da 10 bin DEAŞ’lının bulunduğu tahmin ediliyor. IŞİD, 2 yıldan fazladır Musul halkına zulmediyor. Örgütün en büyük korkusu halkın onlara ihanet etmesi” ifadelerini kullandı. Memuzini, kentteki DEAŞ’lıların akıbetine ilişkin, “Büyük ihtimalle ya kaçacaklar ya da sonuna kadar çatışıp, son nefeslerini verecekler” diye konuştu.


Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

10:23 – Peşmerge 7 köyü aldı

AA’nın haberine göre, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonuna katılan Peşmerge güçleri, Hazır Cephesi’ndeki yedi köyün kontrolünü aldı. Musul Operasyon Birimi basın sözcüsü Helgurt Hikmet, yaptığı açıklamada Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi’nde Hamdaniye ve Bartilla yolu üzerindeki Tercele, Basahra, Küçük Bedene, Büyük Bedene, Kebervi, Baskelan ve Şeyh Emir köylerini örgütten geri aldığını belirtti.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

10:50 – Musul halkı direniyor, DEAŞ savaşmadan terk ediyor

Musul operasyonuyla ilgili sıcak açıklama, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi’den geldi. Musul halkının DEAŞ’la çatıştığını ve örgütün hemen hemen savaşmadan bölgeyi terk ettiğini söyleyen Salihi, 500 kişiden oluşan Türkmen gücün Başika’da beklediğini belirtti. NTV canlı yayınına bağlanan Salihi, “Bu sabah saatlerinde 5 yönden Musul operasyonu başladı. Bütün silahlı güçler operasyona katılıyor. Irak hükümetinin ve oradaki bütün askeri güçlerin tavsiyeleri üzerine sivil halkın dışarıya çıkmamaları istendi. Biraz önce alınan habere göre, içeride olan teşkilatların ve halkın da direniş hareketi oldu. DEAŞ hemen hemen savaşmadan bölgeleri terk ediyor” dedi.

Fransız donanmasına ait olan Avrupa'nın en büyük uçak gemisi Kıbrıs'a konuşlandı musul

11:30 – Fransız donanmasına ait olan Avrupa’nın en büyük uçak gemisi Kıbrıs’a konuşlandı

Fransız uçak gemisi Charles De Gaulle, Musul Operasyonu’na destek için Limasol limanında. Musul operasyonuna destek için gelen gemi hava operasyonlarında kullanılacak bombardıman uçaklarını taşıyor. Charles De Gaulle, 24 adet Rafale bombardıman uçağı, iki adet Hawkeye nakliye uçağı, bir adet Maritime deniz karakol uçağı ve dört helikopter ile donanmış olarak 20 Eylül’de Fransa’nın Akdeniz kıyısındaki liman kenti olan Toulon’dan yola çıkmıştı.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu

11:54 – AB Dışişleri Bakanları toplandı

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Lüksemburg’da toplandı. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın da katıldığı toplantıya, Musul operasyonunun damgasını vurması bekleniyor.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu harita

12:10 – Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Musul açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakın şimdi Musul başladı. Şu anda Musul’da operasyonlar devam ediyor. Ne diyorlar? Türkiye Musul’a girmesin. Yahu nasıl girmeyeyim? 350 km sınırım var benim, tehdit altındayım. 911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak. Hiç ilgi alakası olmayanlar gelip giriyor, neymiş Bağdat onlara gel demiş. Gel demedikleri zaman Irak’a gelenlere niye hayır demediniz? 14-15 sene önce Saddam gel mi dedi bunlara? Ama girdiler. Orada kan gövdeyi nasıl götürdü. Milyonu aşkın insan öldü” dedi.

Erdoğan, “İşte şimdi Musul’a operasyonlar başladı. Kendilerine söyledik, şu anda genelkurmay başkanımız ABD’de. Görüşmelerini yaptı. Ne gibi adımlar atıyoruz, ne yapacağız gibi falan bunları konuştuk. Kendilerine aynısını söyledik: ‘Türkiye’nin olmadığı bir operasyondan, kusura bakmayın doğabilecek sorunlardan biz sorumlu değiliz’. Biz operasyonda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil” diye ekledi.

Musul'u DEAŞ ışid daeş operasyonu ilk görüntüler

Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri vuruyor

Musul kent merkezinin 40 kilometre doğusunda bulunan Hazer Cephesi’ndeki Zerdek Dağı ve Hasanşam köyüne konuşlanan Peşmergeler ve ABD topçu birlikleri, DEAŞ hedeflerini karadan vuruyor. Operasyonda öncü gücün Peşmergeler olduğu görüldü. Irak ordusunun Peşmergenin açtığı alanda arkadan ilerleyeceği ifade edildi. Operasyonda ilk hedefin Musul’a bağlı Hamdani’ye ve Karakuş ilçelerinin DEAŞ’tan temizlenmesi olduğu kaydedildi.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı

‘Türk askerlerinin eğittiği güçler de operasyona katılıyor’

Anadolu Ajansı’na konuşan eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin de Musul operasyonuna katıldığını söyledi.

Esil Nuceyfi, Türk askerlerince eğitilen 2 bin Sünni savaşçının Başika cephesinden operasyona katıldığını ve Peşmerge ile birlikte hareket ettiğini belirtti.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonu başladı

İngiliz Reuters haber ajansına konuşan ve adı açıklanmayan bir Türk askeri kaynağı ise Başika’da eğitilen 3 bin Sünni savaşçıdan yarısının operasyona katıldığını, kalanların da yedekte beklediğini kaydetti.

Hükümet güçleri ve destekçileri tanklar eşliğinde Musul’a ilerlerken, yaklaşık 8 bin IŞİD üyesinin bulunduğu düşünülen kentten topçu ateşi sesleri duyuluyor.

ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin de destek verdiği operasyon, Saddam Hüseyin’in devrildiği 2003’teki işgalden bu yana ülkedeki en büyük operasyon olarak görülüyor.


Bölgedeki Amerikalı komutanlardan General Stephen Townsend, zor bir mücadelenin kendilerini beklediğini ve operasyonun haftalar sürebileceğini söyledi.

Değişen dünyanın kahrolası değişmeyeni!

Fırat Kalkanı Operasyonu: Cerablus IŞİD’den alındı, Türk askeri Suriye’de!

ABD ordusu Musul’da DAEŞ (IŞİD) hedeflerini vurmaya başladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.