AB’den Türkiye’ye vize resti

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, yıl sonuna kadar Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmazsa mülteci anlaşmasını sona erdireceklerini açıklamasının ardından, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker, Ankara’dan gelen mesajlarla ilgili açıklamalarda bulundu “Türk yöneticilerin tehditlerine duyarsız olduğunu” söyledi.

AB'den Türkiye'ye vize resti

“Türkiye’nin hatası olacak”

Belçika’da yayımlanan Le Soir gazetesine mülakat veren AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Ankara’dan gelen ‘vize muafiyetinin sağlanmaması halinde mülteci anlaşmasının sonlandırılacağı’ mesajlarıyla ilgili, “Tehditlerine duyarsızım. Türk vatandaşları, Avrupa’da serbest dolaşım hakkı elde edemezse bu Türkiye’nin hatası olacak” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’nin son dönemde özellikle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Ömer Çelik aracılığıyla verdiği, ‘vize muafiyeti sağlanmazsa geri kabul anlaşmasının sonlandırılacağı’ mesajı konusunda “Türk yöneticilerin tehditlerine duyarsızım” dedi.


Belçika’da yayınlanan Le Soir gazetesine konuşan Juncker, “Eğer Türkiye önceden belirlenmiş şartları karşılamazsa vize konusunda ilerleme olmayacak. Ben bu ilerlemeden yanayım, çünkü söz konusu olan sadece (Cumhurbaşkanı) Erdoğan değil Türk vatandaşları.

Eğer eninde sonunda Avrupa’da serbestçe dolaşma hakkı elde etmezlerse bu Türkiye’nin hatası olacak” ifadelerini kullandı.

Juncker, AB’nin mülteciler konusunda Türkiye ile işbirliği yapmaya ihtiyacının olduğunun hatırlatılması ve ‘giderek daha az demokratik hal alan bir rejimle anlaşma içine girmek durumunda olması nedeniyle eleştirildiğinin’ belirtilmesi üzerine, “Biliyorum ama diğer opsiyon nedir” dedi.

‘Otoriter sapmanın sadece Türkiye’de olmadığını, AB içinde Macaristan ve Polonya’nın da aynı yolda olduğunu’ belirten Juncker, AB’nin bu durumu engelleyecek gerçek bir gücü olmadığını da kabul ederek, “Bunu endişeyle söylüyorum. Bazı ülkelerde sapmalar var ve bunların bizi nereye götüreceğini bilmiyorum” diye konuştu.


Almanya’dan Türkiye’ye yanıt: Avrupa şantaja boyun eğmeyecek

Türkiye ile AB arasında vize muafiyetinin sağlanması konusundaki tıkanıklığın aşılabileceğine yönelik bir sinyal şimdilik yok.

AB’nin özellikle terörle mücadele yasası konusundaki taleplerine Ankara, “vize muafiyetini verin, istediğiniz değişiklikleri konjonktür müsait olduğunda yaparız” diye özetlenebilecek bir yaklaşımla yanıt veriyor.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans’ın mevcut sorunların üstesinden gelinmesine katkı sağlamak amacıyla kısa vadede Türkiye’ye ‘son şans’ ziyareti yapmak istediği de edinilen bilgiler arasında. Türkiye, AB’nin vize serbestisi için 72 talebinden karşılayamadığı kriter sayısını altıya kadar düşürdü. Ancak terörle mücadele yasasıyla ilgili talep, süreç önündeki en büyük engel.

“Üzüntü duyuyorum, uzaklaşan Avrupa değil Türkiye”

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili de görüş beyan etti. Juncker, “Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığını not etmekten üzüntü duyuyorum. Türkiye’den uzaklaşan Avrupa değil” dedi. 15 Temmuz darbe girişiminde halkın askerlere direnmesini överek, ‘Büyük bir demokratik hareket’ yorumu yapan Juncker, “Silahlı ayaklanma sonrasının yönetimi beni düşündürüyor. Türk yönetimi aşırı biçimde tepki veriyor” ifadelerini kullandı.

CNN Türk


Vizesiz Avrupa hayal mi oldu? Erdoğan AB’ye rest çekti


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.