Avrupa Birliği’nin ile Türkiye imzaladığı mülteci anlaşması gereği taahhüt ettiği 3 milyar euro yardım kapsamında bir milyon Suriyeli mülteciye para yüklü banka kartları verilecek.
Kampların dışında yaşayan Suriyeli mülteci ailelilere dağıtılacak olan “Kızılay kartlarına” aylık olarak kişi başına 100 TL yüklenecek.
AB yetkililerinin Hürriyet’e verdiği bilgilere göre, Suriyeli mülteciler, banka kartını istedikleri ihtiyaçları için sınırlama olmadan kullanabilecekler. Gıda alışverişi için markette ya da ilaç ihtiyacı için eczane banka kartı gibi kullanabilecekler.
Mültecilerin, başta eğitim olmak üzere diğer ihtiyaçlarına göre, ilave para transferi yapılabilecek. 2017’nin ilk çeyreğinde bir milyon Suriyeli mülteciye ulaşması beklenen projeye başlangıç olarak AB tarafından sağlanan 348 milyon euroluk hibe ile nakittransferi sağlanacak.
Tek kartla yardım
Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Koruma Birimi’nin Türk hükümetiyle birlikte uygulamaya koyduğu Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımlaşma Programı (ESSN) tek kartla sosyal yardım sağlamayı amaçlıyor. Projede savunmasız ve hassasiyeti olan engelli, yaşlı, hasta mültecilere öncelik verilecek. Başvuruda bulunan mültecilerin seçiminde Aile ve Sosyal Bakanlığı’nın veri tabanı kullanılacak. Dünya Gıda Programı ve Türk Kızılay’ının uygulama ortağı olduğu program için 15 Ekim’de düğmeye basılması planlanıyor.
AB projesini yüklenen Türk STK yok
AB yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Avrupa Komisyonu ve üye devletlerin mülteci anlaşması kapsamında 2016-2017 dönemi için Türkiye’ye taahhüt ettiği 3 milyar euronun 2 milyon 239 bin eurosu projelendirildi, 652 milyon euro tutarındaki taahhütlü projenin 467 milyon eurosu proje yüklenicilerine dağıtıldı.
AB’nin Türkiye’ye vadettiği 3 milyar euronun kullanılacağı en büyük program olan nakit para transferi projesi ESSN’ye ayrılan hibenin 2016-2017 döneminde bir milyar euroya çıkması planlanıyor. Ancak AB’nin hibe programı kapsamında proje kontratı yapılan sivil toplum örgütleri arasında Türk STK’lar bulunmuyor. Türk STK’lar, sadece AB’ye kayıtlı yabancı sivil toplum örgütlerinin üstlendiği kontraların taşeronluğunu yapabiliyor. Brüksel’de en az üç yıldır ofisi bulunan, AB’ye kayıtlı Türk NGO’nun bulunmadığını belirten AB yetkilileri, şimdiye kadar sadece Uluslararası OrtadoğuBarış Araştırmaları Merkezi’nin (IMPR) kayıt için kendilerine başvurduğunu bildirdiler.
Kenevir yasallaşıyor: 19 ilde ürerim serbest!
Dolarda tarihi rekor: Başkanlık açıklaması ile Dolar/TL fırladı
‘Suriyeli çocuklar’ günde 15 saat kayıt dışı çalıştırılıyorlar