Türkiye’nin tatil alışverişi haritası: Tatilde en çok ne alıyoruz?

Tatil için gittiğimiz yerlerde en çok hangi ürünleri satın alıyoruz? Araştırma; yaş, cinsiyet, coğrafi bölge ve ülke karşılaştırmalarıyla bu soruyu yanıtlıyor…

Türkiye’nin tatil alışverişi haritası: Tatilde en çok ne alıyoruz?

Seyahat sitesi momondo, Türkiye’nin tatil alışverişi alışkanlıklarını verilerle açıklıyor.

Yaz tatili bitti, bayram sona erdi, iş başı yapıldı, okullar açıldı. Haliyle tatilden geriye hatıralar, beraberimizde eve getirdiğimiz hediyelikler ve seyahat sırasında kendimize aldığımız armağanlar kaldı. Peki, tatil için gittiğimiz ülkelerde en çok hangi ürünlerin alışverişini yapıyoruz, kendimizi ödüllendirmek ya da sevdiklerimize hediye etmek için eve neler getiriyoruz? Araştırma, yaş, cinsiyet, coğrafi bölge ve ülke karşılaştırmalarıyla bu soruyu yanıtlıyor.


Hediyelik eşyalar ilk sırada

Katılımcıların birden fazla seçeneği tercih edebildikleri araştırmaya göre listenin ilk sırasında yüzde 66’yla hediyelik eşyalar yer alıyor. Bu seçeneği en çok tercih edenler 56-65 yaş grubundaki gezginlerken, coğrafi anlamda en çok Akdenizliler ve Marmara Bölgesi’nde yaşayanlar ilk sıralarda yer alıyor.

Gençler giysi ve ayakkabı istiyor

İkinci sırada ise moda tutkumuzu yansıtan ürünler var; seyahat sırasında yüzde 47’miz giysi ya da ayakkabı alışverişi yapmayı tercih ediyor. Giyimine en çok özen gösterenler, 18-22 yaş grubundakilerken, yaş ilerledikçe oranlar düşüyor. Başka bir deyişle giysi ve ayakkabı almayı en az tercih edenler yüzde 38’le 56-65 yaş grubundakiler. Giyim kuşam alışverişine kadınların ilgisi ise yüzde 51 oranında, yani erkeklerden daha fazla.

Dünyada en çok Türkler takı ve mücevher alıyor

tatil dünyada en çok Türkler takı ve mücevher alıyor

Mücevher, takı ve aksesuarlar ise yüzde 40’la üçüncü sırada bulunuyor. Bu oranla, Türkiye dünyada en çok takı ve aksesuar almayı seçen ülke konumunda. Benzer şekilde bu ürünleri de en çok 18-22 yaş grubundaki gezginler satın alıyor. Bu ürünleri kadınların yüzde 50’si tercih ederken, erkeklerde oran yüzde 30’a düşüyor. Coğrafi bölgeler açısından bakıldığındaysa takı alışverişini en çok İç Anadolulular’ın yaptığı görülüyor.


Egeliler kozmetikten vazgeçmiyor

Listenin dördüncü sırasında, yüzde 34 ile parfümler ile kozmetik ve cilt bakım ürünleri yer alıyor. Yalnızca kadınlar incelendiğinde oran yüzde 40’a kadar çıkıyor. Kozmetik alışverişini en çok tercih edenlerse Egeliler. Diğer yandan dünyada Brezilya ve Çin’in ardından seyahatte kozmetik ürün alışverişini en çok yapan üçüncü ülke konumundayız.

Yiyecek alışverişi üst sıralarda

Diğer yandan elbette midemize ve yerel lezzetlere düşkünlüğümüz de alışveriş alışkanlıklarımızı şekillendiriyor. Katılımcıların yüzde 27’si gittiği yerlerden eve çeşitli gıda maddeleri getirdiğini söylüyor. Gıda maddelerine en düşkün gezginler ise 36-55 yaş grubundakiler. Coğrafi anlamda ise İç Anadolulular ve Marmaralılar en çok gıda alışverişi yapıyor.

Erkekler elektronik alışverişinden yana

Türklerin yüzde 26’sı ise “Seyahate çıktığımda elektronik cihaz almadan dönmem,” derken, bu ürünleri en çok satın alanların 23-35 yaş grubu olduğu görülüyor. Yalnızca erkeklerin yanıtları incelendiğinde, oran yüzde 35’e kadar çıkıyor. Tercihini minikleri sevindirecek oyuncaklardan yana kullananların oranı yüzde 19 civarında. Başka bir deyişle dünyada oyuncak alışverişini en çok yapan ülkeyiz. 36-55 ve 56-65 yaş grubundaki gezginler söz konusu olduğunda, oyuncak satın alma oranı yüzde 25’e kadar çıkıyor. Benzer şekilde erkekler, kadınlardan daha fazla oyuncak alıyor. Peki tatilden eli boş dönenler de var mı? Bu sorunun yanıtı evet olsa da, bu yanıtı tercih edenlerin oranı son derece düşük; yüzde 2 civarında.


Sonuçları yorumlayan Serpil Öztürk, “Araştırmanın sonuçları, Türkler olarak tatilden eli boş dönmeyi sevmediğimizi gösteriyor. Gittiğimiz yerlerden kendimize, ailemize, arkadaşlarımıza ve meslektaşlarımıza hediyelik eşya almayı seviyoruz. Tercihler yaşa, cinsiyete ve hatta coğrafi bölgeye göre değişiklik gösterse de, ortak noktamız tatil alışverişine duyduğumuz tutku. Dikkat çekici bir başka nokta da gençlerin dış görünüşlerine, yaş almış gezginlerin ise dönüşte yakınlarını sevindirecek hediyeliklere odaklanmaları. Tüm bunların yanında, tatilde satın aldığımız ufak tefek hediyeleri sevdiklerimizle paylaşmak tatilde yaşadığımız duyguları daha uzun yaşamamızı sağlıyor.”

Alışveriş merkezleri: Türkiye’nin sosyal ve ekonomik hayatı

Tüketici e-ticaret sistemiyle online alışverişten korkuyor mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.