Fırat Kalkanı Operasyonu: Cerablus IŞİD’den alındı, Türk askeri Suriye’de!

Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı? Amacı ne? Türk askeri Suriye’de! ÖSO güçleri Cerablus’u IŞİD’den geri aldı. Sınır ötesi harekatın detayları…

Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı? Amacı ne? Türk askeri Suriye'de! ÖSO güçleri Cerablus'u IŞİD'den geri aldı. Sınır ötesi harekatın detayları...

Son durum: Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında Özgür Suriye Ordusu üyeleri, Cerablus’un kontrolünü ele geçirdi. Operasyonun ikinci gününde, bu sabah Türkiye’den Suriye’ye yeni tank ve iş makinası sevkiyatı yapıldı.

Dün sabaha karşı başlatılan ‘Fırat Kalkanı’ harekatı ikinci günde de devam ederken, bu sabah Cerablus bölgesine tank sevkiyatı yapıldı. Karkamış’ta konuşlu birliklerden bu sabah saat 09.30’da, 10 tank daha sınırı geçerek Suriye topraklarında ilerledi. Tanklarla birlikte iş makinelerinin de Cerablus yönüne ilerlediği görüldü.

Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı? Amacı ne? Türk askeri Suriye'de! ÖSO güçleri Cerablus'u IŞİD'den geri aldı. Sınır ötesi harekatın detayları...

Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı?

Cerablus, IŞİD’in Türkiye sınırında üstlendiği son bölge. 6 Ocak 2014’te IŞİD’in kontrolüne girdi. TSK’dan verilen bilgilere göre, 9 Ocak 2016’dan itibaren bölgeden Türk tarafındaki yerleşim merkezleri ve hudut karakollarına IŞİD tarafından 57 havan, 79 Katyuşa ve 2 adet tanksavr güdümlü mermisi atıldı. 21 sivil hayatını kaybetti.


Son olarak 19 Ağustos 2016’dan itibaren de 23 havan ve 2 Katyuşa mermisi Türkiye’ye düştü. Cerablus aynı zamanda, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin kontrolündeki, daha önce birleşen Cezire ve Kobani kantonları ile batıdaki Afrin kantonu arasında kalıyor. Bu bölgenin PYD’nin kontrolüne girmesinden ve sınır boyunca uzanan bir Kürt koridoru yaratılma ihtimalinden Türkiye rahatsızdı.

Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı? Amacı ne? Türk askeri Suriye'de! ÖSO güçleri Cerablus'u IŞİD'den geri aldı. Sınır ötesi harekatın detayları...

Fırat Kalkanı Operasyonu’nun amacı ne?

Harekâtın başlamasının ardından Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde harekâtın amacı için, “Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye’nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Harekât sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor” ifadeleri kullanıldı.

öso özgür suriye ordusu cerablus fırat kalkanı

Cerablus, ÖSO’nun kontrolüne geçti

Anadolu Ajansı’nın haberine göre ÖSO üyeleri, dün akşam TSİ 19.00 civarı ilçe merkezine girmeye başladı. Kısa süre sonra ilçe merkezinin ÖSO kontrolüne geçtiği bilgisi geldi.

Harekât sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde can kaybı olmadı, çatışmalarda 1 ÖSO mensubu öldü. Üç yaralı, tedavi edilmek üzere Kilis ve Gaziantep’e götürüldü. ABD de operasyona havadan destek verdi.

Reuters’a konuşan Suriyeli muhalif komutan, IŞİD’lilerin çoğunun Cerablus’tan çekildiğini, teslim olan örgüt üyeleri olduğunu söyledi.

Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı? Amacı ne? Türk askeri Suriye'de! ÖSO güçleri Cerablus'u IŞİD'den geri aldı. Sınır ötesi harekatın detayları...

ABD Dışişleri Bakanı Kerry: YPG Fırat’ın doğusuna çekiliyor

ABD Dışişleri Bakanı Kerry Bakan Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde YPG’nin Fırat’ın doğusuna çekilmekte olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu sabah ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile telefonda görüştü, Cerablus operasyonu değerlendirildi. İki ülke arasındaki işbirliğinin devam etmesi konusunda mutabakatın altı çizildi. Kerry’nin Suriye’deki PYD-YPG güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekilmekte olduklarını vurguladığı bildirildi.


Fırat Kalkanı operasyonu neden yapıldı? Amacı ne? Türk askeri Suriye'de! ÖSO güçleri Cerablus'u IŞİD'den geri aldı. Sınır ötesi harekatın detayları...

Operasyon nasıl başladı?

Sabaha karşı Cerablus bölgesinden IŞİD militanlarından çıkarılması amacıyla başlatılan harekatta örgüte ait hedefler, Fırtına obüsleri ve savaş uçaklarıyla ateş altında tutuluyor. Zırhlı birliklerin sınırdan içeri girmesinin ardından bölgede konuşlu ÖSO birliklerinin ilerleyişi başladı.

ÖSO, ilk önce sınırın Suriye tarafında yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Keklice köyünü IŞİD’den geri aldı. Operasyon sırasında IŞİD tarafından atılan havan topu mermisiyle yaralanan üç ÖSO üyesi Gaziantep’te tedavi altına alındı.

cerablus fırat kalkanı operasyonu gece

Harekât 04.00 sularında başladı. Anadolu Ajansı harekâtı, “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ unsurlarından temizlenmesi amacıyla harekât başlatıldı” ifadesiyle duyurdu.

Tanklar, saat 11’de Suriye topraklarına girdi. TSK, harekâta ‘Fırat Kalkanı’ adını koydu. “Fırat Kalkanı” operasyonu çerçevesinde 81 hedefe 294 atış yapıldığı belirtildi.

Cerablus bölgesindeki IŞİD unsurlarına karşı yoğun top atışları yapıldı.

cerablus suriye sınırı sevkiyat tsk tank

TSK, harekata katılan birimleri de açıkladı

Verilen bilgiye göre,

Piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil),
Tank ve Topçu Birlikleri (Çok Namlulu Roketatar – ÇNRA) ,
Geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri,
Muharebe birlikleri,
Lojistik destek unsurları,
Hava Kuvvetleri’nin hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil)

harita suriye cerablus keklice fırat kalkanı operasyonu ypg ışid öso


Açıklamada, “Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarımızla açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edilmiştir.” denildi.

‘Fırat Kalkanı’ operasyonu: TSK’nın Cerablus harekatı başladı

TSK, Suriye sınırında IŞİD ve PYD hedeflerini obüslerle vurdu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.