ABD ordusu Musul’da DAEŞ (IŞİD) hedeflerini vurmaya başladı

Irak’ta terör örgütü DAEŞ (IŞİD)’in elinde tuttuğu Musul kentinin doğusunda konuşlanan ABD ordusuna bağlı topçu birlikleri ilk kez DAEŞ hedeflerini vurmaya başladı. Operasyonda şu an için Şii ve Türk güçleri yer almıyor.

ABD ordusu Musul'da DAEŞ (IŞİD) hedeflerini vurmaya başladı

Musul kent merkezindeki yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alan Başika Cephesi’ndeki Peşmerge Komutanı Ömer Hüseyin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Başika’da konuşlanan ABD’li askerler, bölgeye geldikten sonra ilk defa DAEŞ hedeflerini obüs atışlarıyla vurdu” ifadelerini kullandı.

ABD Musul kent merkezine yakın IŞİD hedeflerini vuruyor

ABD’ye ait topçu birliklerin kısa bir süre önce Başika Cephesi’nde kamp kurduğunu hatırlatan Hüseyin, “ABD’li askerler, obüs atışlarıya kent merkezine yakın hedefleri vurmaya devam edecek.” dedi. Hüseyin, DAEŞ hedeflerinin obüs atışlarıyla vurulmasından hemen sonra, uluslararası koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da militanların konuşlandığı bölgeleri bombaladığını söyledi.


ABD ordusu Musul'da DAEŞ (IŞİD) hedeflerini vurmaya başladı

Uluslararası koalisyon güçlerinin bölgeyi bombalamasından sonra, DAEŞ militanlarının uçakların görüş açısını kapatmak için lastik yakmaka başladığını aktaran Hüseyin, “Kent çevresinde kazılan hendeklere doldurulan ham petrolü de yakmaya başladılar.” diye konuştu.

Başika dağında konuşlanan ABD topçu birlikleri Musul kent merkezinden yaklaşık 20 kilometre mesafede yer alıyor. Söz konusu bölgede “Ninova Bekçileri”ni eğiten Türkaskerleri de bulunuyor.

ABD ordusu Musul'da DAEŞ (IŞİD) hedeflerini vurmaya başladı

TSK destekli Dabık Operasyonu da başladı

Uluslararası haber ajansı Reuters, TSK destekli Suriyeli muhaliflerin düzenlediği Dabık operasyonunun başladığını bildirdi. AA da muhalif birliklerin, Dabık’ın doğu tarafından operasyon başlattığını duyurdu. Ancak Reuters’a konuşan Türk askeri kaynakları, kara operasyonunun başladığı yönündeki haberleri yalanladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bugün Fırat Kalkanı Harekatı hakkında yaptığı açıklamada, “Dabık’a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz” dedi.

Fırat Kalkanı Harekâtı’na katılan bir Suriyeli muhalif komutan, Reuters’a yaptığı açıklamada, terör örgütü DAEŞ’ın elindeki Dabık köyüne yönelik saldırının bu sabahbaşladığını söyledi.


Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Türk tankları ve savaş uçaklarınca desteklenen muhaliflerin, Dabık’ın çevresine saldırdığını belirtti.

ABD ordusu Musul'da DAEŞ (IŞİD) hedeflerini vurmaya başladı

Gözlemevi, terör örgütü DAEŞ’ın, 1200 militanını Dabık’a konuşlandırdığını bildirmişti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Türk topçu birlikleri ve koalisyon hava kuvvetleri, Suriye’de Halep kentinin kuzeyinde yer alan Dabık köyüne saldırılar düzenledi.

AA’nın ÖSO’nun saha komutanlarından aldığı bilgiye göre, muhalif birlikler, Azez-Cerablus ilçeleri arasındaki hatta, Dabık’ın doğu tarafından başlattıkları operasyonla köydeki militanlara baskı uygulamaya başladı. Muhaliflere, Koalisyona ait savaş uçakları da zaman zaman destek veriyor. TSK’ya ait topçu birliklerinin de Türkiye topraklarından yaptıkları atışlarla aynı bölgeyi vurduğu belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dabık’a ilerliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün Fırat Kalkanı Harekatı hakkında yaptığı açıklamada, “Cerablus’a girdik, arkadan El Rai’ye girdik. Şimdi ilerliyoruz, nereye? Dabık’a ilerliyoruz ve orada 5 bin kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge olarak ilan edeceğiz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok ama ülkemizde 3 milyon mülteci var. Onlara yer hazırlayalım, onlar topraklarına dönsünler, onları güvenli şekilde orada yaşatalım, atacağımız adım bu” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Caferi’den Başika resti: Tüm seçenekler önümüzde


Irak ile Türkiye arasındaki Başika krizi nereye gidiyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.