Fırat Kalkanı operasyonu: TSK’nın Cerablus harekatı başladı

TSK Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon hava kuvvetleri Suriye’ye harekat başlattı. Keklice civarında iş makinaların yol açtığı ve mayınların temizlendiği öğrenildi. Bölgede çok sayıda tank bulunuyor. Kara harekatı başlaması bekleniyor. TSK, unsurlarınca saat 04.00 sıralarında başlayan harekatla, Cerablus bölgesindeki IŞİD’e yoğun top atışlarının yapıldığı belirtiliyor. Zırhlı birlikler 08:30 sıralarında sınırın sıfır noktasına doğru harekete geçti. Cerablus harekatına “Fırat Kalkanı” adı verildi.

Fırat Kalkanı operasyonu: TSK'nın Cerablus harekatı başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı IŞİD’in kontrolündeki Cerablus bölgesine yönelik harekat başlatıldı. TSK, unsurlarınca saat 04.00 sıralarında başlayan harekatla, Cerablus bölgesindeki IŞİD’e yoğun top atışlarının yapıldığı belirtiliyor. Kolalisyon güçlerinin hava desteği sağladığı belirtilirken askeri kaynaklar, saat 06.08’de başlayan hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16’lar iştirak ettiğini açıkladı.

Karkamış’a havan atıldı


Cerablus’tan atılan havan mermisinin Karkamış ilçe merkezindeki boş bir araziye düştüğü bildirildi.

Zırhlı birlikler sıfır noktasında

Karkamış’ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında ise çok sayıda tank hazır bekletiliyor. Bazı iş makinelerinin de bulunduğu alanda hazır bekletilen tankların bulunduğu bölgeye de kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.

Cerablus’a harekatta topçu atışları ve uçakların bombardımanı devam ederken askeri kaynaklardan yapılan açıklamalarda, ‘harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek, Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak’ olduğunu kaydedildi.

Sahra hastanesi kuruldu

Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi’ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD’den arındırılması olduğunu duyurdu.

Fırat Kalkanı operasyonu: TSK'nın Cerablus harekatı başladı

Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus’un karşısındaki geniş bir bölgeyi ‘özel güvenlik bölgesi’ ilan etti.

Karkamış’a giriş – çıkış yasaklandı

Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış’a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor.

Jandarma ekipleri de araçlarıyla veya yaya olarak kontrol noktalarına gelenlere ‘geri dönün’ uyarısında bulunuyor.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldığını belirtti. Askeri harekat nedeniyle Gaziantep Valiliğince bazı yerler, Özel Güvenlikli Bölge ilan edildi.

İşte yasaklı bölge


Fırat Kalkanı operasyonu: TSK'nın Cerablus harekatı başladı

Topçu ve roketarlarla şu ana kadar 81 hedefe 294 atış yapıldı, atışlar sürüyor

Askeri kaynaklaran verilen son bilgilere göre, şu ana kadar Hava Kuvvetleri tarafından 12 hedef tam isabetle vuruldu. Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarından açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi.

Fırat Kalkanı operasyonu: TSK'nın Cerablus harekatı başladı

Askeri kaynaklar: Şu anda bir kara harekatı başlamış değil

Askeri kaynaklar, harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04.00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05’de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45’te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatının ise saat 06.08’de başladı. saat 06.08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar ayrıca şu an için kara harekatının başlamadığını ve geçit açma faaliyetleri devam ettiğini belirtti.

CNN Türk’ün aktardığı bilgilere göre operasyonda ikinci aşama kara operasyonuyla başlayacak.

Operasyona katılan birlikler

Askeri harekata, piyade birlikleri (Mekanize ve havan unsurları dahil), tank ve topçu birlikleri (ÇNRA dahil), geçit açan, mayın temizleyen istihkam birlikleri, muhabere birlikleri, lojistik destek unsurları, hava kuvvetleri hava ve yer destek unsurları (İHA’lar dahil) katılıyor

Hava harekatına Türk F-16’lar iştirak etti

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Askeri kaynaklar, saat 06.08’oe başlayan hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16’lar iştirak ettiğini açıkladı.

TSK’ya ait tanklar sınırda bekletiliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesinin terör örgütü IŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatıldı. Karkamış sınır bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait tankların beklediği görüldü.

Genelkurmay Karargahı

Askeri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Harekatın başlangıcından itibaren Genelkurmay Karargahındaki Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezinde (Gnkur.Bşk, II nci Bşk. ve J. Başkanları) ve Kuvvet komutanlıkları, Harekat Merkezlerinde tüm komuta kademesi (Kuvvet K.ları ve karargahın tümü) harekatı yönetmek ve izlemek üzere hazır bulunuyor.

12 hedefe tam isabet

Fırat Kalkanı operasyonu: TSK'nın Cerablus harekatı başladı

Hava Kuvvetleri tarafından vurulması planlanan 12 hedef tam isabetle vuruldu. Hava harekatı devam ediyor. Topçu, ÇNRA, HAVAN tüm ateş destek vasıtalarından açılan atışlar sonucunda 70 hedef tam isabetle vurularak imha edildi.


CNN Türk

Savaş, terör ve çocuklar: Yusuf, Ümran, Ahed

TSK, Suriye sınırında IŞİD ve PYD hedeflerini obüslerle vurdu

İslamafobi yanı başımızda


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.