Plaj Futbolu kıtalararası şampiyonunu taçlandırmak üzere

Plaj futbolu… Güneş, deniz, kum, müzik, estetik, heyecan, coşku… 2016 Samsung Kıtalararası Plaj Futbolu Kupası, plaj sporları meraklıları tarafından hevesle bekleniyor.

Plaj futbolu, kıtalararası şampiyonunu taçlandırmak üzere

Kışın kapımızı çalmaya hazırlandığı bu güzel sonbahar günlerinde futbol ve basketbolun heyecanı giderek artarken sıcak bölgelerde sporseverler plaj sporlarıyla vakit geçiriyorlar. Güneş ve denizin ömürlere ömür kattığı sıcacık Dubai sahilleri Samsung Kıtaralararası Plaj Futbolu Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dev şampiyona beyaz kumlarla kaplı Jumeriah Beach’te, 1 Kasım – 6 Kasım tarihleri arasında, altı bölgeden en başarılı sekiz ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Brezilya, Tahiti, Mısır, Polonya, Rusya, ABD, İran, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Plaj futbolu takımları tüm kıtaların en büyüğü olabilmek için kıyasıya çarpışacaklar.

Plaj futbolu, kumsal sporlarının en yaygınlarından birisi

Plaj futbolu, futbolun kum zemin üzerinde oynanan şekli olarak tanımlanabilir. 5’er oyuncudan kurulu iki takım arasında, 35-37 metre uzunluğunda, 26-28 metre genişliğinde bir sahada oynanır. Maç, 12 dakikalık üç devreden oluşur. Oyunun eğlence ve şova dönük yapısı nedeniyle maçlar boyunca sürekli müzik yayını yapılır, tribünlerdeki seyirciler tezahüratlar aracılığıyla şova katılır. Tipik bir yaz sporudur. Deniz kıyısı, güneş, kum ve müziğin eğlence ve enerji veren atmosferi altında yapılan son derece keyifli bir oyundur. Kum zeminde oynanması nedeniyle röveşata ve vole gibi gösterişli vuruşların sık sık görüldüğü, bireysel becerilerin yanında uyumlu bir ekip oyunu gerektiren, yüksek tempolu, seyir zevki yüksek bir oyundur.


Plaj futbolu, kıtalararası şampiyonunu taçlandırmak üzere

Plajda futbol oynamak denince futbolseverlerin ilk aklına gelen ülke, şüphesiz ki Brezilya’dır. Pele, Didi, Zico, Vava, Garincha, Ronaldo, Romario ve daha nice futbol efsaneleri Atlas Okyanusu kıyısının sap sarı kumları üstüne kurulan minyatür kale maçlarında, çıplak ayakla futbol oynayarak yetiştiler. Brezilya’da yerel bir gelenek olarak görülen bu güzel oyun zamanla kurallara bağlanarak ‘Plaj futbolu’ adıyla oynanmaya başladı ve kumsallarıyla ünlü tüm ülkelerde kısa sürede yaygınlaşarak dünya çapında popüler bir spor haline geldi. Dünya sıralamasına göz attığımızda üst sıralarda kumsallarıyla ünlü Mauritius ve Tahiti gibi küçük ada ülkeleri ve Fransa, Portekiz, Brezilya gibi uzun deniz kıyıları olan büyük ülkeler ile birlikte Polonya ve Rusya gibi kumsal açısından yoksul sayılabilecek ülkeleri görüyoruz.


1993 yılında, Amerika’nın Miami Plajı’nda ilk Plaj futbolu şampiyonası organize edildi. Bir yıl sonra, Rio de Janeiro’nun Copacabana Plajı’ndan ilk televizyon yayını gerçekleştirildi. 1995 yılında ise Brezilya’da ilk Plaj futbolu Dünya Kupası oynandı. 1992 yılında kurulan Beach Soccer Worldwide Plaj futbolunun dünya çapındaki en yüksek kurumu olarak görev yapmakta, FIFA ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından desteklenmektedir.

Türkiye, Plaj futbolunda çok daha başarılı olabilir

Plaj futbolu, kıtalararası şampiyonunu taçlandırmak üzere

Türkiye’de Plaj futbolu, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Ulusal çapta ilk lig 2009 yılında organize edildi ve Alanya Belediyespor’un şampiyonluğu ile sonuçlandı. Türkiye, coğrafi yapısı sayesinde üç tarafı, Karadeniz-Marmara-Ege-Akdeniz kıyıları boyunca plajlarla dolu bir ülke olmasına rağmen bugüne kadar Plaj futbolunda dünyanın en iyi ülkeleri arasına girmeyi başarabilmiş değil. Halbuki, popüler bir plaj futbol takımına sahip olmamız ülke tanıtımına önemli bir katkıda bulunabilir. Ayrıca, gerekli yatırımlar yapıldığı takdirde dünya ve avrupa çapında şampiyonalar düzenleyerek spor turizminde ciddi bir kazanç artışı sağlanabilir. Plaj futbolu, kapsamlı bir özkaynak sistemi ve büyük bütçeler gerektirmiyor. Popülaritesi gittikçe artmakta olan bu dalın ülkemizde gelişmesi için tesis inşası ve spor kulüplerinin ilgisi yeterli olacaktır. Uzun sahil şeridimiz sayesinde kısa sürede büyük atılımlar yapılabilir.


Dünya, yepyeni spor dalları geliştirip farklı tatlarda eğlenceler keşfetmekteyken Türkiye akıl almaz bir futbol fanatizmine boğulmuş, kavga ve gürültüye boğulmuş bir ortamda burnunun dikine gitmeye devam ediyor. Gözlerimizi dışarıya açıp spor dünyasına alıcı gözlerle bakalım, uygar dünyadaki popüler sporları ülkemize yerleştirelim. Uygar dünyanın spor algısını gençlerimize aşılayalım.

Plajlarda giriş ücreti alınması yasal değil!


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.